25 éves a zentai Délibáb: „…el ne merüljön végleg e kis sziget”

Negyed évszázaddal ezelőtt alakult meg a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület. A hétvégén a 25. évfordulót ünnepelték nagyszabású műsorral. A Művelődési Ház színpadán felléptek az egyesület jelenlegi és egykori tagjai, de meghívott vendégzenekarok is segítettek az ünneplésben.


„…el ne merüljön végleg e kis sziget” -- Bogdán József bánáti papköltő versének sorát választották a szervezők a szombat esti nagyszabású ünnepség mottójául. A vers megzenésített változatával, amelyhez annak idején Szöllősy Vágó László népművelő-pedagógus komponált dallamot, fogadták a közönséget. A negyedszázados évforduló alkalmából Ceglédi Rudolf, a város polgármestere és Hajnal Jenő, a MNT elnöke mondott beszédet. A polgármester kiemelte, hogy mennyire fontos a közösség életében egy ilyen lelkes egyesület, s a Délibáb nem csupán jól összekovácsolódott csoport, hanem már egy család, hiszen több generáció énekel együtt. Így tudják igazán átadni a hagyományokat, a népzene szeretetét. Hajnal Jenő pedig Bodor Anikó, népzenekutató dicsérő szavait felelevenítve méltatta a felkészültségüket, az eredményeiket és gratulált a kitartó munkájukhoz.

A népzenei rendezvény vendégfellépői közül Baji Endre, 80 zentai és környékbeli gyermek táncoktatója szerepelt először, aki Küküllő-menti legényest táncolt, Micsik Béla, a Népművészet Ifjú Mestere Törökbecséről érkezett és tekerő hangszerén középkori magyar népzenét adott elő.

Az ünnepség keretében Recskó Szabolcs, a Délibáb művészeti vezetője foglalta össze az egyesület negyed évszázados történetét, megemlítve az indulásukat, az alapító tagokat, a különböző csoportokat, zenei szekciókat, az egykori és mai vezetőiket, Pásztor Klárát, Bilicki Annát, Kovács Ervint, Dobos Istvánt. Elmondta, hogy a kezdetektől közel 65 tag énekelt, zenélt velük. Számtalan fellépésük volt az egész Pannon-térségben. Az ünnepi alkalomra meghívott vendégeik is arról tanúskodtak, hogy szerteágazó és nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki több együttessel is. Szép eredményeket értek el a Durindón és Gyöngyösbokrétán, a Kóta zenei válogatón, minden évben betlehemeznek, a magyarlakta területeken rengeteg meghívást kapnak, az idén pedig átvehették a polgármesteri köszönőlevelet fennállásuk 25. éves évfordulójára. A Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyeskórusának és citerazenekarának jelenlegi és régi tagjai az ünnepi műsorban szlavóniai és dél-alföldi népdalokkal léptek fel.

Az est folytatásában a Szilaj citerazenekar Galga-menti és kiskunhalasi dalokat játszott, Rákóczi férfikórus (Csóka) előadásában pásztordalokat hallhatott a közönség, a Tisza Menti Zengő citerazenekar (Oromhegyes) első világháborús dalokkal szerepelt, a Vadrózsa citerazenekar (Ősi) pedig nagy tapsot kapott a székely himnusz előadásáért és a katonanótákért.

Bilicki Anna, a Délibáb elnöke mondott záróbeszédet. Végül pedig a színpadra kérték vendégeiket, támogatóikat, és a Délibáb egyesület tagjait megköszönve a sok segítséget, a kitartást emléklapokat és ajándékokat adományoztak nekik.

A rendezvény támogatói voltak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, vállalatok, és magánszemélyek.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. október 8. 

Herédi Krisztián fotója