Megújul a zentai egészségház - Hétfőn indulnak a munkálatok, és a tervek szerint százötven napig tartanak

Az állványzatok már állnak, a munkások pedig a jövő hét elején el is kezdik azokat a felújítási munkálatokat a Zentai Egészségházban, amelyekre 1982 óta nem volt példa – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a munkálatok kezdete kapcsán tegnap tartottak Zentán az egészségházban.


Dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója elmondta, hogy a felújítás során kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületet, felújítják a padlózatot, átfestik a külső és a belső falakat, kialakítják a tűzvédelmi rendszert, korszerű fényforrásokat szerelnek fel a folyosókon, a rendelőkben és az irodahelyiségekben. Elmondta, hogy a tervek szerint a 38 millió dináros összértékű munkálatok 150 napig tartanak, a munkálatokat a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség támogatásából egy belgrádi cég végzi, és a hosszadalmas felújítás ellenére sem számítanak fennakadásra a betegellátásban.

A sajtótájékoztatón jelen volt Lőrinc Csongor, a zentai önkormányzat községi tanácsának egészségügyi és szociális ügyekért felelős tagja is, aki arról számolt be, hogy az önkormányzat a közeljövőben az egykori kaszárnya területén lévő idősek otthonának a kiépítését is megpályázza. Elmondása szerint két épületet alakítanak át erre a célra, és az elképzelések szerint a bruttó 87 millió dináros beruházás keretében egy korszerű, 50 férőhelyes idősek otthonát alakítanának ki. Az intézmény idősek napközijeként és bennfekvő intézményként is működne.

Az illetékes további két várható pályázatról is szót ejtett:

– Folyamatban van két határon átnyúló pályázat is, amelyek közül az egyiknek a várandósság, a magzati fejlődés követésében, illetve az esetleges magzati rendellenességek korai felfedezésében lenne nagy szerepe, a másik projektummal pedig egy telemedicina-rendszert építenének ki a zentai kórházban. Ez lényegében olyan infokommunikációs eszközzel támogatott diagnosztikus vagy terápiás távfelügyeleti eljárás, amely során az egymástól távol tevékenykedő egészségügyi szakemberek cserélnek egészségügyi adatot egy adott személy jobb ellátása érdekében. Terveink között szerepel egy onkológiai osztály kiépítéséről szóló 40 millió dináros projektum is, amelyre ugyancsak pályázni fogunk, és hangsúlyoznám, hogy a zentai önkormányzat a kórház CT-berendezésének beszerzését is prioritásként kezeli.

Lőrinc Csongor kitért a zentai városi gyógyszertár anyagi helyzetére is. Elmondta, hogy nem fenyeget a gyógyszertár folyószámlájának zárolása és az intézmény privatizálásának a veszélye.

– Annak ellenére, hogy május végén 27 169 000 dinár volt az intézmény adóssága, a Köztársasági Egészségügyi Alap, egy kicsit késve ugyan, de folyamatosan törleszti a mintegy 13 800 000 dináros adósságát, az intézmény raktárkészletének az összértéke pedig 12 980 000 dinár, így a zentai gyógyszertár összadóssága a múlt hónap végén 378 681 dinárt tett ki, ami azóta is csökkent – magyarázta.

A községi tanácstag szerint a zentai gyógyszertár megfelelő költségvetéssel működik, ezért nem is gondolkoznak a magánosításán.

Hhzs

Magyar Szó, 2017. június 10.