Zenta: Fát ültettek a 2016-ban született gyermekek tiszteletére

Emléktáblát avattak és fát ültettek a 2016-ban született gyermekek tiszteletére ma délelőtt Zentán, a város melletti Népkertben.


A zentai önkormányzat hat éve indította útjára a gyerekek tiszteletére bevezetett akciót. Az első két évben rózsakerteket létesítettek, ezzel szépítve a köztereinket. Negyedik éve pedig a rózsakertek helyett faültetéssel folytatják a programot. A gyermekek ünneplésére szervezett rendezvényt a zentai szerb és magyar gyermek-néptánccsoportok fellépése nyitotta meg. A szabadtéri program egyre népszerűbb a zentaiak körében. Ezen a délelőttön is nagyon sokan ellátogattak a Népkertbe.

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere az ünnepségen gratulált a szülőknek és a 198 újszülöttnek, akik tavaly születtek a községben. Elmondta, hogy az önkormányzat 30 ezer dinár egyszeri juttatással is támogatja a gyermeket vállaló családokat, az év első babája külön pénzjuttatást kap, valamint óvodai és iskolai kedvezményekkel is hozzájárulnak a szülők anyagi segítéséhez, s bevezették még a nagycsaládos díjat is. A 2016-os év fája egy amerikai hársfa (Tilia americana „Redmond”), melyet kis táblácskával jelöltek meg, hogy évtizedek múlva is tudják az erre járók, mit jelképez ez a helyszín. „Szeretnénk, ha kis erdő állna itt, mert ez azt jelentené, hogy utódaink a szülőföldjükön élnek. Kövessük a fa példáját, amely az anyaföldből táplálkozik. Alapozzuk jövőnket őseink hagyományaira, értékeire, amelyek között a család kiemelt helyet foglalt el. Így az a reményünk is valóra válhat, hogy községünk lakossága a jövőben nem fogyatkozik tovább”- fogalmazott Ceglédi Rudolf polgármester.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. április 8.