Változatos programok a zentai gyerekeknek - Óvodásokat és kisiskolásokat egyaránt várnak a foglalkozásokra

Gyermekfoglalkozásokat indít szeptember elsején Zenta község önkormányzata és a zentai Hófehérke Óvoda. A foglalkozások helyszíne a városközpontban a volt Lovotours üzlethelyiségben kialakított közösségi tér. A havonta kétszer megrendezendő programokról Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője tartott sajtótájékoztatót.


Perpauer Attilától megtudtuk, hogy Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ korábban bábfesztivált valósított meg a gyerekek minden korcsoportja számára, és az ott tapasztalt érdeklődés vezetett a gyermekfoglalkozás-sorozat ötletéhez.

–Elképzeléseink szerint ezek a műhelymunkák nemcsak foglalkozásokat takarnak, hanem könyvbemutatókat, bábelőadásokat is tervezünk tartani, tehát egy igen komplex programsorozatot szeretnénk megvalósítani a gyerekek számára – hangsúlyozta, majd a távlati céljaikról elmondta, hogy szeretnék aktivizálni a célcsoportot, és közösséget építeni nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik számára is. A legfontosabb cél egy igényes, színvonalas közösség kialakítása, a helyi erőforrások kiaknázása, valamint a tudományok és a művészetek népszerűsítése a legkisebbek számára.

Kopasz Ildikó elmondása szerint a mesesarok és a gyermekrajz-kiállítások mellett kreatív műhelyfoglalkozásokat is szerveznek, amelyek nem zártkörűek, bárki részt vehet rajtuk. A szeptember elsejei interaktív mesefoglalkozást követően kilencedikén kétórás alkotóműhelyen vehetnek részt az érdeklődő gyerekek: ragasztásban, rajzolásban és lufihajtogatásban egyaránt kipróbálhatják magukat. Az októberi programok a környezetvédelemmel ismertetik meg a kicsiket: lehetőség lesz állatfigurák alkotására különféle őszi termények felhasználásával, valamint gyümölcssaláta készítésére is. Novemberben kezdődik a gyermekrajz-kiállítás, azt követően pedig zenei programokra kerül majd sor. Az éppen aktuális programokról a szülők a helyszínen kifüggesztett plakátról, illetve interneten keresztül értesülhetnek.

Mindkét megszólaló hangsúlyozta, hogy nem gyermekfelügyeletet nyújtanak, így a kisebbekkel a szülők maguk is részt vesznek a foglalkozásokon. Ez pedig nemcsak a szülők közösségének építésére van pozitív hatással, hanem a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti.

–Minden gyerek tehetséges valamiben, a szülők pedig igyekeznek nekik ennek megfelelő elfoglaltságot találni. Ha elhozzák őket ide, itt sok különféle tevékenységet kipróbálhatnak. Az ajtó tehát a szülők előtt is nyitva áll, családi programot nyújtunk – szögezte le Kopasz Ildikó, hozzátéve, hogy a programok a város nemzetiségi összetételéhez igazodva többnyire magyar nyelven valósulnak meg, de szerb ajkú óvónők is tartanak majd foglalkozásokat, illetve lehetőség lesz a nyelvileg vegyes csoportok részvételére is. Egyelőre a zentai óvónők készülnek a gyerekprogramok megtartására, de a szervezők várják azoknak a jelentkezését, akik szívesen hoznának létre egy-egy színvonalas foglalkozást, előadást vagy bemutatót a gyerekek számára.

zs

Magyar Szó, 2018. augusztus 25.