A szerb kormány pénzeli az új hőerőtelep kiépítését

A szerb kormány pénzeli a zentai távfűtési rendszer működtetéséhez szükséges új hőerőtelep kiépítését, hangsúlyozta a községi képviselő-testület mai ülésén Győri István, Zenta község alpolgármestere annak kapcsán, hogy a testület sürgősségi eljárásban tárgyalta és fogadta el az újonnan kialakítandó hőerőtelep területe részletes szabályozási tervének kidolgozására vonatkozó határozatjavaslatot.


– Úgy tűnik, sikerül hosszú távú megoldást találni a távfűtés problémájára, ami évek óta komoly fejtörést okoz a zentaiak számára. A jelenlegi önkormányzati vezetés arra az elhatározásra jutott, hogy új hőerőtelepet kell építeni, amely gáz és biomassza üzemeltetésű lesz. Mivel a rendelkezésünkre álló idő igen rövid, hiszen mindössze néhány hónap áll rendelkezésünkre a fűtési idény kezdetéig, először a gázzal történő üzemeltetés lehetőségét teremtjük meg, terveink szerint két 8 megawattos kazánnal fogunk indulni – mondta el a Vajdaság Mának nyilatkozva Győri István, hozzátéve, ezzel párhuzamosan megkezdik a biomasszával történő üzemeltetés lehetőségének a kialakítását is, ám mivel ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, a fő hangsúlyt az első szakaszban a gázzal történő üzemeltetésre helyezik, hiszen a céljuk az, hogy októberben már az új hőerőtelep segítségével működtethessék a távfűtési rendszert.

– A hőerőtelep kiépítését a szerb kormány fogja pénzelni, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mind a kormánynak, mind magának Aleksandar Vučićnak, amiért lehetővé tették, hogy hosszú távú megoldás szülessen a távfűtés problémájára – hangsúlyozta Győri István. Elmondta, az előzetes számításaik szerint a projektum hozzávetőlegesen 300-400 millió dinárba kerül majd. Hozzátette, mivel a vezetékek is igen rossz állapotban vannak, azokat is szeretnék mielőbb felújítani, amibe reményeik szerint szintén belesegít majd a szerb kormány is.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. május 31.