Zenta: A néptánc és a színház találkozása

Nagy sikerrel mutatták be csütörtökön este Zentán a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb produkcióját, a Létünk című táncszínházi előadást, amelyet Patyerek Csaba és Molnár Róbert rendezésében állítottak színpadra.


Patyerek Csaba, az előadás egyik rendezője elmondta, a produkció elkészítése során arra törekedtek, hogy valami olyat mutassanak a színpadon, amit eddig még nem láthatott a vajdasági közönség. Hozzátette, az előadás elsősorban Vajdaság újratelepítésének történetét dolgozza fel, kitérve arra is, hogy a török hódoltság utáni időszakban lezajlott népvándorlás időszaka miként formálta táncainkat, szokásainkat, illetve néphagyományainkat. Hangsúlyozta, Vajdaságban nagyon sok kiválóan működő amatőr táncegyüttes működik, amelyeknek tagjaiban már jó ideje megfogalmazódott az az elképzelés, hogy szeretnének valamilyen módon kitörni az amatőr létből, és tevékenységük színvonalának folyamatos növelése révén újabb kihívásoknak is eleget tenni. Ennek jegyében született meg a Létünk című produkció, amely a táncszínház világába kalauzolja el a nézőket, emelte ki Patyerek Csaba, hozzátéve, a próbafolyamat során nagyon sok olyan, a színház világából érkező impulzus érkezett feléjük, amelyek további fejlődésre serkentik őket, és ezáltal reményeik szerint új lehetőségeket is megnyitnak majd előttük.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója kifejtette, a produkció fontos mérföldkövet jelent az általa vezetett intézmény életében, hiszen évek óta gondolkodtak azon, miként lehetne közelebb hozni a néptánc világát a színház világához. Mint mondta, már korábban is tettek kísérletet minderre, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából életre hívott alkalmi műsorukban is közreműködtek néptáncosok, ezúttal azonban sikerült még tovább vinniük az erre irányuló elképzeléseiket, és ennek eredményeként született meg a Létünk című produkció. Hozzátette, a jövőben szeretnék folyamatossá tenni az együttműködést a néptáncosokkal, tovább bővítve ezáltal a néptánc és a színház találkozásában rejlő lehetőségeket.

A Létünk című produkcióban táncosként Csabai Zsuzsanna, Cseszák Balázs, Gazsó Tibor, Halápi Ricsárd, Kovács Franciska, Linka Szabolcs, Nagy Dorottya, Patyerek Csaba, Patyerek Réka, Pósa Emma és Varga Viola vesz részt, a koreográfiákat Cseszák Balázs, Gazsó Tibor, Linka Szabolcs, Patyerek Csaba és Varga Viola készítette, az előadás rendezői pedig Patyerek Csaba és Molnár Róbert voltak. A program támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és Zenta község önkormányzata. Az előadás a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. június 30.