Nagyobb fennakadások nélkül üzemel a távfűtési rendszer

A felmerülő akadályoknak és a rendszer meghibásodásainak elhárítását követően sikerült elindítani a zentai a távfűtés-szolgáltatást, és a rendszer jelenleg nagyobb fennakadások nélkül üzemel, jelentették be az önkormányzat és a szolgáltatást végző Elgas Közvállalat illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.


– Sokan úgy gondolták, hogy Zentán nem fog idejében elindulni a távfűtés-szolgáltatás, de mindent megtettünk azért, hogy ez ne így legyen. A gázszolgáltatónak és a villanyszolgáltatónak is az volt az első feltétele, hogy a meglévő adósságot törleszteni kell. Ez nagy nehezen sikerült is. A Srbijagas további feltételként vagy előre történő fizetést, vagy 90 millió dinárra vonatkozó bankgaranciát kért, amit sehogyan sem tudtunk teljesíteni, és ezért a tartományi szervekhez fordultunk segítségért. Ezúton is szeretném megköszönni Vladimir Galić titkár úrnak a közreműködését, akinek köszönhetően létrejött egy megbeszélés Dušan Bajatović úrral, a Srbijagas igazgatójával, akinek szintén szeretném megköszönni, hogy megértette a problémáinkat, és hajlandó volt elállni ezektől a feltételektől, és így alá tudtuk írni a szerződést – magyarázta Győri István, Zenta község alpolgármestere, aki elmondta, a szolgáltatás ára egyelőre marad a korábbi szinten, tehát drágulásra jelenleg nem kell számítaniuk a fogyasztóknak, majd hozzátette, a tavalyi év hasonló szakaszához képest jelentős mértékben sikerült csökkenteni az Elgas Közvállalat veszteségét, amiért köszönetet mondott a vállalat új igazgatójának és dolgozóinak is. Arra kérte a fogyasztókat, hogy próbálják időben törleszteni az adósságukat, elkerülve ezáltal azt, hogy esetleges olyan szituáció alakulhasson ki, mint tavaly.

– A távfűtési rendszer egy egységes rendszer, amely két részből tevődik össze, a hővezetékből és a kazánházból. A hővezeték karbantartása az egész nyáron folyamatosan zajlott, ám mivel a cukorgyárban nem volt áram, a rendszerben nem volt víz, és ezért nem tudtunk minden hibát elhárítani, csak akkor, amikor már visszakapcsolták az áramot, mi pedig működésbe tudtunk hozni a pumpákat. A kazánházat, vagyis a gőzkazánt a cukorgyártól béreltük ki, ez az energiahordozónk. A szerződéskötés elég sokáig elhúzódott, csak szeptember közepén került rá sor, és utána tudtuk biztosítani a munkaerőt a szükséges feladatok elvégzéséhez – hangsúlyozta Novák László, az Elgas Közvállalat igazgatója, aki elmondta, a hibák elhárítását követően október 15-ére minden készen állt a távfűtés-szolgáltatás elindítására, ám a rendszer vízzel való feltöltését követően újabb problémákkal szembesültek, hiszen több csőtörés is történt, amelyeket néhány nap alatt sikerült kiküszöbölniük, így a rendszer jelenleg nagyobb fennakadások nélkül üzemel.

Novák László újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, azoknak, akik nem tudják egy összegben kifizetni a fűtésszámlájukat, indokolt esetben, egyéni elbírálás alapján engedélyezik a részletben történő fizetést is. Győri István szintén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, a tervek szerint rövidesen kiírják az újabb közbeszerzést az új kazánok kiépítésére, amelyek hosszú távú megoldást jelenthetnek a távfűtés-szolgáltatás kapcsán felmerülő problémákra.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. november 22.