Színháztörténeti esemény lesz Zentán - Zenta, 1697 – a rockopera ősbemutatóját szeptemberben tartják a sportcsarnokban

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház együttműködésével készül a Zenta, 1697 című rockopera, amelyet a város napja alkalmából mutatnak be, szeptember 8-án a Sportcsarnokban. A különleges ősbemutató 19.30 órakor kezdődik, s az előadás ingyenes lesz, de a jegyeket igényelni kell majd a színház pénztárában.


A rockopera rendezője Pataki András, a soproni Petőfi színház igazgatója, a zenéjét Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, a Ghymes együttes tagja alkotta meg, a szövegíró a József Attila-díjas Szálinger Balázs, a koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó.

Az előadásban a vajdasági néptáncosok mellett a November 11. Általános Iskola 2. b osztályos tanulói is szerepelnek.

A rendező és munkatársai a városházán ma tartott közös sajtótájékoztató alkalmával beszéltek a rockopera ötletéről, egészen a próbafolyamatig és a tervezett előadásokig. A tájékoztatón jelen volt Wischer Johann, az idén tíz éves Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki Borisz Petrovics szerb kapitányt alakítja darabban. Felszólalásában elsősorban igazgatóként beszélt a koprodukciós előadásról. Kifejtette, hogy egy évvel ezelőtt a kamaraterem megnyitásakor még nem gondolta, hogy ezt még felül lehet múlni, hogy még nagyobb ünneppé lehet tenni, s hogy még nagyobb előadás készülhet. Majd megállapította, hogy számukra, számára is még van hova fejlődni. Az előadásról pedig csak szuperlatívuszokban tudott beszélni.

A tervek szerint a darabot minden évben itt, Zentán is bemutatják majd. A következő évadban pedig Sopronban játsszák és még néhány helyen Magyarországon. Monumentális a zenei mű, a szereplők tekintetében is, 64 ember lesz a színpadon, 11 énekes színész, 13 balettelőadó, a Sopron Balett táncosai, 4 artista, a budapesti Fővárosi Nagycirkusz artistái, 14 vajdasági magyar néptáncos, és 22 gyerek, akik a zentai November 11. Általános Iskola 2. osztályos tanulói, Pecarski Elvira tanítónő osztályából.

A megadott határidőn belül elkészült zenemű kapcsán Pataki András rendező kiemelte, hogy színháztörténelem ez, vajdasági szinten egyértelműen, de összmagyar szempontból is. Hiszen a történelmi témák feldolgozása nem nevezhető elterjedtnek. Egy helyi brand jön létre, egy helyi értékű projekt, a színvonalas zenés színháznak nyitnak ezzel egy szelepet, ami ráadásul ősbemutató és teljesen eredeti mű, a jelenléte pedig hiánycikk e tájon.

A Zenta 1697 rockopera esetében kortárs zeneműről beszélhetünk, amelyben nem klasszikus történetmeséléssel találkozhatunk, hanem expresszív képekben beszél a történelmi eseményről, az opera szabályszerűségeinek megfelelően építkezik, és prózai szöveg sincs az előadásban.

A költségvetést illetően 30 milliónál nagyobb összköltsége van az előadás létrehozásának, amelynek több mint felét Sopron vállalta, a fennmaradó kiadásokat pedig Zenta város, valamint a megpályázott támogatások révén biztosították. Nagy részben járult hozzá az MNT és Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A zentaiak számára különleges zenei alkotás zeneszerzője Szarka Gyula, akinek munkásságához olyan darabok tartoznak, mint a Toldi, a Csíksomlyói passió, az Álmos legendája és a mostani Zenta 1697, továbbá alapító tagja a Ghymes együttesnek is. Szálinger Balázs József Attila-díjas költő írta a dalszövegeket, és Katona Imre dramaturg volt, aki összerendezte a szüzsét és rendszert alkotott a mű mögé. Történelmi figurákkal dolgoznak az előadás során. Vastag Tamás népszerű énekes kapta Deák Pál magyar huszárezredes szerepét, Stéphanie Schlesser francia musical sztárénekes a francia hadmérnök lányát alakítja. De van egy fikciós része is ennek a rockoperának, ez persze egy szerelmi szál, ugyanis a francia lányba lesz szerelmes a magyar huszárezredes. Így írták át a magyar történelmet, hiszen a történelmet a győztesek írták, és rendező nagyon reméli, hogy ők győztesek lesznek ebben a képletben. Stéphanie Schlesser magyarul énekel majd, minimális akcentussal dolgozik – foglalta össze a lényeges tudnivalókat Pataki András - hozzáfűzve, hogy 35 előadást terveznek a következő két évben, ebből 23-at Sopronban, a magyarországi ősbemutatót pedig a jövő nyáron szeretnék megtartani.

Szarka Gyula, a rockopera Kossuth-díjas zeneszerzője zentai látogatása alkalmával újságíróknak elmondta, fontosnak tartja azt, hogy ne csak az Egri csillagokat ismerjük, meg a nagyon közismert dolgokat, hanem ezt a történelmi darabot is tegyük közkinccsé, s legyünk rá olyan büszkék, mint bármelyik olyan eseményre, ami bennünket ide hozott s itt tart, hogy mi itt lehetünk. Ismertette továbbá, hogy az előadást kiadják egy dupla cd lemezen, készül belőle egy hangzó anyag. Szabó Dénes Etele tervezte a lemezborítót, melyen rajta lesz az egész csapat. A bemutatóra már itt lesz (Zentán) a lemez is.

Savanyu Gergely színész játssza Savoyai Jenő herceget. Savanyu Gergely a színházi együttműködésükről úgy nyilatkozott, hogy ő főleg az operett világában mozog, s hisz a közös munkában. S ez a közös munka az, ami ennek a darabnak a sikerét hozhatja.

A próbákat, a hangfelvételeket Felvidéken tartották eddig, jelenleg a Soproni színházban zajlanak a táncos előkészületek, és hétfőtől két héten keresztül Zentán lesznek. Ezek a nyilvános próbák mindenki számára megtekinthetőek.

A rockopera további szereplői még Signert Heister bárót alakító Nagy Gábor, akit a régi Fekete város című filmből ismerhetünk; Vastag Tamás, aki Deák Pál magyar huszárezredesként lép színre; Laczó Tamás nevű magyar huszár szerepében Papp Attila; Elmasz Mehmed nagyvezírt megformáló Horányi László és Tököly Imre kuruc kapitányt megszemélyesítő Szomor György.

A rockopera ősbemutatójára szeptember 8-án este fél 8-kor lesz a zentai Sportcsarnokban. Ingyenes helyjegyek augusztus 22-étől (szerdától) igényelhetőek a Zentai Magyar Kamaraszínház jegyirodájában (Zenta, Fő tér 2.)

A jegypénztár nyitvatartási ideje hétköznapokon 10 és 12 óra között, kedden és csütörtökön 17 és 19 óra között is. Telefonszám: 024/812-603

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. AUGUSZTUS 21.