A zentai csata háromszázhúsz éve képekben

Ma este nyílt meg a zentai Alkotóházban az a képzőművészeti kiállítás, amelyet a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat legkiválóbb alkotásaiból állítottak össze. A rendezvényen átadták az irodalmi pályázat díjait is. 


A kiállítás megnyitójának kezdetén a szervezők nevében Juhász Lassú Kornélia, a zentai Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, és gratulált a díjazottaknak, valamint felkészítőiknek is, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg a tárlatot, hangsúlyozva, a kiállítás képei a múlt értékeit őrzik, ugyanakkor a jövőről is szólnak, hiszen sok fiatal alkotó munkáját tárják a közönség elé. Kifejtette, a múlt ismeretének fontossága többrétű, hiszen sokféle társadalmi haszna lehet: segít az identitáskeresésben, erősíti a nemzethez tartozást, a kritikai gondolkodásmódot, sőt, támogathatja a társadalmi átalakulás folyamatait is. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy megőrizzük a tudatunkban az olyan jeles történelmi pillanatokat, mint amilyen a zentai csatáé volt.

A képzőművészeti pályázatra, amelyet az óvodások, valamint az általános iskolák alsós és felsős tanulói számára hirdettek meg, összesen nyolcvannyolc, míg az irodalmi pályázatra, amelyet az általános iskolák felsős diákjai, a középiskolák tanulói és a felnőttek számára hirdettek meg, húsz pályamű érkezett. A száznyolc alkotást Vajdaság hét településéről küldték be: Bácskossuthfalváról, Csókáról, Felsőhegyről, Hajdújárásról, Kúláról, Torontálvásárhelyről és Zentáról. A képzőművészeti alkotásokat a Juhász Lassú Kornélia könyvtáros, Mezei Erzsébet grafikusművész és Recskó Diana óvónő, az irodalmi munkákat pedig a Burány Hajnalka könyvtáros, magyartanár és Szabó Lívia történelemtanár összetételű zsűri bírálta el.

A képzőművészeti pályázaton az óvodások között Ubori Natália (Hajdújárás) munkáját különdíjjal jutalmazta a zsűri, az elsősök és másodikosok kategóriájában csoportos első díjban részesültek a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola első és második osztályos tanulói, második helyezést érdemelt ki Milkovics Dominik (Hajdújárás), harmadikat pedig Varga Bence (Zenta). A harmadikosok és negyedikesek között az első díjas Szalai Violetta (Hajdújárás) lett, a csoportos második díjat a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola harmadik osztályos tanulói érdemelték ki, harmadik díjjal pedig Nyers Bakó Alen munkáját jutalmazta a zsűri. Az ötödikesek és hatodikosok kategóriájában az első helyezést Molnár Dánielnek (Felsőhegy) ítélte oda a zsűri, a hetedikesek és nyolcadikosok mezőnyében pedig a bizottság harmadik díjjal jutalmazta Ádám Nikoletta (Felsőhegy) munkáját.

Az irodalmi pályázaton az ötödikesek és hatodikosok mezőnyében egyenrangú első díjban részesült Rózsa Beatrix (Bácskossuthfalva) és Sípos Petra (Zenta), a második díjas Hallgató Emese (Bácskossuthfalva) lett, a harmadik díjas pedig Bene Edina (Zenta). A zsűri különdíjjal jutalmazta Rózsa Patrik (Bácskossuthfalva) munkáját. A hetedikesek és a nyolcadikosok között egyenrangú első díjban részesült Bedzsula Erik (Bácskossuthfalva) és Lak Ádám (Bácskossuthfalva), a második díjat Rontó Rékának (Bácskossuthfalva), a harmadikat pedig Horváth Tamásnak (Felsőhegy) ítélte oda a bírálóbizottság, amely a felnőttek kategóriájában különdíjjal jutalmazta Cvetanović Márta (Kúla) munkáját.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 5.