Zentai diákok magyarországi jutalomkirándulásokon

A Budavárral és Gödöllővel fenntartott testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően 18 zentai diák utazhatott magyarországi táborokba. A júliusi kirándulásokról a gyerekek és kísérőtanáraik részletes élménybeszámolót tartottak pénteken a városházán.


Zentának több testvértelepülése van, melyekkel összefogva számtalan közös pályázatot, programot szerveznek. Budavárral és Gödöllővel lezajlott közös projektjükről Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja számolt be.

- Gödöllőre utazott el 8 diák és 2 kísérő tanár, ők a balatonlellei táborban vettek részt, a Budavári Önkormányzat által biztosított táborban pedig 10 diák és 2 tanár, ők Zamárdiban és Horányban voltak – mondta a tanácstag, hangsúlyozva azt is, hogy rendkívül hálásak a programok szervezéséért és finanszírozásáért, a kísérőknek pedig a gondoskodásért.

Az általános iskolások csoportja Graca Harmat Judit és Novák Klaudia tanítónőkkel utazhattak Balatonlellére, július 8. és 14. között, a Nemzetközi Ifjúsági Táborba. Ebben a táborban Izrael, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Finnország, Csehország diákcsoportjai üdülhettek. Az első napon Gödöllő és Budapest nevezetességeinek megtekintése után a tábor területén kalandpark, sportversenyek, strandolás várt rájuk. A közösen eltöltött programokban egyik fontos feladatuk volt saját országuk bemutatása, így kölcsönösen megismerhették a különböző szokásokat, kultúrákat.

A középiskolás diákok idén Budapestre és Szigetmonostor üdülőterületére, Horányba utaztak. A kíséretüket Nyilas Éva és Igor Marković szaktanárok vállalták. A 10 diák Budapest és Zamárdi látnivalóit vette sorra július 16. és 23. között. A fiatalok egybehangzóan nagy élményként számoltak be a kirándulásról, kiemelték, hogy érdekesek voltak a programok, nagyon jól érezték magukat, fontos barátságok születtek és szívesen visszamennének. Budapesten a Parlament és a dunai hajókázás volt számukra a fő látványosság.

A zentai önkormányzat és testvértelepüléseik már több éve sikeresen működtetik ezeket a cserediák- és diáküdültetési programokat. Minden évben nagyon sok gyermek kap így lehetőséget tartalmas nyaralásra.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. 07. 27.

Herédi Krisztián felvétele