Mindenszentek napján megemlékeztek a város ártatlan áldozatairól

Szerda délután szentmisével, alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok sírhelyénél. A kegyeletadó ünnepi megemlékezések szentmisével kezdődtek, melyet ft. Szeles Oszkár zentai esperes-plébános celebrált a zentai Felsővárosi köztemető kálváriadombján.


Ceglédi Rudolf polgármester az elhangzott szónoklatában leszögezte, hogy jó alkalom ez arra, hogy eszünkbe jussanak az úton előttünk járók, akik nagyon sokat jelentettek nekünk. Ők voltak a szorgalmas, dolgos emberek, akik munkájukkal hosszú évszázadok alatt megteremtették mindaz, amit ma is láthatunk s nemzedékek hosszú során át életük példájával tanítottak minket. A múltra való emlékezés nem más, mint a jövőre való elkötelezettség. (…) Ha igazán meg akarunk emlékezni a hősökről, és a mártírokról, akkor meg kell tanulnunk a leckét, amire ők tanítanak minket. Most nekünk kell alkotni, nekünk kell építeni s mások gondját viselni, nekünk kell élhető, szeretetteljes világot teremteni.

Burány Hajnalka magyartanár történelmi bevezetőjében településünk hősi halottai előtt tisztelegve elevenítette fel a tragikus eseményeket. Az 1848-49-es forradalom hírét lelkesen üdvözölte Bácska egész lakossága. A szerb katonák támadására Zentán 1848. február elsején, gyertyaszentelő boldogasszony ünnepén került sor. A mészárlás két hete alatt hozzávetőlegesen 2500-2800 embert öltek meg. 1944. október 8-án reggel Zenta városát elfoglalta a vörös hadsereg és a vajdasági népfelszabadító hadsereg katonasága. A megszerveződő kommunista hatalom helyi feljelentések alapján 80-90 személyt, főként magyarokat tartóztatott le. S kezdetét vette a megtorlás időszaka.

Ft. Szeles Oszkár esperes-plébános sírszentelőjét követően megkezdődött a koszorúzás az áldozatok emléksírhelyénél. Menyhárt Attila konzul Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében helyezett virágokat a sírokra, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő és Perpauer Attila, Zenta város önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Fremond Árpád és Pék Zoltán népképviselők emlékeztek, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete nevében Rácz Szabó Márta és Lőrinc Csongor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét képviselve Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében Kajári Ferenc és Zsoldos Ferenc helyezte el az emlékezés virágait.

A műsorban közreműködött a zentai Tópart vegyes kórus.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. november 1.