Zenta: Két beruházás tartományi támogatással - Kerékpárút épül a Tornyosi út mindkét oldalán

Zenta község területén két beruházás munkálatai zajlanak jelenleg mindkettő a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával valósul meg. Ezek részleteiről számolt be sajtótájékoztatón Ceglédi Rudolf polgármester és Győri István alpolgármester. 


A város egyik legforgalmasabb utcájának, a Tornyosi útnak a teljes hosszán és mindkét oldalán kiépül a kerékpárút. Ezek a munkálatok rövidesen befejeződnek, a tervek szerint május végéig. A beruházás értéke 4,2 millió dinár, ebből 1,6 milliót biztosított a tartományi gazdasági titkárság, a többit pedig az önkormányzat adta hozzá. A kerékpárút teljes befejezéséhez még hátra van a vasúti síneken való átkelés megoldása, ennek a szakasznak az építése. A jóváhagyások már megérkeztek, a tervek is készülnek, a kivitelezéshez viszont egy újabb pályázatra lesz szükségük. Remélhetőleg az idén, vagy jövőre ezt is kiteljesíthetik.

A másik beruházás a sportcsarnokhoz, az akörüli közlekedéshez kapcsolódik. Az útrendezés a vasúti felüljárótól a DTD-csatornáig, vagyis a hídig terjedő szakaszt érinti. Ezek a munkálatok is a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal közösen valósulnak meg. A munkagépekkel a napokban kezdték el a négy méteres út kiszélesítését. Az meglévő útburkolat öt méter szélességű lesz, a hossza pedig összesen 760 méter. A beruházás teljes összege 17 millió dinár. Ebből közel 15 milliót nyertek a pályázaton. Az útszakasz a sportcsarnok megközelítésén kívül az uszodák, a víkendtelep és a Pána elérése miatt is fontos. Ezen a területen a közeljövőben tervezik még a további útszakasz felújítását is.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a fakivágások is ehhez az útépítéshez kötődnek, azokat a fákat vették ki, amik az út szélesítésére miatt akadályt jelentettek.

Győri István alpolgármester felszólította a városi fűtés felhasználóit, hogy próbálják kifizetni az adósságokat, mivel az Elgas vállalat számlája még mindig zárlat alatt van.

Idén a kék medence üzemeltetését a kommunális közvállalat végzi majd. Már elkezdték a medence gépészeti üzemeltetésének felmérését. A fekete medence felújításához is nagy összegre van szükség, ezzel kapcsoltban is készülnek tervek. Kiszélesítése, lelátók építése és téli időszakban fedetté tétele válna lehetővé. Ezekhez a tervekhez szintén pályáznak a közeljövőben.

A termálkút engedélyeztetése több évig tartott, az eredmény most júniusra várható. A termálvíz hasznosítása ezután lehetséges. De a fekete medence felújításánál a termálvíz előnyeit is számba vették, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. április 19.