Nagy az érdeklődés Zentán a Pető-módszer iránt

Ma délelőtt kezdődött Zentán és augusztus 10-én fejeződik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának jóvoltából megvalósuló újabb fejlesztő kurzus. A résztvevő 30 személyen kívül még nagyon sokan várnak a Pető-módszer nyújtotta segítségre, ezért további felmérésekre és tanfolyamokra lehet számítani.


Az újabb háromhetes fejlesztő kurzust Zentán a Semmelweis Egyetem és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartják. A mostani kurzus első napjára ellátogatott Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. A Pető-módszer jelentőségével kapcsolatban kiemelte, hogy 2014-től végeztek szűréseket Vajdaságban, illetve tartottak foglalkozásokat azoknak, akiknek veleszületett vagy szerzett központi idegrendszeri sérülésük van. Vajdaság szinte minden területét felkutatták a konduktorok és Szabadkán, Zentán, Zomborban, Nagybecskereken és Kishegyesen is mérésekre került sor. Az elmúlt négy évben 5 alkalommal tartottak kurzusokat itt Zentán. Minden alkalommal a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kerültek megszervezésre ezek a fejlesztések.

A jelenlegi kurzuson harmincan vesznek részt, ez a maximális létszám, amit fogadnak. Két csoportban foglalkoznak a felnőttekkel és gyermekekkel. Már van baba-mama- és gyermekcsoport is, de továbbra is sok az olyan személy is, aki Parkinson-kóros vagy agyvérzésen esett át -- ismertette Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke -- továbbá hozzátette, hogy nagyon nagy az érdeklődés a hatodik kurzuson is, így ez a kurzus után tovább folytatják a felméréseket és az újabb fejlesztőalkalmak megszervezését. A Pető-módszer elsajátításához továbbra is lehet csatlakozni. A szűrésekre és a javasolt fejlesztésekre a 063/788-74-17-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. július 23.

Herédi Krisztián felvételei