Háromhetes intenzív fejlesztőkurzus kezdődött Zentán

Ma kezdődött meg Zentán az az idén első ízben életre hívott háromhetes intenzív fejlesztőkurzus, amelyet a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartanak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő vajdasági magyar gyermekek és felnőttek számára.


Csuka Pál, a Pető András Főiskola Kárpát-medencei konduktív fejlesztőprogramjának szakmai vezetője örömének adott hangot annak kapcsán, hogy újabb lépcsőfokához érkezett a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen megálmodott programjuk, hiszen a mostani kurzust már a főiskola képzési rendszerébe is sikerült beépíteniük, aminek hozadékaként a főiskola három konduktorhallgatója is bekapcsolódott a munkába. Kifejtette, a ma már a világ számos országában jelenlévő Pető-módszer olyan komplex személyiségfejlesztés, amelynek során a konduktorok kijelölik a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára azt a célt, amelyet el kell érniük, valamint megmutatják nekik azt az utat is, amelynek segítségével a kitűzött célt el tudják érni.

Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke kiemelte, a mostani kurzusr résztvevőinek zöme a környékbeli településekről érkezett, de akadnak köztük olyanok is, akik Nagybecskerekről vagy Belgrádból utaztak Zentára, ahol a Pető András Főiskola konduktorai három héten át foglalkoznak majd a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyekkel. Mint mondta, a munka több csoportban zajlik, hiszen van kisgyermekek számára szervezett csoport, amelynek munkájában a szülők is részt vesznek, valamint iskolások, fiatal felnőttek, illetve idős személyek számára szervezett csoport is, de mindemellett sok egyéni fejlesztésre is sor kerül, amelyet elsősorban a súlyosabb eseteknél alkalmaznak. Hozzátette, a mostani háromhetes intenzív kurzus a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

A Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei az idén további két hasonló jellegű intenzív kurzust terveznek Vajdaságban, amelyek közül az egyiket Szabadkán, a másikat pedig Zentán szeretnék megtartani. Hosszú távú céljaik között szerepel a Pető-módszernek a térségünkben való meghonosítása, valamint a konduktorképzés régiónkra való kiterjesztése is, hiszen ezáltal kiküszöbölhetőek lennének a szakemberhiány okozta nehézségek, ami igen jelentős eredményeket hozhatna a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek fejlesztése terén.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. április 24.