Europe for Citizens - Hat testvérvárosi küldöttség érkezett Zentára

Az I Love Fesztivál keretében péntektől vasárnapig hat testvérváros küldöttsége tartózkodik Zentán, akik a Europe for Citizens elnevezésű programban mutatkoztak be a helybelieknek, illetve ismerkedtek a lakosokkal. A delegációkat a városháza dísztermében fogadták a szervezők.


A testvérvárosok polgárait ünnepélyes keretek között fogadták Zenta város vezetői és a Europe for Citizens program koordinátorai. A delegációk résztvevői között önkormányzati képviselők, újságírók, és humanitárius szervezetek tagjai is érkeztek Zentára. A több mint 180 vendég Tiszafüredről, Budavárról, Dunaszerdahelyről, Niš Medijana városrészéből, Kranjból, és Székelykeresztúrról látogatott a vajdasági településre.

A testvérvárosokból érkezett vendégek változatos programokkal töltötték az idejüket a látogatás alatt. A péntek esti órákban a dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad előadásával szórakoztak, majd az I love Zenta-Senta Fesztivál vidám zenei részében kapcsolódtak ki.

Szombaton 10 órától zajlottak azok a műhelymunkák, melyeknek témája a közös szolidaritás az európai unióban, a generációk közti különbségek, és a nemek egyenjogúsága.

A vendégek számára a szombat délután a helyi civilszervezetekkel való ismerkedéssel és bemutatkozással telt. A városi parkba kihelyezett pavilonoknál szép számban megálltak a nézelődő városlakók is. Rendeztek vidám gyerekfoglalkozásokat, kapcsolatépítő játékokat, közös festést, alkotást, videofelvételeket forgattak, üzeneteket fogalmaztak meg a felmerült témákról.

A műhelymunkák eredményeit szombaton délután egy zárókonferencián ismertették. Itt vetítették le a készült mozgóképes felvételeket is. A konferencia kezdetén felszólalt Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. Az emelvényen elmondta, hogy nagy megtiszteltetésként tekintenek a látogatásra, s kiemelte, hogy Zenta most helyet adhatott, házigazdája lehetett egy olyan eseménynek, amelynek során Európa a mi városunkba is elérkezett. Nagyon hasznosnak értékelte a műhelymunkákat és a látogatás tapasztalatait. A megfogalmazott javaslatok, ötletek a jövőben mindannyiuk számára irányadók lehetnek.

A testvérvárosok közül a budavári polgármester, Nagy Gábor Tamás is felszólalt, és összefoglalta a program elsődleges célját. „Ez a mostani látogatás a polgárok találkozásáról szólt, hogy ne mindig csak a vezetők, ne mindig csak a politikusok beszéljenek, hanem beszéljenek magukért az emberek, azok, akik alkotják ezeket a közösségeket, akiknek a képviseletében maguk most itt összejöttek” – hangoztatta a polgármester.

A küldöttség tagjait este fogadás várta a Royal szállóban, majd vasárnap délelőtt szabad program, városnézés után indulhatnak haza a Europe for Citizens látogatói.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. augusztus 12.