Véget ért az ötödik intenzív fejlesztő kurzus

Ma ért véget Zentán az a Magyar Nemzeti Tanács fejlesztőpedagógiai programja keretében életre hívott háromhetes intenzív kurzus, amelyet a Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai tartottak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára.


A kurzust lezáró sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke elmondta, a foglalkozásokon ezúttal összesen 29 személy vett részt, akikkel a konduktorok több csoportban dolgoztak, köztük a babás-mamás, valamint a gyermekek, a fiatal felnőttek és a felnőttek számára szervezett csoportokban, ugyanakkor mindemellett egyéni foglalkozásokat is tartottak számukra. Kifejtette, igen nagy volt az érdeklődés a felmérések iránt is, amelyekre a Tisza-parti településen 20 fő jelentkezett. Hozzátetette, a következő intenzív kurzust május 7. és 22. között tartják meg Zentán, és ebben az időszakban várhatóan már Nyugat-Bácskában is szerveznek felmérést az érintetteknek.

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Kárpát-medencei projektumokért felelős munkatársa kiemelte, nagy örömükre szolgál, hogy a zentai kurzus ideje alatt a szórványba is sikerült eljutniuk, hiszen ennek köszönhetően Muzslyán is megkezdték a felméréseket, amelyek keretében eddig tizenegy főt vizsgáltak meg. Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy ott is mielőbb megkezdhessék a fejlesztő foglalkozásokat, éppen ezért azt remélik, hogy még az idén sikerül megszervezni a településen az első háromhetes intenzív kurzusukat. Végezetül arra biztatta az érintetteket, hogy bátran jelentkezzenek mind a felmérésekre, mind a kurzusokra, hiszen azok egyrészt teljesen ingyenesek, másrészt valóban rendkívül fontos fejlődési lehetőséget kínálnak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyeknek.

A program, amelynek keretében a májusban esedékes zentai kurzus mellett a nyár folyamán Szabadkán is szeretnének hasonló kurzust tartani, a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, illetve a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. március 22.

Herédi Krisztián felvételei