Orgonakoncert és kiállítás a zentai Jézus szíve templomban

A Jézus Szíve templomban tartották meg Dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítást. A roll-up kiállítás nagyított képekben mutatja be a Bánságban található orgonákat, valamint az itt élt orgonaépítők munkásságát.


Az első orgonaépítők a 18. században jöttek erre a vidékre. Főleg német területről érkeztek és szép számban építettek ilyen hangszereket a templomokban. Mára a környékbeli orgonák nagyon elhanyagolt állapotba kerültek. Egy orgona teljes felújítása meghaladhatja a 100 ezer eurót is. Ilyen nagy összegeket nálunk csak ritkán tudnak a hangszerek javítására fordítani – tudtuk meg Borbély Zoltán orgonaművésztől. – Ebből a szempontból a zentai templom kivételes helyzetben van, 2013-ban szentelték fel az új orgonát, azóta tarthatnak itt hangversenyeket. A szombati koncert a temesvári református központ és Zenta község együttműködésével jöhetett létre, a kiállítás pedig a Szerbia–Románia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg. Dr. Franz Metz, orgonaépítő előadásában J.S. Bach, J.M. Haydn, E. Gigout és bánsági szerzők művei hangzottak el. Az előadó a müncheni Szent Piusz székesegyház karvezetője a zeneművek között ismertette a szerzők munkásságát. Külön méltatta a bánsági orgonistákat, a mai előadókra vár a feladat, hogy újra felfedezzék az ő szerzeményeiket.

Borbély Zoltán a program további részleteiről is beszámolt, miszerint egyházzenei, turisztikai útvonalak kialakítása céljuk a Bánság területén, vagyis a ma Romániához és Szerbiához tartozó térségben. Zentán a Jézus Szíve templomban terveznek egy infrastrukturális beruházást, melynek keretében a templom új padlót, padlófűtést, valamint szigetelést kap, felújítják a falakat, festik és restaurálják a padokat, és átépítésre kerül az orgona is.

A program rendezvényei három helyszínen zajlanak, Zentán, Nagybecskereken és Versecen. Minden helyszínen lesz egy-egy liturgikus alkalom a reformáció kapcsán, lesznek hangversenyek, kántortalálkozó, kórustalálkozó és orgona-bemutatók. Ezt a programot egészíti ki az alapos kutatómunka eredményét bemutató kiállítás. A látnivalók mind egyházi tematikájú anyagok. A turistaút kidolgozása még folyamatban van. Célkitűzésük a Zenta, Nagybecskerek, Versec útvonalon található nevezetességek megismerése. A látnivalókat az IPA pályázat végén tekintik meg, a temesváriak az itteni helyszíneket, a vajdaságiak pedig a romániai érdekességeket.

Nagybecskereken szeptember 4-e és 7-e között a Nepomuki Szent János Székesegyházban, szeptember 8-a és 10-e között a verseci Szent Gellért templomban tekinthető meg a kiállítás. A többi helyszínen az orgonák állapota miatt nem lesznek koncertek, mivel ebben a pályázati programban nincs lehetőség az orgonák nagyobb javítására.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 3.