Ötven éve a közösség szolgálatában - Jubileumi ünnepség a zentai Emlékiskolában

Nagyszabású jubileumi rendezvény keretében emlékeztek meg a zentai Emlékiskola fennállásának ötvenéves évfordulójáról pénteken este a zentai Művelődési Házban. 


Az ünnepségen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Kormányos László tartományi parlamenti képviselő, Czeglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, Rózsa Endre, Zenta község tanfelügyelője, Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, valamint az Emlékiskola testvériskolája, a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola küldöttsége is, Miklós Anikó igazgatónő vezetésével.

Az Emlékiskola Losonc Kinga zenetanárnő vezette kórusának alkalmi produkciója után Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, hogy az Emlékiskola épületének hivatalos átadására 1968. október 6-án került sor.

– Néhány évvel később vette kezdetét az integráció, vagyis az egyesítés, amelynek során öt általános iskola, a tornyosi Tömörkény István, a Thurzó Lajos, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály, a Stevan Sremac és a Dózsa György, valamint a Stevan Mokranjac zeneiskola egyesült, és így megalapult a Május 25. Általános Iskola, amely 1994. november 15-e óta viseli a jelenlegi, Stevan Sremac Általános Iskola nevet. A Stevan Sremac Általános Iskolát öt kihelyezett tagozat alkotja: az Emlékiskola, a November 11., a Thurzó Lajos, a Tömörkény István és a Csokonai Vitéz Mihály iskola – hangsúlyozta Urbán Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az Emlékiskola tanulói és tanárai nagy dicséretet érdemelnek a versenyeken való részvételért, valamint a rajtuk elért kiváló eredményekért.

– A kiváló osztályzatokban azonban nem csupán a tanulók részesülnek, hiszen a közelmúltban az oktatási minisztérium megbízásából a zombori iskolaigazgatóságtól ellenőrző-értékelő bizottság érkezett hozzánk, és intézményünk a legmagasabb osztályzatot érdemelte ki az értékelés során – emelte ki a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki gratulált az Emlékiskola munkaközösségének.

Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja arra mutatott rá, hogy a jubiláló intézmény életének fél évszázada igen jelentős időszaknak számít, hiszen egy-egy szakaszára minden bizonnyal szívesen emlékeznek vissza az egykori és a jelenlegi tanárok és diákok is.

– Olyan pillanat ez, amikor meg kell állnunk, hogy a múltba visszatekintve, az átélt emlékekből erőt merítve haladjunk tovább a számunkra kijelölt úton. Minden iskola érték- és kultúrateremtő intézmény, ahol a hivatásukat hittel végző pedagógusok úgy adják tovább a tudást, hogy közben gondolkodni tudó, a képességeiket kibontakoztatni óhajtó fiatallá igyekeznek nevelni a rájuk bízott diákokat, ezért az iskolát nagyon fontos olyan hellyé tenni, ahova a tanulók és a tanárok mindennap szívesen járnak, ahol öröm együtt dolgozni, közösen leküzdeni a nehézségeket, és átélni a siker felemelő érzését. A közös tudásból, az élményekből és az érzésekből áll össze az ötvenedik születésnapját ünneplő Emlékiskola történelme is – magyarázta Perpauer Attila.

Az ünnepség folytatásában előbb az intézmény alsós és felsős diákjai adtak alkalmi műsort, majd az intézmény illetékesei megjutalmazták a különféle tanulmányi és sportversenyeken kimagasló eredményeket elért tanulókat, akiknek Urbán Zsuzsanna és Barsi Anita, az Emlékiskola igazgatóhelyettese adta át a megérdemelt jutalmat, majd az ünnepség az intézmény alsós diákjainak közös meglepetésprodukciójával zárult.

M. E.

Magyar Szó, 2018. május 21.