Európa Zentára érkezett

Zenta község magyarországi, felvidéki, erdélyi, szlovéniai és szerbiai testvérvárosainak képviseletében tegnap mintegy 180 fő érkezett a Tisza-parti városba, hogy részt vegyen az Európa a polgárokért (Europe for citizens)  programjában lezajló testvérvárosi találkozón, amelyet az idén az I Love Zenta Fesztivál keretében tartanak meg pénteken és szombaton.


Tegnap a városháza dísztermében megtartott ünnepélyes programnyitón elhangzott, hogy az esemény elsődleges céljaként a szervezők a testvérvárosok közötti tapasztalatcserét és az európai szellemiség átadását határozták meg. A magyarországi Budavár és Tiszafüred, a szlovéniai Kranj, a felvidéki Dunaszerdahely, az erdélyi Székelykeresztúr és a niši Medijana község területéről érkezett vendégeket Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözölte. Czegledi beszédében többek között kiemelte, hogy az Európai Unióval való kapcsolat nemcsak szimbolikus erő, hanem tettekben is megvalósítható azok számára, akik élni tudnak a lehetőségekkel, és Zenta arra törekszik, hogy ezeknek a csoportjába tartozzon. Így a község, illetve az intézményei jelenleg is több határon átnyúló projektben vesznek részt, s abbéli reményének is hangot adott, hogy a következő években még tartalmasabbá válik ez az együttműködés, a testvérvárosi találkozón szerzett tapasztalatokat pedig a jövőben sikeresen alkalmazhatják és beépíthetik terveikbe.

– Országunk még nem tagja az Uniónak, de mi már európai polgároknak tartjuk magunkat, és készen állunk a közös munkára. Nyitottak vagyunk a változásokra, és nem zárkózunk el az előremutató elképzelésektől – mondta.

A polgármester köszöntője után a jelenlévő testvérvárosok mutatkoztak be.

Az Europe for citizens – Európa a polgárokért idei rendezvénysorozat témája a szolidaritás, s a résztvevők nem arra keresik a választ, hogy az Unió mennyire szolgálja polgárai életét, hanem hogy az érintettek hogyan viszonyulnak a szolidaritáshoz, az elesettek, a különböző problémákkal küszködők, a hátrányos helyzetűek támogatásához, megsegítéséhez. Ezért a szombati műhelymunkákra is olyan civil szervezeteket hívtak meg, amelyek ilyen csoportokkal foglalkoznak.

Az európai uniós programsorozattal párhuzamosan elkezdődött I Love Zenta fesztivál is. Fellépett a Kéz a kézben civil szervezet, majd a dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad, este pedig a magyarkanizsai Eridanus zenekar húzta a talpalávalót a fesztivál utcabálján.

Szombaton a műhelymunkát, illetve a programsorozat ünnepélyes lezárását követően a szervezők többek között olyan gyermekprogramokkal kedveskednek mint a Csíkos Pöttyös és a Zenegér koncertje. A fesztivál este a zentai Flashpoint és a budapesti Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar koncertjével zárul.

Hhzs.

Magyar Szó, 2018. augusztus 11.