Aláírták a szerződéseket a falugazdászokkal

A vajdasági falugazdász-hálózatot Magyarország 25 millió forinttal támogatja. A hálózat nyolc taggal bővült. Ma a falugazdász-képzés zárórendezvényén írták alá a szerződéseket.


A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és meghívott vendégeik 11 órától Zentán a Royal Hotelben ünnepélyes keretek között írták alá a szerződéseket a felkészített falugazdászokkal. A képzésben részt vettek Magyarcsernyéről, Adáról, Péterrévéről, Palicsról, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Zentáról, Muzslyáról, Csókáról és Szabadkáról. A hálózat kiépítése és a képzések célja, hogy ezek a szakemberek információval lássák el a termelőket, és segítsék őket a munkájuk során. A mai mezőgazdasági termelésben elengedhetetlen a pályázatok követése, megírása, ebben is nagy szerepet vállalnak a falugazdászok. A képzésnek kapcsolatteremtő és tapasztalatcsere célja is van.

A záróeseményen jelen volt Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Juhász Attila, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Ótott Róbert, titkárhelyettes, Dr. Molnár Viktor, Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, továbbá Varga László, a zentai Kertészek Egyesületének elnöke, Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör vezetője, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tagjai, Mavracsity Beáta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főfalugazdásza, aki előadást is tartott a felkészítés során, a zentai önkormányzat illetékesei, Ceglédi Rudolf polgármester és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

A felszólaló vendégek és a falugazdász-hálózat kidolgozói hangsúlyozták, hogy feladatuknak tekintik a szakmai előadások folytatását, a hatékony segítő munkát. Vajdaságban a magyar lakosság körében kiemelt helyen van a mezőgazdaság, s fontos számukra, hogy anyanyelvükön kapjanak tájékoztatást. Új munkahelyeket is létrehoztak ezzel a hálózattal. A magyar állam néhány éve több területen is támogatást nyújt a határokon túl élő magyarságnak, ezek közül legutóbbi programjaikban a mezőgazdaság került előtérbe.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. május 31.