Gyermek- és bábfesztivált szerveznek Zentán

Március 16. és 18. között szervezik meg első ízben Zentán a Napsugár Báb- és Gyermekfesztivált, jelentették be a helyi önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.


Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, a zentai önkormányzat mindig is fontosnak tartotta a gyermekeket és a fiatalokat, akik számára a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központtal karöltve már az eddigiekben is számos színvonalas programot, illetve szórakozási lehetőséget kínáltak. Hozzátette, úgy gondolják, mindezt még tovább bővítheti az a hagyományteremtő szándékkal életre hívott báb- és gyermekfesztivál, amelyet az intézmény illetékeseivel közösen álmodtak meg.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója kifejtette, a rendezvény a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával kívánja megismertetni az óvodás és a kisiskolás korosztályt, a pedagógusoknak pedig ismeretterjesztő előadásokat kínál a bábművészet és a gyermekirodalom témakörében. Elmondta, március 16-án, pénteken a Zentai Alkotóházban 9 órától kerül sor a Jancsi bohóc bábszínháza A róka, a macska és a kakas című előadására, majd Felsőhegyen, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában Csík Mónika Szekrénylakók című kötetét mutatják be, amelynek lesz egy repríze is a Zentai Alkotóházban.

Juhász Lassú Kornélia könyvtáros az 1848/49-es forradalomhoz kapcsolódó, Éljen a szabadság! című játékos könyvtári foglalkozással várja az érdeklődőket, Krnács Erika és Zsoldos Ervin pedig a János vitézből ad elő részleteket az általános iskolák ötödik és hatodik osztályos tanulóinak. A délutáni órákban a Rozetta Kézműves Társasággal együttműködve kézműves foglalkozást tartanak Nagy Abonyi Ágnes és a társaság tagjai részvételével.

Március 17-én, szombaton a Művelődési Házban folytatódnak a programok. Az ünnepélyes megnyitó után a zentai Dárika Bábcsoport A sündisznócska című előadását tekinthetik meg a látogatók, majd a palicsi Pöttyös Pódium Mozgó mesebolt című produkciója következik, amelyet Sziráczky Katalin ad elő. Az ezt követő szünetben megtekinthető lesz a zentai Hófehérke Óvoda bábkiállítása, majd Kopasz Ildikó vezetésével bábkészítés várja az érdeklődőket. A délutáni programban Ripcó László előadását tekintheti meg a közönség, Szőke Anna pedig a bábművészet óvodapedagógiai alkalmazási lehetőségeiről tart előadást a pedagógusok számára. A nap programja a Juhász zenekar Mulassunk! című gyermekműsorával zárul.

Március 18-án, vasárnap a Szabadkai Gyermekszínház Színes mesék című, a 0-36 hónapos gyermekek számára készült előadása lesz műsoron, amelyet követően a Szabadkai Gyermekszínház Karlsson kalandjai című előadásával zárul a program.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvény programjaira, amelyekre a belépés díjtalan. Ingyenes hegyjegyet a Művelődési Ház jegypénztárán vagy a 024/812-603-as telefonszámon foglalhatnak az érdeklődők.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. február 28.