Zenta: Csökkentik az önkormányzat alkalmazottainak számát

A zentai képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén elfogadták az önkormányzat rendszerében alkalmazottak létszámcsökkentését, harminceggyel kevesebben dolgozhatnak meghatározatlan időre felvett alkalmazottként.


Az augusztus 22-én megtartott ülésen két napirendi pont szerepelt, az egyik az önkormányzati rendszer alkalmazottainak létszámcsökkentése, a másik téma pedig a kommunális tevékenységekről szóló rendelet módosítása és kiegészítése. Az állandó munkaviszonyban levők száma 368-ról 337-re csökken, s ez a leépítés érinti Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetét, ahol a két ember helyet egy maradhat. A Zentai Történelmi Levéltárban a 13 dolgozó helyett csak 10-en maradhatnak. A Zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központban 21 fő lehet, vagyis négy alkalmazottal kevesebb, mint tavaly, a Zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban nem lesz elbocsájtás. A képviselők felszólalásaikban kiemelték, hogy a leépítés kihat majd az életszínvonalra, gazdaságilag szintén további gyengülést eredményez, hozzájárul a további elvándorlásokhoz.

A rendkívüli ülés másik napirendi pontja a kommunális tevékenységekről szóló rendelet módosítása és kiegészítése volt. Ezzel a témával kapcsolatban felmerült a városi fűtés helyzete is. Győri István elmondta, hogy a szerb kormány jelentős támogatást ígért a távfűtéssel kapcsolatos gondok rendezésére, a hővezeték javítására, valamint rövidesen újra kiírják a második közbeszerzési pályázatot. Két kazán, egy biomassza- és egy gázkazán beszerzését tervezik. A közelgő fűtési idényben a távhőszolgáltatás továbbra is az csődbe jutott cukorgyár kazánjainak a felhasználásával történik majd, amelyeket az önkormányzat bérel.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. augusztus 23.