Történészkonferencia a zentai csata 320. évfordulója tiszteletére

A városháza dísztermében gyűltek össze ma délután a zentai csatával foglalkozó történész szakemberek. A történészkonferenciát Vienna ad Zentam servata címmel hirdették meg, ami annyit tesz „a Zentánál megvédett, más források szerint megváltott Bécs”.


A polgármesteri köszöntőt követték a történészek előadásai. Először Pejin Attila történész és múzeumvezető A zentai csata emlékezete címmel beszélt történelmünk legmeghatározóbb ütközetéről, melyben Savoyai Jenő, a kitűnő osztrák hadvezér, 1697. szeptember 11-én fényes győzelmet aratott az Európát fenyegető török seregek felett. A zentai diadallal és az ezt követő karlócai békekötéssel végleg felszabadították ezeket a területeket.

Szeged ostroma és az első zentai ütközet 1686-ban témakörben dr. Bagi Zoltán Péter, szegedi főlevéltáros fejtette ki nézeteit.

Dr. F. Molnár Mónika tudományos munkatárs pedig Budapestről érkezett a konferenciára. Értekezésének témája A zentai csata oszmán szemmel, egy krónika tanulságai.

Végül kerekasztal beszélgetéssel zárták a szakmai találkozót. A beszélgetés témája a zentai csata jelentősége, mely során összegezték a kutatásaikat és kiemelték a történelmi esemény hatását.

A konferenciával párhuzamosan zajlottak a városnapi programok, a XIV. Hőlégballon Találkozó a vásártéren, a vásári forgatag, a kézműves- és bor utca a Fő téren. Majd sor került az első nagy koncertre, Indira fellépésére is.

Az érdeklődők számára a hőlégballonos csapatok még vasárnapig a városban tartózkodnak és a kora reggeli és a késő délutáni órákban a vásártéren, illetve a Tisza-parti töltésen, a Népkertnél készülnek a repülésre. További gazdag programsorozat várja a nézelődőket egészen hétfőig. Szombaton a sportkedvelőknek szerveztek programokat a Népkertben. Megtartják a Zentai Ifjúsági Szervezet játékos helyismereti vetélkedőjét, a virágkötészeti versenyt, tánccsoportok fellépéseit, a Zentai Fúvószenekar hangversenyét is. Szombaton este a látványos tűzijáték mellett a tűzzsonglőrök is tartanak bemutatót. A Fő tér nagyszínpadán pedig a Republic együttes ad koncertet.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 8.