Az összefogás ereje - A Kárpát-medence kenyere rendezvénysorozat zentai ünnepségéről

Zentán a Kertek helyi közösség nagytermében vasárnap Szent István-napi ünnepséget tartottak a Kárpát-medence kenyere elnevezésű program részeként. Az eseményen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és felszólalásában az összefogás erejét hangsúlyozta: – Nem kell hozzá túl nagy élettapasztalat, hogy az ember belássa: minden cselekedetünkkel vagy építjük, vagy bontjuk annak a közösségnek a házát, amelyben lakunk.


Ezért is olyan fontos, hogy felhívjuk a figyelmet, szükségünk van egymásra és az egymás iránti jóakaratunkra ahhoz, hogy az ünnep emlékezetes és örömteli lehessen!

A köszöntő után a hagyományápoló csoportok fellépése következett. Elsőként az Ispiláng gyermektánccsoport mutatkozott be kalocsai táncokkal, őket a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és a Jóbarátok tamburazenekara követte, majd a műsort a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa zárta.

A rendezvény után az események a már szinte teljes pompájában álló Emléktemplomban folytatódtak, ahol mgsr. Nagy József zentai esperes-plébános ünnepi szentmisét celebrált, melyen megáldotta és megszentelte az új búzából sült kenyeret. A Kárpát-medencében begyűjtött búzából Szolnokon kisütött kenyér az Árok pékség jóvoltából érkezett Zentára, és ezt a nagyméretű kenyeret a szentmise után Ceglédi Rudolf polgármester felszelte, majd szétosztották a jelenlévők között.

hhá

Magyar Szó, 2017. augusztus 22.