Zenta: 366 munkahelyet kínáltak a mai állásbörzén

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat zentai kirendeltsége pénteken a sportcsarnokban tartotta meg sorrendben 13. állásbörzéjét, amelyen 27 zentai, három adai és két csókai munkáltató kínált munkalehetőséget a zentai munkavállalóknak. Az eseményre mintegy 1.200 munkanélküli kapott meghívást.


„Zenta község területén már hosszabb ideje a munkanélküliség csökkenése tapasztalható. Jelenleg a községben mintegy 1200 munkanélküli van a nyilvántartásunkban. A mai állásbörzét is azért szerveztük, hogy ezt a számot tovább csökkentsük. Az álláskínálat igen sokrétű, a munkáltatók a szakképzetlen munkástól az egyetemi végzettségű munkavállalókig minden profilt keresnek. Hiszem azt, hogy minden munkavállaló talál magának legalább egy olyan munkáltatót, akinek benyújtja munkavállalási kérelmét és elbeszélget vele a kínált munkalehetőségről”- nyilatkozta Jelena Mitrović, a szolgált nagykikindai fiókjának igazgatója.

Dragana Marčeta, a szolgálat zentai fiókjának tanácsadó-koordinátora elmondta, hogy február 28-ával a zentai nyilvántartásban pontosan 1250 munkanélkülit jegyeztek. Az állásbörzén a szakképzetlen munkaerő iránt is volt kereslet, a legkeresettebbek azonban a gépész- és elektrotechnikusok, a villanyszerelők, a lakatosok, az esztergályosok, a CNC-kezelők, a szakácsok és a pincérek voltak. A munkanélküliek számával ellentétben a felkínált munkahelyek száma növekszik. Ennek valószínűleg egyik oka a Zentát is sújtó elvándorlás, hiszen az utóbbi időben ebből a községből is sok fiatal, végzett szakember távozott külföldre, akiket nincs kivel pótolni, erről azonban a kirendeltségének nincsenek adataik. Aki önként kijelentkezik a nyilvántartásból, azt ugyan törlik, de arról nincs tudomásuk, hogy azok az emberek külföldre mentek vagy valahol máshol kaptak munkát.

A munkavállalók közül többen is elmondták, hogy hiába jönnek el a börzére, sokszor választ sem kapnak azoktól a munkáltatóktól, akikhez beadják munkavállalási kérelmüket. Nem egy közülük egy évtizede nem jut munkalehetőséghez, mert vagy nincs olyan munkahely, ami az ő tudásának és képzettségének megfelel vagy akkora rá a túljelentkezés, hogy szinte esélye sincs bekerülni a kiválasztottak közé.

Az állásbörze szervezői, de a zentai illetékesek is abban reménykednek, hogy a ma bejelentkezett munkavállalók nagyobb része munkához jut, amivel tovább csökkenhet a községben jegyzett munkanélküliek száma.

Bödő Sándor

Vajdaság Ma, 2017. március 24.