A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium sikerei

A szerdai sajtótájékoztatón az önkormányzat részéről, Perpauer Attila, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képviseletében pedig Csikós Pajor Gizella igazgatónő, Szórád Endre kémiatanár, és három jeles diák, Szögi Roland, Szabó Imre valamint Bencsik Blanka számoltak be a zentai iskola eredményeiről, a versenyekről elhozott kimagasló díjakról.


Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke bevezetőjében kiemelte, hogy az iskola tanulóinak újabb sikereiről számolhatnak be. A szép eredmények az intézmény vezetőit és tanárait dicsérik. Az önkormányzat büszkén áll mellettük, továbbra is mindenben támogatva őket.

Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói újabb nemzetközi versenyeken mérettették meg magukat és komoly sikereket értek el. Csikós Pajor Gizella igazgatónő az intézményben folyó munkáról elmondta, hogy eddig is és ezután is szerteágazó lehetőségeket nyújtanak a diákoknak, amiben ők kibontakozhatnak. Minden tanulónak szüksége van pár évre, amíg megtalálhatja azt a területet, tantárgyat, amiben eredményes lesz. Ahhoz, hogy nemzetközi porondon szépen szerepeljenek, több évnyi munka áll mögöttük. Kitartóan kell dolgozniuk valamilyen témakörben.

A tehetséggondozó iskola tanulói közül elsőként Szögi Roland 2. osztályos diákot méltatták. Ő ebben a tanévben 3 díjban részesült. Tavaly novemberben Komáromban megkapta az Oláh György Magyar Matematikai Tehetség Díjat, amelyet az egész Kárpát-medence területéről összesen két diáknak ítéltek oda. A Felfedezettjeink 2017. fődíját is kiérdemelte, de a díjátadó helyett a XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny négyórás feladatsorát dolgozta ki, és ezen a megmérettetésen második díjat szerzett. A magyarlakta területek 250 legjobb matematikus diákjai közül ért el helyezést.

Szabó Imre, 2. osztályos tanuló történelemből és matematikából is eredményes. Nemzetközi történelem versenyeken nagy sikereket aratott. Tegnap csapatversenyben megnyerték a Koliko se poznajemo? címet viselő toleranciaversenynek az első fordulóját a szabadkai vetélkedőn. Imre két egyéni történelem versenyen is első díjat nyert.

Bencsik Blanka és Ali Arsen 4. osztályos tanulók szintén kiemelkedő eredményekkel vesznek részt a versenyeken. Bencsik Blanka a Felfedezettjeink – 2016. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) pályázatán kiérdemelte a fődíjat. Ali Arsen az informatikában jeleskedik. Az MTS belgrádi versenyén, innovációs versenyen is ügyesen szerepelt. A nemzetközi termékbemutatón első díjas lett, mely díjhoz igen tekintélyes ösztöndíj is kapcsolódik.

Az iskola számára még javában tart a tanév. További versenyek is folyamatba vannak. Legközelebb vasárnap várható KMV díjkiosztója. A diákok minden évben ott vannak ezen a vetélkedőn is.

Az iskolában a gyerekek folyamatosan dolgoznak. Eredményeket viszont akkor lehet elérni, ha a szeretettel és élvezettel csinálják a versenyek kihívásait, nem pedig kényszerből.

Az iskola beszámolóján felszólalt még méltán híres kémiatanáruk, Szórád Endre is. Osztályfőnökként támogatja tanulóit minden tantárgyból, más területeken is, nemcsak kémiából.

A diákok kiegészítve az elhangzottakat, külön egy-egy összefoglalóval szintén bemutatkoztak. Szabó Imréről megtudhatták, hogy érdekli családfakutatás. Tanára, Basa György sokat segít neki a tanulásban. Hangsúlyozta, hogy az iskola és a kollégium egy ideális intézmény a fejlődésükhöz, ahol helyben vannak a szakkörök és a délutáni foglalkozások. A római történelem, a középkor, és a 20. század is leköti a figyelmét. A történelemben szereti az ok okozati összefüggéseket kutatni, hiszen ha nem értjük a múltunkat, nem tudjuk a jelenünket és vakon nézünk a jövőbe.

Szögi Roland másodikos diák, kitart a matematika mellett. Ez a legfontosabb számára, ezen belül pedig talán a számelméletet választaná legérdekesebb területének. A számok ugyanis egyidősek az emberiséggel és mégis vannak olyan kérdések, amelyeket még nem sikerült megválaszolni.

A gyerekek versenyeken való részvételéről a tanárok gondoskodnak. Rengeteg megmérettetési alkalom van. Évek során alakult ki, mely versenyekre visznek versenyzőket, továbbá a gyerekek személyiségéhez is igazítani kell a versenyek kiválasztását. Mind a hazai, mind a magyarországi szereplés fontos a számukra. Az itteni versenyekkel szemben viszont a magyarországiak nem jelentenek nyelvi korlátokat és a továbbtanulás miatt is több lehetőséget nyújtanak a diákoknak.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. április 20.