Őszinte szókimondás kell

Vasárnap Zentán a Zsidó temetőben megemlékezést tartottak a zentai zsidók deportálásának hetvenharmadik évfordulója alkalmából a zsidóüldöztetés éveiben elhurcolt és kiirtott vértanúk emlékére. A tiszteletadás résztvevőit Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte, aki beszédében arra mutatott rá, hogy ez az emléknap intő jelként arra figyelmeztet bennünket, hogy milyen rettenetes dolgok történhetnek, ha a hatalom tévútra tér, ha a társadalomban a tolerancia és egymás megbecsülése és a másság tiszteletben tartása helyett gyűlölet uralkodik el.


– Ezzel a megemlékezéssel a közösség egységét fejezhetjük ki, ami erőt ad számunkra. Hetvenhárom év múlt el a zentai zsidók deportálása óta, és az emlékezésünk azt a reményt is hordozza, hogy ilyen szörnyűséget soha többé nem kell átélnünk sem nekünk, sem az utódainknak. Tudjuk, tennünk kell azért, hogy ilyen többé ne ismétlődjön meg. A történelmi igazságok őszinte kimondásával, a megfelelő oktatással, mások iránti tiszteletre való neveléssel fel tudjuk készíteni a mostani fiatalokat, hogy emberségesebb világot építsenek ki maguknak. Az idő kerekét már nem tudjuk visszaforgatni, de felszámolhatjuk a vészkorszak maradványait, ha szembeszállunk nemcsak a gyűlölettel, hanem az elhallgatással és a közönnyel is – fogalmazott a polgármester.

A megemlékezés folytatásában Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki arról beszélt, hogy a zsidók deportálása egy folyamat végét jelentette. Úgy fogalmazott, hogy a jelenség az antiszemitizmus szó kimondásával kezdődött:

– A megkülönböztetés szava, az el nem fogadás, a kirekesztés, a faji gyűlölet politikai határozatokká váltak, törvénybe íródtak és sok éves ismétlésük után gázkamrákkal végződtek – mondta.

Felszólalásában arra is rámutatott, hogy ma is létezik olyan cselekvés, tanítás, kinyilvánítás, amelyet antiszemitizmusnak lehet minősíteni, ezért arra mutatott rá, hogy fontosak a megemlékezések, fontos a tények ismertetése, hiszen csak így szabhatunk gátat hasonló történéseknek.

A megemlékezés a Mécsvirág együttes alkalmi összeállításával ért véget.

hhá

Magyar Szó, 2017. május 3