Huszonöt személy vett részt az újabb intenzív kurzuson

Rendkívül eredményes volt a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács által a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára életre hívott újabb háromhetes intenzív kurzus, hangsúlyozták a két intézmény illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon. 


– Az elmúlt három hét rendkívül eredményes volt. Egy olyan réteget szólítottunk meg, amely nagyon fontos számunkra, hiszen ezek a gyermekek olyan betegségekkel küzdenek, amelyeket ebben az országban egészen másként kezelnek, mint ahogyan azt a Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei teszik. Nagyon fontos számunkra, hogy nemcsak a gyermekeknek, hanem a szüleiknek és a környezetükben élőknek is segíteni tudtunk ezzel, hiszen a kurzusokat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően ingyenesen tettük elérhetővé az érintett családok számára – hangsúlyozta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, hozzátéve, azokat a mozdulatsorokat és azokat a tevékenységeket, amelyeket az intenzív kurzusok során a konduktorok alkalmaznak, a szülőkkel is igyekeztek elsajátíttatni, annak érdekében, hogy a későbbiekben is alkalmazni tudják azokat, hiszen ezáltal rendkívül sokat tudnak javítani a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek életminőségén.

– Három évvel ezelőtt jártunk itt először, akkor kezdtük el a vizsgálatokat, három helyszínen közel százhatvan személyt, köztük gyermekeket és felnőtteket vizsgáltunk meg, és a kezdetektől fogva azt tapasztaltuk, hogy Vajdaságban nagyon nagy hiány van ilyen szakemberekből és a gyermekek ilyen módon való fejlesztésére irányuló projektumokból. Az első évben egy, a másodikban szintén egy, az idén pedig már két háromhetes intenzív kurzust tudtunk tartani itt, Vajdaságban – emelte ki Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programokért felelős koordinátora, hozzáfűzve, abban bíznak, hogy a jövőben még inkább ki tudják terjeszteni a tevékenységünket, és az nemcsak a gyermekek és a felnőttek fejlesztését öleli fel, hanem egyéb rendkívül fontos projektumokat is.

A mostani háromhetes intenzív kurzuson, amelynek megszervezésébe és lebonyolításába a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ is bekapcsolódott, huszonöt személy vett részt, és a szakemberek mindemellett szűréseket is tartottak az érintettek számára.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. december 14.