Községi ombudsmanok kinevezését szorgalmazzák

Dr. Zoran Pavlović tartományi polgári jogvédő és munkatársai ma Zentára látogattak


A tartományi polgári jogvédő – ombudsman, dr. Zoran Pavlović Vajdaság községeit járva ma délelőtt Zentára látogatott. A jogvédő kíséretében a körúton részt vesz mind a négy helyettese isaz általános ügyek-, a nemek egyenjogúságával foglalkozó-, a gyermekjogokkal-, és a nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozó megbízott.

 Látogatásuk célja elsősorban, hogy azokat a községeket keressék fel, ahol nincsen helyi ombudsman. Ez Vajdaságban több községben is így van. Pontosan 37 községben nem használták ki ezt a törvény által biztosított lehetőséget. A látogatáson felhívták a város vezetőinek figyelmét arra, hogy mennyire fontos lenne az ún. helyi ombudsman megalakítása. A tartományi polgári jogvédő látogatása kitűnő alkalmat jelentett a szomszédos községek vezetőivel való találkozásra is. A városháza zöld termében megjelent Ada és Kanizsa önkormányzatának illetékese is.

A megbeszélések során Dr. Zoran Pavlović kihangsúlyozta, hogy nagy előrelépés lenne akár egy olyan megoldás is, hogy a három Tisza menti község képviseletére egy közös jogvédőt nevezzenek ki.

A látogatás másik fontos célja, hogy felmérjék az emberi jogok helyzetét a térségben, éppen ezért több szakértő kísérte a tartományi jogvédőt. A hivatali kollégáin, helyettesein kívül a találkozón jelen volt a zentai Szociális Központ igazgatónője, továbbá a helyi civil szervezetek vezetői, valamint az önkormányzat által alakított tanácsok képviselői, hogy beszámoljanak a község helyzetéről.

Az város vezetői és a jogvédő hivatal illetékesei a nap során a Zentai Közkórházban is látogatást tettek.

 

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. március 19.

Herédi Krisztián felvétele