Az évfordulóra hangolódva - Pályázatot hirdettek a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából

Minden korosztályt megcélzó pályázatot hirdettek Zentán a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából, a pályaműveket június 30-áig várják, a díjátadó ünnepséget pedig a városnapi ünnepségsorozat keretében tartják meg – hangzott el az önkormányzat szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az illetékesek bejelentették, idén is megszervezik a Ballagók Parádéját, és rövidesen megkezdődnek az ifjúsági stratégia elkészítésének előkészületei is.


Perpauer Attila, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy Zenta község önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, valamint a Zentai Történelmi Levéltár közösen hirdette meg a pályázatot az óvodások, az általános iskolák alsós és felsős tanulói, a középiskolák diákjai, valamint a felnőttek számára. Az óvodásoktól képzőművészeti alkotásokat, az alsósoktól és a felsősöktől képzőművészeti alkotásokat és fogalmazásokat, a középiskolásoktól és a felnőttektől pedig esszéket várnak, amelyeket június 30-áig kell beküldeniük az érintetteknek.

Hugyik Richárd, a művelődési központ igazgatója kifejtette, a képzőművészeti kategóriában A zentai csata képekben címmel hirdették meg a pályázatot, amelyre bármilyen technikával készült alkotásokkal lehet jelentkezni. Külön értékelik az óvodások, az első és második osztályosok, a harmadik és negyedik, az ötödik és hatodik, valamint a hetedik és nyolcadik osztályosok munkáit. A fogalmazásíró kategóriát A 320 éves zentai csata címmel írták ki, és itt is külön versenyeznek két-két osztály tanulói. Az esszéíró pályázatot Az elfelejtett zentai csata címmel jelentették meg, amelyre a középiskolások és a felnőttek munkáit várják. A kétnyelvű pályázat díjátadó ünnepségére a városnapi rendezvénysorozat keretében kerül sor, és a beküldött alkotásokból a tervek szerint kiállítás is nyílik. Mint mondta, a pályaműveket a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Posta utca 18., 24400 Zenta címre várják, bővebb tájékoztatást pedig Juhász Lassú Kornélia könyvtárostól kaphatnak az érdeklődők a 024/811-266-os

Ifj. Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója kiemelte, az általa vezetett intézmény elsősorban a szakmai hátteret kívánja biztosítani a pályázathoz, ugyanis a kiírással együtt közzétesznek majd egy olyan listát is, amely a zentai csatához kötődő kiadványokat tartalmazza. Ezek mindegyike megtalálható a levéltárban, ahol minden munkanapon 9 és 12 óra között várják az érdeklődőket, akiknek szívesen a rendelkezésükre bocsátják a felsorolt kiadványokat. A pályázati kiírás, a szakirodalmi lista és a jelentkezési lap rövidesen elérhető lesz mind az önkormányzat, mind a művelődési-oktatási központ honlapján.

Danilo Popov, a községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja a sajtótájékoztatóján kifejtette, rövidesen megkezdik annak a felmérésnek az előkészületeit, amely a majdani ifjúsági stratégia alapjául fog szolgálni, amely reményeik szerint számos ponton segítséget nyújthat a fiataloknak problémáik megoldásában, illetve ösztönzést is jelenthet számukra az itthon maradáshoz és az itthon történő érvényesüléshez. A kérdőív a község honlapján is elérhető lesz mind magyar, mind szerb nyelven. Leszögezte, a híresztelésekkel ellentétben idén is megtartják a Ballagók Parádéját, amelyre május 19-én, pénteken 12 órai kezdettel kerül sor a város főterén. Beszélt arról is, hogy a jövőben az eddigiektől eltérő módon valósul meg a sportklubok finanszírozása, amivel kapcsolatban körülbelül két hét múlva teszik közzé a nyilvános felhívást. Az egyik legnagyobb újdonság az lesz, hogy a kluboknak ezentúl ki kell kérniük a község sportszövetségének véleményét és hozzájárulását, ugyanis kizárólag ilyen módon juthatnak hozzá a költségvetési eszközökhöz. Hozzátette, a nyár folyamán megkezdik a November 11. iskola tornaterme padlóburkolatának felújítását, és a terveik között szerepel az is, hogy a felsőhegyi iskola tornatermében is mielőbb elvégezzék a szükséges felújítási munkálatokat.

M. E.

Magyar Szó, 2017. április 27.