Zenta: Nem omlott össze távfűtési rendszer

Ismét problémák vannak a távfűtési rendszerrel, pontosabban a szolgáltatás megfizettetésével, ugyanúgy, ahogyan az egész év folyamán, hangsúlyozta a zentai önkormányzat ma délelőtti sajtótájékoztatóján Győri István alpolgármester, hozzátéve, arról azonban szó sincs, hogy a rendszer összeomlott volna, ahogyan az egyes médiumokban az elmúlt napokban megjelent.


Sok olyan téves információ hangzott el az elmúlt napokban, amelyek arra utaltak, hogy a zentai távfűtési rendszer összeomlott volna, erről azonban szó sincs, „a rendszer nem omlott össze, továbbra is van fűtés, csupán arról volt szó, hogy a szolgáltatást végző Elgas Közvállalat igazgatója leállíttatta a szolgáltatást, amiről előzetesen nem egyeztetett az önkormányzat illetékeseivel”, fogalmazott Győri István, hozzátéve, amint tudomást szereztek minderről, azonnal visszakapcsoltatták a rendszert, amely ennek köszönhetően mindössze néhány órás leállás után újra üzemelni kezdett.

A község alpolgármestere a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fogyasztók továbbra sem törlesztik rendszeresen az adósságukat, aminek következtében az Elgas Közvállalatnak összesen 31,2 millió dinár tartozása van, ebből 25,4 millió a Srbijagas, 5,8 millió pedig az EPS felé. A fogyasztók ezzel szemben 51,7 millió dinárral tartoznak az Elgasnak, amiből 24,5 a jogi személyek, 27,2 millió pedig a magánszemélyek tartozása. Kifejtette, mivel a Srbijas ismét zárolta az Elgas Közvállalat számláját, az önkormányzat tárgyalásokat folytat a vállalattal, hogy vonják azt vissza, majd hozzátette, mivel a folyamatot lassítják az ünnepek, ezért ez a probléma várhatóan csak a jövő hét folyamán fog megoldódni. Arra kérte a fogyasztókat, próbálják mielőbb törleszteni az adósságukat, annak érdekében, hogy az Elgas Közvállalat ne kerüljön újra ilyen helyzetbe. Újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy szankcionálni fogják a közvállalat igazgatójának a távfűtés önkényes leállítására vonatkozó döntését.

Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott szintén elismerte, hogy „vannak problémák a hálózattal”, hiszen több mint 30 kilométer hosszúságú rendszerről van szó, amely felújításra szorul, majd a község alpolgármesteréhez hasonlóan leszögezte, „szó sincs arról, hogy a rendszer összeomlott volna”, ahogyan az egyes helyeken napvilágot látott. Úgy fogalmazott, a lakosságnak fel kell ismernie, hogy egyesek „félrevezetik és manipulálják őket”. Arra a kérdésre, mire számíthatnak a fogyasztók az elkövetkező idényben, Varga Viktor leszögezte, „fűtés mindenképpen lesz”, majd Győri István hozzátette, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy minél olcsóbbá és minél minőségesebbé tegye a távfűtést a fogyasztók számára, amiben a tartományi és a köztársasági szervek is hathatós segítséget nyújtanak nekik.

A Magyar Polgári Szövetség illetékeseinek azon állításaira reagálva, miszerint az önkormányzat átadta az egykori kendergyár területét a WindVision vállalatnak, amely energiagyárat szeretett volna létesíteni a területen, ám később elállt ebbéli szándékától, Varga Viktor elmondta, a WinsVision vállalatnak mindössze a 26 hektárnyi területnek egy alig 6,5 hektárnyi része van a tulajdonában, amelyet „az adóhivatal által megállapított piaci áron" vásárolt meg, azaz emlékei szerint kb. 300 ezer eurót fizetett érte.

Vajdaság Ma, 2017. április 12.

H. A.