Sokszínű programok és mosolygós gyermekarcok

Sokszínű programok és mosolygós gyermekarcok jellemezték a második napot a zentai Napsugár Báb- és Gyermekfesztiválon, amelyet a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Zenta község önkormányzata támogatásával hívott életre.


A Napsugár Báb- és Gyermekfesztivál célja az, hogy az óvodás és a kisiskolás korosztályt megismertesse a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával. A rendezvény már pénteken is gazdag és sokrétű programmal várta az érdeklődőket, a hivatalos megnyitóra azonban csak ma délelőtt került sor. A rendezvényt Perpauer Attila, a Községi Tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja nyitotta meg, aki kifejtette, a fesztivált hagyományteremtő szándékkal hívták életre.

– Nagy öröm számomra, hogy megnyithatom ezt a fesztivált, amely minden elemében az alkotásról, az emberről és a jövőről szól, úgy, hogy mindeközben a múlt értékeit is őrzi. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek nyitottak és fogékonyak legyenek a világ dolgai iránt. Szeretnénk megismertetni veletek a bábművészet lebilincselő világát, a bábkészítés tudományát, a gyermekirodalom alkotásait és a kézművesség folytonosságot biztosító hagyományát – hangsúlyozta Perpauer Attila, hozzátéve, a mese, a költészet és az irodalom szeretete az alapja a kultúra megtartásának és az emberiség fejlődésének, majd ennek jegyében azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy érezzék jól magukat, nevessenek sokat és gazdagodjanak számos maradandó élménnyel.

A megnyitó után a zentai Dárika Bábcsoport Sündisznócska című előadását tekinthették meg a közönség soraiban helyet foglaló gyermekek, akik ezt követően előbb Kopasz Ildikó óvónő vezetésével bábokat készíthettek, majd Sziráczky Katalin Mozgó mesebolt című interaktív műsorát kísérhették figyelemmel. A folytatásban dr. Szőke Anna a bábművészet óvodapedagógiai alkalmazásáról tartott előadást az óvodapedagógusok számára, majd Ripcó László és Ripcó Franciska bábművészek Marionett bábrevü című előadásával folytatódott a program, amely a Juhász zenekar Mulassunk című gyermekműsorával ért véget.

A rendezvénysorozat zárónapján, vasárnap 9 órától a Szabadkai Gyermekszínház Színes mesék című produkcióját, 11 órától pedig a Szabadkai Gyermekszínház Karlson kalandjai című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. március 17.