A padlótól a tetőig minden megújul - A zentai Thurzó Lajos Iskola a felújítások révén korszerű épületté alakul

A 105. évét taposó zentai Thurzó Lajos Iskola épülete végre reflektorfénybe került, és miután évtizedeken keresztül a város legelhanyagoltabb oktatási intézménye volt, az egymás után következő felújítások után nemcsak régi fényében tündököl majd, hanem a mai kor oktatási igényeinek megfelelő helyszínné válik. Jelenleg köztársasági pénzből a tetőt renoválják, a fő homlokzatot javítják, ősztől pedig a tervek szerint teljes körű felújításon esik át, ugyanúgy, ahogy jelenleg a gimnázium.


Már tavaly nyáron is történtek változások a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületében, hiszen akkor a diákok által használt régi toalettek helyére angol WC-k kerültek, a nagyobb léptékű átalakítások azonban tavaly ősszel indultak meg. Miután a nyár folyamán az iskola vezetősége begyűjtött minden engedélyt a műemlékvédelmi intézettől, októberben a köztársaság támogatásával megkezdődött egy 13 millió dináros felújítás. Ebből a pénzből a fő homlokzatot, vagyis a vasútra néző oldalt visszaállítják eredeti állapotába, azon a részen kicserélik a nyílászárókat, valamint felújítják a tetőt. A munkálatok azóta is tartanak, és a tervek szerint a tanév végéig be is fejeződnek, közben pedig már készülőben van egy újabb, teljes körű felújításnak az előkészítése, melyet a szerb kormány támogat.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, nagyon örülnek a felújításoknak, hiszen az épület már annyira rossz állapotban volt, hogy méltatlan volt a tanításhoz, a diákokhoz, az ott dolgozó szakemberekhez:

– Már a tavaly nyáron történt toalett-felújítást is örömmel fogadtuk, hiszen az általános iskolának már csak abban az épületében volt guggolós vécé, és az már mindenkit nagyon zavart, ez a felújítássorozat viszont tényleg teljes átalakulást hoz. Az épület vasútra néző homlokzatán az elmúlt hónapokban az ablakokat már mind kicserélték, és ennek áldásos hatását tapasztalják is a tanárok és a diákok, hiszen azokban a helyiségekben sokkal melegebb van, mint az épület többi részében. A homlokzat felújítása folyamatosan zajlik, állandóan ott vannak az állványok, de senkit sem zavarnak, mert mindenki nagyon örül a megújulásnak és a tető is kész lett. A munkásoknak nagyon oda kell figyelniük, hiszen sokkal több diák és tanár van az épületben, mint az előző félévben. A gimnázium felújítása miatt erre a félévre a Thurzó Lajos épület látja vendégül az Egészségügyi Középiskolát, vagyis sokkal több tantermet használnak, sokkal nagyobb a forgalom, de júniusra így is elkészülnek a felújítás ezen részével. Örömmel értesültünk arról is, hogy köztársasági pénzből egy nagyobb, teljes körű renoválásra is számíthatunk, és az a régi részt is érinti, sőt a pincét is. Az épület alatt van egy nagy pince, aminek a lejáratát már régen lezártuk, hiszen életveszélyes volt, de nagyon szeretnénk azt a teret is hasznosítani. Akár médiateremmé, akár társalgóvá is átalakíthatnánk, hiszen ilyenre mindig szükség van. Persze vannak ennél fontosabb dolgok is, mint az ablakcsere, a szigetelés, a meszelés, a padlócsere, de ez mind-mind benne lesz abban az átfogó felújításban. Ha ezt sikerül mind megvalósítani, akkor a Thurzó Lajos-épület egy modern, mai követelményeknek megfelelő oktatási helyszín lesz. Mire ezek a munkálatok kezdődnek, ki kell ürítenünk az épületet, vagyis akkor az oktatást az általános iskola másik két zentai épületében fogjuk megszervezni, de mi ettől nem ijedünk meg, sőt nagyon várjuk. Most alkalmunk van megtapasztalni, hogy az oktatást, ha kell, másik épületben is meg lehet szervezni, és nem okoz semmilyen fennakadást. Úgy látom, hogy amióta a StevanSremac Általános Iskola látja vendégül a középiskolákat, a tanárok is és a diákok is sokkal inkább alkalmazkodóak, sokkal jobban figyelnek egymásra. Kompromisszumokat persze kötni kell, de ha egy újjávarázsolt épületbe térhetünk vissza, akkor nem kérdés, hogy mindenki kibírja azt a néhány hónapot.

A Thurzó Lajos épület teljes körű felújításával kapcsolatban Perpauer Attila, Zenta község oktatással megbízott tanácstagja elmondta, hogy ez meg fog történni, a munkálatok leghamarabb ősszel kezdődhetnek, és hogy ehhez most készülnek a szükséges dokumentumok:

– Nem tudom pontosan megmondani, mekkora összeggel finanszírozza a szerb kormány ezt a teljes körű felújítást, de hasonló nagyságrendű lesz, mint amilyenben most részesül a gimnázium. Azért nem tudunk még pontos összeget, mert az egyeztetések most zajlanak azzal kapcsolatban, mit hogyan kellene átalakítani, hasznosabbá tenni. Ez ügyben a tanárok, pedagógusok véleményét is kikértük, hiszen ők használják napi szinten az épületet, a tantermeket. Az épület régi részét is teljesen újjávarázsoljuk, új padló lesz, kicserélik az elektromos hálózatot, rendbe teszik a falakat, leszedik róluk a salétromosodást és omlást eltakaró borítást, átfestik őket, kicserélik a nyílászárókat, minden feltételt megteremtenek a tűzvédelmi előírásoknak, felújítják a mosdókat, a toaletteket, a tornatermet és az udvart is, ahol korszerű sportpályákat alakítanak ki. A Thurzó Iskola tehát végre egy mai kor igényeinek megfelelő oktatási tér lesz. A dokumentumok kb. egy hónap múlva készülnek el, utána írhatjuk ki a közbeszerzési pályázatot, és reményeink szerint ősszel kezdődhetnek a munkálatok.

hhá

Magyar Szó, 2018. március 25.