Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán

A zentai csata 320. évfordulója alkalmából ma délután templomszentelési szentmisét tartottak. Az alapkövet húsz évvel ezelőtt tették le. A felszentelést Msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök és Németh László SVD, a nagybecskereki egyházmegye püspöke végezte.


A templomszentelő szentmise után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyben a templom felépülésének, a vallás és összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A kereszt az a legmélyebb pont, ameddig az Istenség lehajolt az emberhez – fogalmazott az ünnepségen, - Egy győztes csatára emlékezünk, a zentai csata 320 évfordulóján, és itt van velünk a kereszt. Két évtized sem tudta letörni azt a széles összefogást, amely a délvidéki, Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar emberek lelkében született meg. Vancouvertől Hamburgig, Zentától Budapestig nagyon sokan álltak a kezdeményezés mellé, s nyújtottak anyagi segítséget ennek az álomnak a megvalósulásához. Magyarország is örömmel segítette ezt a kezdeményezést.

Nagy József esperesé a legnagyobb érdem, hiszen éveken keresztül csak ő hitt a templom elkészültében és felszentelésében.

A templom mellett felállított színpadon a beszédet követően a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi műsora kezdődött. Ez az együttes az alapkőletétel idején is fellépett Zentán. Műsoruk címe Táncoljatok táncosok a táncról. Műsorukban irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített táncos előadást láthattak az érdeklődők.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 11.