Alkalmi műsor és fogadás a fogyatékkal élők világnapján

December 3-a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének gondozottjai verses-zenés műsorral mutatkoztak be a helyi Művelődési Házban. 


A rendezvény kezdetén Rác Magdolna, az egyesület elnöke és ft. Nagy József zentai esperes-plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Az atya az igazi közösségről szólva hangsúlyozta, hogy ott az emberség jut kifejezésre, mert az erősek felkarolják a gyengéket és segítenek nekik az érvényesülésben.

A Kéz a Kézben védencei gazdag programmal kedveskedtek a közönségnek, verseket mondtak, énekeltek, táncoltak és bemutattak egy mesejátékot is. A műsorszámok hosszú hónapok szorgalmával, valamint Csontos Bata Márta, Szemerédi Andrea és Ivković Tuza Valentina áldozatos munkájának köszönhetően születtek meg.  

A Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének tagjai az önkormányzatba is ellátogattak, ahol Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja fogadta őket. Ebből az alkalomból elmondta, a közösségben egyenrangú félként kell tekinteni minden embertársunkra. Kiemelte, az egyesületben nagyon fontos tevékenység folyik, amelyet anyagilag és erkölcsileg egyaránt igyekeznek támogatni, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a sérült személyek életminőségének a javításához.   

Rác Magdolna arról számolt be az újságíróknak, hogy jelenleg 20-22 személlyel dolgoznak a napközis foglalkozásunkon. Védenceik nyolc órára érkeznek, a tennivalóik sorát tornával, reggelivel kezdik, majd 14 óráig tanulnak. Szeptember óta a most bemutatott műsorszámokat gyakorolták, valamint elkezdték a karácsonyi képeslapok készítését is. A fiatalok nagyon örülnek a fellépési lehetőségnek, hiszen ők is szeretik megmutatni magukat és a tudásukat. 

--Az önkormányzat jóvoltából három dolgozónk van és több önkéntesünk. Nagyon örülök, hogy egyre többen elfogadnak minket, viszont annak ellenére, hogy a civil szervezetünk 2003 óta, tehát több mint húsz éve működik, még mindig vannak Zentán olyanok, akik nem is hallottak a létezésünkről – emelte ki Rác Magdolna.  

A találkozó részeként a Kéz a kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének gondozottjai a városháza Andruskó-termében is bemutatták ünnepi összeállításuk egy részletét.

(Tha)

Hét Nap on-line, 2017. 12. 04.

Herédi Krisztián felvétele