Érdekelt a lakosság - Jól sikerült Zentán a nagytakarítási akció

Több mint kétszázan gyűltek össze a szombat délelőtt Zentán megtartott takarítási akcióra. A tisztább Zentáért nevet viselő megmozdulást hatodik alkalommal szervezte meg a zentai közigazgatási hivatal kommunális osztálya, és ezúttal minden eddiginél több civil személy volt jelen az eseményen. 


Az akció résztvevői több ponton dolgoztak, voltak helyek, ahol kézzel gyűjtötték a szemetet, és voltak, ahol géppel takarítottak. Lőrinc Király Lívia, az akció koordinátora elmondta, hogy elégedett az elvégzett munkával, és hangsúlyozta, hogy soha ennyi gyermek, fiatal és felnőtt nem vett még részt a munkában, mint most:

--Máskor többen voltak a közintézményekből, ezúttal pedig a lakosság volt többségben, és ennek nagyon örülünk. A fő tevékenységünk a szemét összegyűjtése volt, és ezt egy terv alapján végeztük. Kézzel gyűjtöttük a szemetet a Népkertben, a Városkörüli úton, a sportcsarnok és a stadion környékén, a Tisza-parton, sőt a búvárok a vízből is kiszedték a szemetet a város alatt. A homoki lakótelepről négy háztömb lakói is részt vettek a munkában, a Thurzó Lajos iskola és a disznólerakó környékét diákok takarították, a szökőkutat évek óta a Midnight Merkur Táncklub tagjai mossák fel, és a Kéz a Kézben civil szervezet is minden évben részt vesz a munkában. A pánai Holt-Tisza környékén található illegális szeméttelepet is sikerült felszámolnunk, valamint a központban egy ugyancsak illegális szemétlerakó helyről vitettünk el tizenöt teherautónyi szemetet. A Csárda üdülőtelep bejáratánál kialakított körforgalom környékén is összeszedtük a szemetet, és tíz teherautónyi földdel kiszélesítették a résztvevők a körforgalom útját. Összességében hatékony akció volt, csak azt sajnálom, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek nem jelentek meg.

hhá

Magyar Szó, 2018. május 15.