Az 1944 őszén elkövetett atrocitások áldozataira emlékeztek

Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatai előtti tisztelgés jegyében tartottak megemlékezést ma este Zentán, a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafánál, amelyet az összejövetel végén az egybegyűltek meg is koszorúztak. 


A rendezvény kezdetén az emlékezők a zentai Délibáb vegyes kórus tagjaival együtt énekelték el a Himnuszt, majd Juhász Lassú Kornélia, a zentai Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Sztantity Szebasztián politológus, a Vajdasági Magyar Szövetség községi képviselő-testületbeli frakciójának tagja mondott történelmi bevezetőt, amelyben hangsúlyozta, az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatai saját túlélési ösztöneiket legyőzve nem menekültek el Zentáról, hanem egy komolyabb cél érdekében itt maradtak, mégpedig azért, hogy a bevonulók bosszújától megóvják családjukat, barátaikat, és a puszta létezésükkel biztosítsák a vajdasági magyar közösség megmaradását.

– Több mint 70 évvel ezelőtt, november 9-én meghozott áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen ma este itt, Zentán, mi magyarok, az ő leszármazottaik, anyanyelvünkön emlékezünk meg az előttünk élő nemzedék értünk és békéért hozott áldozatáról – fogalmazott Sztantity Szebasztián. – Közvetlenül a kedves arcú, de véres alapokra épített kommunista diktatúra megbukása után a zentai magyarság elsőként, 1994-ben – Tóth Horti Gábor, a Vajdasági Magyar Szövetség akkori alelnöke kezdeményezésére – emléket állított a zentai köztemetőben az itt mártírhalált halt nemzettársainknak. A mögöttem álló kopjafa-kompozíciót közösségünk 2006-ban építette, Szepesi Károly kezdeményezését követően a tömegsír helyszínén – emlékeztetett a megemlékezés szónoka, aki hozzátette, a zentai magyarság nemcsak szimbolikusan, a megemlékező szertartások és az emlékművek által őrzi az áldozatok emlékét, hanem mindennapi cselekedeteiben is.

A zentai Délibáb vegyes kórus és Lőrinc Tímea színművésznő alkalmi műsorát, valamint az ártatlan áldozatok nevének felolvasását követően az egybegyűltek megkoszorúzták a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafát. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata képviseletében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Gyertyás Mónika és Kocsis Szürke Zsolt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Zsoldos Ferenc, a Zentai Gazdakör képviseletében pedig Kalmár Antal és Polyák András helyezte el az emlékezés virágait.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. november 9.