Újra repülnek a színes hőlégballonok Zenta felett

A hétvégén tartják a XIV. Országos Nyílt Hőlégballon Versenyt


A városnapi programsorozat keretében péntek délután hivatalosan is megnyitották Zentán a hőlégballonok versenyét. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is nagyszámú érdeklődőt vonz ez a látványos repülősport. A kora reggeli és a késő délutáni órákban a vásártéren, illetve a Tisza-parti töltésen készülnek felszállásra a ballonos csapatok. A vásártérre látogató gyerekek ebben az évben is kipróbálhatták a repülést, pontosabban a hőlégballon kosarában felemelkedhettek néhány méterre.

Kosiczky András, a Zentai Hőlégballonklub elnöke, a rendezvény főszervezője újságíróknak nyilatkozva elmondta a XIV. Hőlégballon Találkozó és bajnokság Szerbia egyetlen nyílt bajnoksága, ahol a környező országok ballonos pilótái versenyezhetnek. Idén 15 hőlégballonos csapat érkezett a városba, legtöbben Magyarországról érkeztek, valamint Szlovéniából és Szerbiából is vannak résztvevők. Erre az országos megmérettetésre jellemzően a nagy ballonosok jönnek el. Kosiczky András kiemelte azt is, hogy a 14 év alatt rengeteg tapasztalatot szereztek a szervezésben. A zentai verseny egyre népszerűbb lett a ballonosok között, fontos turisztikai látványosság a városban, és bekerült a Szerbiai Repülős Szövetség kiemelt rendezvényei közé. A versenyzők elmondása szerint örömmel jönnek a Tisza-parti településre. Ez a verseny nem sebességorientált verseny, ha esik, köd van vagy erős a szél, akkor nem lehet felemelkedni. Itt a pontossági repülés a fontos. Van egy „róka”, vagyis egy előre felszálló ballon, amelyik előreviszi és kijelöli a célkeresztet. Ezt a célt, a megadott koordinátákkal kell elérniük a csapatoknak. A pilótáknak meghatározzák, hogy milyen messziről lehet rárepülni erre a célra. A felszállás előtt egy héliumos lufival nézik meg a szél irányát. Magát a hőlégballont külön kormánnyal nem lehet irányítani, hanem emelkedéssel és süllyedéssel lehet navigálni, mivel a különböző levegőrétegekben valamennyire változhat a szélirány.

A főszervező mellett egy külön csapat dolgozik a találkozó zökkenőmentes lebonyolításában. Az esemény támogatói a Zentai Önkormányzat és magáncégek.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 9.