Tisztelet a bátraknak! címmel tartottak megemlékezést Zentán

Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és közösen, egységesen cselekszünk, amikor arra szükség van, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ma este a zentai Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Tisztelet a bátraknak!címmel megtartott ünnepi megemlékezésen.


A rendezvény kezdetén a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus adta elő a Himnuszt, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, a nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk, éppen ezért március közepén minden évben átgondoljuk elődeink tetteit, a forradalom pedig újra és újra megszületik a szívünkben.

– Egységesen és meghatározó erővel csak a nemzet léphet fel, nemzetté pedig a közös haza szeretete és a közös anyanyelv kovácsol. Ne egymásnak legyünk ellenségei, hiszen olyan időket élünk, amikor egyre fogyatkozunk! Tanulnunk kell az őseinktől elszántságot, elhivatottságot és okulnunk kell a múlt buktatóiból. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és közösen, egységesen cselekszünk, amikor arra szükség van – hangsúlyozta köszöntőjében Ceglédi Rudolf.

– Mi már örökségbe kaptuk a szabadságot, de tudjuk, mekkora felelősség megőrizni azt, ami annyi drága életet követelt. De a szabadság kötelesség is a család, a haza és a közösségünk felé, hiszen mindenkinek a legjobb tudása szerint kell munkálkodnia a jövőért, a boldogulásért, a megmaradásért. Az ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzünk azt a felelősséget és adósságot, amivel 1848 hőseinek tartozunk, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk – tette hozzá Zenta község polgármestere.

Az ünnepi műsorban a Cor Jesu Városi Kamarakórus a Gábor Áron rézágyúja című népdalt adta elő, Krnács Erika előadóművész és Zsoldos Ervin verséneklő az Itt az idő, most vagy soha!című összeállítással tisztelgett a forradalom és szabadságharc emléke előtt, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Ispiláng Gyermektánccsoportjának tagjai Szivárványos! címmel szatmári táncokat mutattak be, a Dabasi Tilinkó Néptáncegyüttes tagjai pedig az Engem anyám úgy szeretett… című produkciójukkal léptek színpadra. A műsor zárásaként az egybegyűltek a Cor Jesu Városi Kamarakórus tagjaival együtt énekelték el a Szózatot.

Az ünnepi rendezvény főszervezője Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ voltak.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. március 10.

Herédi Krisztián felvételei