Államfői találkozó Zentán: Szerbia és Magyarország számíthat egymásra

Megkoszorúzta a zentai csata Tisza-parti emlékművét Áder János magyar és Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn annak emlékére, hogy 320 évvel ezelőtt az európai seregek Savoyai Jenő vezetésével ezen a helyen arattak győzelmet a török hadak felett.


Aleksandar Vučić szerb elnök Zentán, ahol találkozott Áder János magyar kormányfővel, azt üzente, Szerbia manapság „elég erős ahhoz, hogy fejlődjön, hogy sok barátja legyen a világban, de a sok közül is kiemelkedik egy, ez pedig Magyarország, amely barátja és szövetségese az országnak az európai úton”. Hozzátette, mindazzal, amit a két ország eddig közösen tett, megerősítették a két ország őszinte, évszázados barátságát, megerősítették két nép barátságát, ami most éppen ugyanolyan erős, mint volt 320 éve, a zentai csata idején, amikor mindketten ugyanazokért az értékekért harcoltak.

„A mi célunk – mondta Aleksandar Vučić – a független és erős Szerbia, az erős Szerbia pedig a stabil Balkánt is jelenti”, s emlékeztetett arra, hogy: „Szerbiát és Magyarországot több köti össze, mint a Duna, a Hunyadi Jánosra való emlékezés, vagy a 151 kilométernyi országhatár. A mi kapcsolataink mélyen a múltban gyökereznek, lévén, hogy a szerbek már a 7. századtól jelen vannak Magyarországon, s Buda a történelem során a több ízben is a szerb kultúra, tudomány és művészet fontos központja volt”.

Áder János köztársasági elnök beszédében kiemelte, Szerbia és Európa számíthat Magyarországra, s közös feladatuk a hagyományok és a kulturális örökség megőrzése. A zentai csata 320 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen Áder elmondta, hisz abban az együttműködésben, amelyre Konrad Adenauer, a második világháború friss tapasztalataira támaszkodva úgy fogalmazott meg: Európa csak közös erővel találhatja meg a biztonságát és csakis így védheti meg szabadságát és csak egészként találhatja meg helyét a világban, egyedül ez méltó szellemi nagyságához.

„Kedves szerb barátaim, azonos céljaink voltak és a hódítóktól vissza kellett szereznünk közös otthonunkat. Ezt sikeresen csakis közös erővel valósíthattuk meg. 1697-ben szövetségesekként, azonos célért álltunk ki a Tisza partján, itt, Zentán. A zentai csata 320 évvel ezelőtt lehetőséget teremtett egy új kezdethez”, mondta a magyar köztársasági elnök, hozzátéve a fényes győzelmet követően Európában egy új időszámítás vehette kezdetét. Mint mondta, két évvel később, a karlócai béke begyógyította a régi sebet Európa testén és meghozta az igazságot Bácska sokat szenvedett népének. Az újjáépítés megkezdődhetett. Ma sem mindegy, figyelmeztetett Áder János, hogy milyen békét kötünk és mit hagyunk az utánunk jövőknek. Nem mindegy, hogy „az elveszített csaták miatti fájdalmat hagyjuk örökül vagy a győzelmek felszabadító erejét, a 20. században történt embertelenségeket vagy a 21. század őszinte bocsánatkérését, a cinizmus sötét árnyait vagy annak bizonyítékát, hogy érdemes közösen küzdeni hazánként, közösségünkért, az európai kultúráért”. A magyar elnök szerint nekünk, kései utódoknak az a feladatunk, hogy kölcsönös tisztelet mellett őrizzük sokféle hagyományainkat és kulturális örökségünket.

Vučić: Köszönet Nemes Viktornak

Aleksandar Vučić elnök beszédében arra is kitért, hogy a legfontosabb, ami a két népet összeköti, az a 250-300 ezer magyar, aki ma Vajdaságban él. A szerb elnök kiemelte, a magyarok otthonunknak tekinthetik Szerbiát és köszönetet mondott a magyar közösség támogatásáért a reformok és Szerbia fejlődése terén. Vučić ennek értelmében külön köszönetet mondott a zentai birkozónak, Nemes Viktornak, a vajdasági magyarnak, aki aranyérmet hozott Szerbia számára a világbajnokságon.

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 11.