Költöznek a zentai középiskolák

A gimnázium épületének felújítása idején az általános iskolákban tanulnak a középiskolások is


A zentai általános iskola épületeiben és egyéb intézményekben kapnak helyet a következő félévben a Zentai Gimnázium épületében tevékenykedő középiskolák – hangzott el a minap a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, a Zentai Gimnázium épületében januárban olyan nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek, hogy azt teljesen ki kell üríteni. Munkálatoktól hangos egyébként már az épület hónapok óta, mivel a magyar kormány támogatásával még az ősz folyamán megkezdődött egy jelentős hozzáépítés, és most januártól ehhez társul a szerb kormány finanszírozásával a régi rész teljes felújítása is, emiatt szükséges az iskolák kiköltöztetése.

A költözködés mindhárom középiskolát érinti, tehát a gimnáziumot, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolát és az Egészségügyi Középiskolát is.

Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy végső ideje volt a felújításnak, ezért, ha nehezen is, de rá kell szánniuk magukat a középiskoláknak az átköltözésre, így a következő tanév kezdetére egy korszerű épületbe térhetnek vissza:

– Két nagy összegű támogatást kapott az épület a magyar kormánytól és a szerb kormánytól, összesen több mint kétszázmillió dinárt, és ennek nagyon örülünk. Hosszas egyeztetések után kikristályosodott, hogy a következő félévre a gimnázium a November 11-e iskolába költözik, a közgazdasági az Emlékiskolába és az egykori internátusba, az egészségügyi pedig a Thurzó Lajos épületbe, valamint az agrárinnovációs központba és a kórházba.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a költözés decemberben elkezdődik, és ebben segítséget is kaptak:

– December 27-étől 29-éig a kommunális vállalat járművet és munkaerőt is biztosít a költözködéshez, és ez nagy segítség lesz. Rengeteg iratanyagunk van, amelynek az elszállítása és tárolása nem egyszerű feladat, és az egész irattárat a könyvtári gyűjteménnyel együtt a kaszárnya felújított részében fogjuk tárolni a Történelmi Levéltár segítségével. Mivel diákjainknak jól felszerelt internetkabintere van szükségük, a November 11-e iskolában most történik a megfelelő internet-hozzáférés megteremtése. Nemcsak tantermeket kapunk erre a félévre az iskolától, de még szertárakat is, így mi ebben az egy épületben meg tudjuk oldani az oktatást. A gimnazisták egy váltásban fognak tanulni, vagyis az épületben vagy az általános iskolások, vagy a gimnazisták lesznek, és minden hónapban váltanak.

Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója elmondta, hogy habár nekik két épületben kell berendezkedniük, a diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy egyik épületből a másikba kell ingázniuk:

– Az internátusban kapnak helyek a tanirodák, a többi pedig az Emlékiskolában, és az órarendet úgy alakítjuk ki, hogy a diákoknak egy nap vagy csak az egyik épületben, vagy csak a másikban lesznek óráik, tehát nem kell ingázástól tartani. Két váltásban fogunk iskolába járni: az első és második osztályosok az alsósokkal, a harmadik és negyedik osztályosok pedig a felsősökkel.

Nagy Abonyi Zoltán, az Egészségügyi Középiskola igazgatója arról számolt be, hogy számukra a legbonyolultabb az oktatás megszervezése, mégis nagyon örülnek a felújításnak:

– Mi három épületben fogunk tevékenykedni. A Thurzó Lajos iskolában hat tanterem áll rendelkezésünkre, és a diákok két váltásban fognak majd iskolába járni, a gyógyszerészek gyakorlati oktatását az agrárinnovációs központban tartjuk majd, a kórház konferenciatermét pedig úgyszintén oktatásra fogjuk használni. Nálunk sem lesz ingázás, egy nap egy meghatározott épületbe kell majd menni.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy igyekeznek jó vendéglátók lenni:

– Sok szülő aggódik amiatt, hogy miként fog ez majd a gyakorlatban kinézni, de mi mindannyian nagyon oda fogunk figyelni, hogy minden rendben menjen. Mivel az általános iskolák diákjai előbb-utóbb ezeknek a középiskoláknak a tanulói lesznek, nekünk is érdekünk, hogy a gimnázium épülete minél előbb egy korszerű épületté váljon. Mivel a következő félévben egyszerre több gyermek fog az általános iskola épületeiben tartózkodni, az ügyeleteket is megerősítjük, mindent megszervezünk.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a diákokat szállító buszok is másutt fognak megállni, igazodnak majd azokhoz a helyszínekhez, ahol a középiskolások tanulnak.

hhá

Magyar Szó, 2017. december 22.