Zenta: Nyilvános bemutató az automata külső defibrillátorok használatáról - Az ilyen berendezések alkalmazása akár a tízszeresére is növelheti a túlélés esélyét

Június 17-én, szombaton 15 órától az automata külső defibrillátorok használatáról tartanak képzéssel egybekötött bemutatót a zentai Tisza-parton, a Tiszavirág Fesztivál keretében, jelentették be ma délelőtti sajtótájékoztatójukon a zentai önkormányzat és az Alltech Serbia Rt. illetékesei.


Lőrinc Csongor, a zentai községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, a hirtelen szívhalál bármikor bárkinél bekövetkezhet, mindenféle előzmény nélkül, és mivel az ilyen esetek közel 80 százaléka az egészségügyi intézményeken kívül történik, ahol nem áll rendelkezésre szakmai segítség, rendkívül fontos, hogy a lakosság minél nagyobb arányban elsajátítsa az automata külső defibrillátorok használatát, ugyanis az ilyen berendezések alkalmazása akár a tízszeresére is növelheti a túlélés esélyét.

Mint ismeretes, Zentán néhány hónappal ezelőtt a piactéren helyeztek el egy ilyen berendezést, amelyet Lőrinc Csongor elmondása szerint eddig szerencsére egyetlen esetben sem kellett élesben használni. Ennek ellenére az önkormányzat és a Zentai Egészségház illetékesei fontosnak tartják a lakosság folyamatos képzését. Mint a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, eddig közel 700 személy vett részt ilyen képzésen, ezt a számot ugyanakkor szeretnék folyamatosan növelni, a céljuk ugyanis az, hogy a lakosság legalább 20 százaléka rendelkezzen ilyen jellegű ismeretekkel. Hozzátette, Zenta község területén az Alltech Serbia Rt. volt az első olyan vállalat, amely beszerzett egy ilyen típusú készüléket, és ennek apropóján állt most is az akció mellé.

Ujvári Tibor, az Alltech Serbia Rt. igazgatója elmondta, örömükre szolgál, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé állhatnak, ugyanis úgy vélik, az emberi életnél semmi sem lehet drágább. Ennek jegyében vásároltak néhány évvel ezelőtt automata külső defibrillátort, amelyet a vállalat azon részén helyeztek el, ahol a legtöbben dolgoznak, illetve ahol egész nap folyik a munka, ám a berendezést szükség esetén 3-3,5 perc alatt el tudják juttatni a vállalat legeldugottabb részébe is. Hozzátette, mivel fontosnak tarják, hogy minél több dolgozójukat felkészítsék arra, hogy szükség esetén milyen módon nyújthatnak segítséget a hirtelen szívhalál következtében bajba került személyeknek, ezért a június 30-án esedékes Alltech-napon is szerveznek majd képzést a vállalat dolgozói számára az automata külső defibrillátor használatáról.

Újságírói kérdésre válaszolva Lőrinc Csongor elmondta, további automata külső defibrillátorok elhelyezését is tervezik a község területén. A következő helyszín várhatón a zentai Városi Sportcsarnok lesz majd.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. június 14.