Megkezdődhet a Zentai Gimnázium épületének felújítása

Ma Zentára látogatott Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, aki megtekintette a Zentai Gimnázium épületét, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának és Tömörkény István Kihelyezett Tagozatának épületét is.


Mladen Šarčević elégedettségének adott hangot a zentai oktatási intézményekben folyó munka színvonalát illetően, és hozzátette, éppen ezért rendkívül fontos az, hogy a munkakörülményeiket is javítsák. Hangsúlyozta, a szerb kormány jelentős összeget, közel százhetven millió dinárt hagyott jóvá a Zentai Gimnázium épületének a felújításra, a magyar kormány pedig további több mint negyvenmillió dinárt az épület bővítésére, amelyeknek köszönhetően – ahogyan fogalmazott – az épület néhány hónap múlva úgy fog kinézni, mintha újonnan építették volna.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője hangsúlyozta, a gimnázium épülete több mint száz éves, és bár apróbb javításokat végeztek rajta az elmúlt évtizedek során, ilyen átfogó felújításra eddig még nem került sor. Hozzátette, az épületet naponta kb. 1000 diák és 200 tanár veszi igénybe, ugyanis a Zentai Gimnáziumban 17, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában 13, az Egészségügyi Középiskolában pedig 12 tagozaton folyik a munka.

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere kifejtette, a gimnázium épületének a felújítására vonatkozóan már megkötötték a szerződést a kivitelezővel, és a terveik szerint január végén meg is kezdődnek a munkálatok, amelyeknek szeptember elsejéig kell befejeződniük. Hozzátette, mivel az épületben a munkálatok ideje alatt nem lehet tanítás, ezért a középiskolák diákjainak a második félévben a Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben szervezik meg az oktatást.

Marko Blagojević, a szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodájának igazgatója kiemelte, a Zentai Gimnázium épületének felújítása mellett az általa vezetett iroda pénzeli a Zentai Egészségház épületének közel 34 millió dinár értékű felújítását is, ami azt jelenti, hogy szerb kormány kb. 200 millió dinárt fektet be Zentán. Hozzátette, az önkormányzat illetékeseivel keresik a megoldást a távfűtéssel kapcsolatos gondokra is, és abban bíznak, hogy a következő fűtési idény kezdetéig ezt a problémát is sikerül megoldaniuk.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. december 15.