Hírek

A kötelességekre irányít a múlt - Nemzeti gyásznapunk alkalmából a vértanúkra emlékeztek Zentán

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek tegnap Zentán a városháza oszlopcsarnokában. Az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, október 6-a nemzeti gyásznap a magyar kormány 2001-ben meghozott döntése értelmében, a Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben elfogadott határozata alapján pedig ez a nap a vajdasági magyarság emléknapja is.

Bővebben >>

Kiemelkedő diáksportolók

Tegnap délelőtt a zentai városháza dísztermében Czegledi Rudolf polgármester ünnepélyes keretek között átadta a köszönőleveleket azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik az iskolai sport területén a legsikeresebbek voltak a 2018/19-es évben.

Bővebben >>

A világbajnoki bronzérmes Nemes Mátét fogadták

A világbajnoki bronzérmes Nemes Máté birkózót fogadták ma délelőtt a zentai Városházán a helyi önkormányzat, a községi sportszövetség és a zentai birkózóklub illetékesei, akik ilyen módon köszönték meg neki azt a kiváló teljesítményt, amellyel a közelmúltban megtartott kazahsztáni világbajnokságon öregbítette szülővárosa hírnevét.

Bővebben >>

A legnagyobb kihívást az identitásválság és a kulturális önfeladás jelenti - Beszélgetés Dömötör Csabával, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetjének miniszterhelyettesével

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, jó döntés volt, hogy Magyarország és Szerbia szorosabbra fűzte kapcsolatát a politikában, a gazdaságban, a kultúrában és a sportéletben, nemcsak az itt élő magyar közösség, hanem az európai szolidaritás szemszögéből is, hangsúlyozta a zentai községi képviselő-testület városnapi díszülésén mondott beszédében Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetjének miniszterhelyettese, akivel zentai látogatása kapcsán a kelet-európai együttműködésről, a magyar–szerb kapcsolatok alakulásáról, a vajdasági magyarság megerősödéséről és egyéb kérdésekről beszélgettünk.

Bővebben >>

Leleplezték az emléktáblát

A városnapi rendezvénysorozat keretében avatták fel Aleksandar Šaca Vujić emléktábláját a zentai Városi Hangversenyterem bejáratánál. Az alkalmi ünnepségen Petar Terzić helytörténeti kutató méltatta a zentai születésű neves zeneszerző, karmester és zongoraművész munkásságát.

Bővebben >>

A kóruszene ünnepe

A kóruszenét ünnepelték hétfőn este a zentai városháza dísztermében, a városnapi programsorozat keretében életre hívott hagyományos kóruszenei esttel, amelyen ezúttal három kórus szórakoztatta az egybegyűlteket különleges hangulatú produkcióival.

Bővebben >>

Tájfutás a kábítószer ellen

A zentai városnapi programok keretén belül szombaton délelőtt több mint száz fiatal versenyző vett részt a Zentai Rendőrség Független Szakszervezetének tájfutó bajnokságán. 

Bővebben >>

Zenta: Tűzijáték a Piramis felett - A városnapi rendezvények hétvégi eseményei

Fergeteges hangulatú koncerttel lepte meg a népes közönséget vasárnap este a magyarországi Piramis zenekar. A negyvenöt éve alakult együttes a városnapi rendezvénysorozat keretében a népkerti színpadon idézte fel sikerszámait.

Zenta legnagyobb parkjában, a Népkertben már csütörtök megkezdődtek a programok, amelyek keretében hőlégballonverseny, gyermekprogramok, hagyományőrző csoportok fellépései, baráti sportmérkőzések, vásári forgatag, neves zenészek koncertjei várták az ünneplőket. 

Bővebben >>

Városnapi hagyományőrzés és gyerekprogramok

A zentai városnapi rendezvény rendszeresen visszatérő eleme a község hagyományőrzőinek a föllépése. A sportcsarnok előtt fölállított kisszínpadon elsőként a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik civil szervezet lépett színpadra énekkel, verssel és egy Tőke István-anekdotával. 

Bővebben >>

Eső után Hari Mata Hari

A városnapi rendezvénysorozat második napján alaposan megtréfálták az égiek az éppen a városuk napját ünneplő zentaiakat, és a kora esti óráktól kezdve többször is esőt zúdítottak a nyakukba.

Bővebben >>

Истраживанје здравља становништва Србије, 2019.

У периоду од 5.октобра до 30. децембра 2019. године Републички завод за статистику ће у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије и Министарством здравља Републике Србије спровести, национално Истраживање  здравља становништва Србије 2019.год.

Анкетирање на терену вршиће анкетари, тј. тим од два члана при чему је један члан медицинске струке.

Јавни позив за пријављивање кандидата за анкетаре и мeдицинске раднике/анкетаре за Истраживање здравља становништва Србије 2019. биће објављен 02.09.2019. године на сајту Републичког завода за статистику.

Пријављивање за анкетара и анкетара/медицинског радника врши се искључиво преко сајта Републичког завода за статистику www.stat.gov.rs  у периоду  02 – 08 септембра 2019. год, где се могу видети и све информације везане за ову анкету.

Bővebben >>

Zentára is jutott a Kárpát-medence kenyeréből - A Kertek helyi közösségben tartottak ünnepséget

Zenta az idén is csatlakozott a Kárpát-medence kenyere (2011 és 2013 között: A nemzet kenyere) elnevezésű programhoz, amelyet Szent István napja alkalmából 2011-ben indított útjára a Szolnok megyei jogú város és a helybéli tévéállomás.

Az idén, az előző évekhez hasonlóan Szolnokon, határon túli területeken tevékenykedő pékmesterek sütötték ki a Kárpát-medence kenyerét, amellyel a nemzeti összetartozást jelképezik.

Bővebben >>

Zenta: Új helyszínen a szeptemberi városnapi programok

A városnapi rendezvények idén átkerülnek a városközponthoz közeli a Népkertbe, ahol a látogatók sokkal nagyobb területen kereshetik fel a zenei eseményeknek helyet adó nagyszínpadot, a hőlégballon találkozót, és a parkosított terület más tervezett látványosságait. A koncertek legismertebb fellépői a Hari Mata Hari együttes, valamint a Piramis zenekar.

Bővebben >>

Tornyoson megszentelték az új kenyeret

A rendezvénysorozat szombat délelőtt a helybéli iskolások sportrendezvényeivel vette kezdetét, a délutáni órákban pedig ínycsiklandozó illatok árasztották el a tornyosi helyi közösség épülete mögötti udvart, ahol is mintegy 30 csapat vett részt az ilyenkor hagyományos sertéspörköltfőző-versenyen.

Bővebben >>

Zentáról, sok szeretettel

Zentán, hetedik éve szervezik meg azt a fesztivált, amelynek elsődleges célkitűzése az volt, hogy augusztus egyik hétvégéje mindazokról és mindazoknak szóljon, akik mindennapi kenyerüket a távoli idegenben keresik meg, nyári szabadságukat viszont évről évre szülővárosukban, hozzátartozóik, barátaik társaságában töltik el.

Bővebben >>

Hét évre akkreditálták a zentai kórházat - Ez a minőségi munka elismerését jelenti

A Szerbiai Egészségügyi Intézményeket Akkreditáló Ügynökség hét évre akkreditálta a Zentai Közkórházat.

Az erről szóló tanúsítványt tegnap délben dr. Dubravka Papić Damjanović, az értékelő csoport vezetője adta át dr. Csáki Beátának, a zentai kórház nemrégiben kinevezett igazgatónőjének. Értékelő szavaiban arra mutatott rá, hogy a zentai kórház jó példája annak, hogy a meglévő, és nem mindig ideális körülmények között jól szervezett munkával és lelkesedéssel az akkreditációs szabványoknak megfelelően lehet dolgozni. Hozzátette, hogy biztos abban, hogy a kórház tervezett felújítása tovább fog javítani a szolgáltatás minőségén, és sok sikert kívánt a teljes körű rekonstrukcióhoz, amire az intézmény már nagyon rászolgált.

Bővebben >>

Barátkozás határok nélkül - Zenta két testvérvárosa meghívta a község tanulóit a táboraiba

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola diákjainak két csoportja és tanáraik nemrégiben értek haza a Zenta testvérvárosai, Gödöllő és Budavár által szervezett diákkirándulásokról.

Az említett városok mellett mindannyian ellátogattak Budapestre is, ezenkívül a Balaton partján, Boglárlellén, illetve Zamárdin töltöttek el néhány napot. A minap a zentai városháza Zöld termében sajtótájékoztatón számoltak be kalandjaikról Urbán Zsuzsanna igazgatónő és Perpauer Attila községi tanácstag jelenlétében.

Bővebben >>

Zenta: Idén is megrendezik az I love Zenta fesztivált

Augusztus 9-én és 10-én rendezik meg Zentán az idei I love Zenta fesztivált, amely ezúttal is tartalmas kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat a település főterén. A rendezvény részleteiről a szervezők mai zentai sajtótájékoztatójukon számoltak be.

Bővebben >>

Testvérvárosi utazásokon vettek részt a Zenta községbeli diákok

Kiváló hangulatú testvérvárosi táborozásokon vettek részt az elmúlt hetekben a Zenta községbeli általános iskolás diákok, akik a község önkormányzata, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola jóvoltából tehettek eleget Zenta két testvérvárosa, Budavár és Gödöllő meghívásának. A diákok és az őket kísérő pedagógusok ma sajtótájékoztatón számoltak be az utazásokon szerzett élményeikről.

Bővebben >>

A sportpályák is elkészültek - Rendezettebb környezet várja a látogatókat a zentai medencénél

Az elmúlt hónapban nagy munkálatok zajlottak a zentai kék medence területén. A június végi nyitás előtt felújították a medence körüli betonplatót, majd a kerítésen kívüli földmunkálatok már a szezonra maradtak, így amellett, hogy a fürdőzők birtokukba vették a létesítményt, a kommunális vállalat dolgozói továbbra is tevékenykedtek a helyszínen.

Bővebben >>

Az e-kkt modernizálása

Április 22-én az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium épületében Branko Ružić miniszterrel aláírásra került a Költségvetési Alap az önkormányzati programját  támogató szerződés. Az eszközök rendeltetése a képviselő-testület elektronikus szavazórendszerének további fejlesztése és korszerűsítése, amely a testület hatékonyabb munkáját segíti elő.

Bővebben >>

T Á J É K O Z T A T Á S

T Á J É K O Z T A T Á S

A Szerb Köztársaság képviselő-testülete meghozta a bolgár határtól a magyar határig terjedő magisztrális gázvezeték kiépítésének megvalósítása érdekében a közérdek megállapításáról, a kisajátítás külön eljárásairól és a dokumentáció beszerzéséről szóló törvényt, amellyel megállapította, hogy ezen gázvezeték kiépítése közérdek.

          A megállapított nyomvonal szerint a gázvezeték áthalad a zentai kataszteri községen, illetve azon parcellákon, amelyek a jelen tájékoztatás  mellékletében vannak feltüntetve. 

          A felsorolt parcellákon a belgrádi MILLENIUM TEAM Kft. a 2019. július 15-étől kezdődő időszakban meghatározott kutatási-előkészületi munkálatokat fog végezni a gázvezeték kiépítése  érdekében. 

          Tájékoztatjuk minden parcella tulajdonosát, amelyeken a gázvezetéket kiépítik, hogy a kisajátításról szóló törvénnyel összhangban a helyi önkormányzati egység hatásköri szervei előtt lefolytatásra kerülő eljárás során, a meghatalmazott szakértők szakvéleménye alapján megállapított megfelelő térítést fognak kapni.

>> MELLÉKLET <<

Bővebben >>

Közös nyári táborok testvérvárosokkal - Balatonlellére és Zamárdiba utaznak a zentai gyerekek

Zenta község önkormányzatának hosszú évekre visszanyúló kapcsolata van Gödöllővel és Budavárral, amelyekkel testvérvárosi kapcsolatban állnak. Az említett települések önkormányzatai karöltve közös projektben vesznek részt, amelyben a zentai Stevan Sremac Általános Iskola is szerepet vállal, hiszen általános iskolás gyermekek nyári táboroztatásáról van szó.

Bővebben >>

Folytatódik a Thurzó Lajos iskola felújítása - Aláírták a kétszázhatvankétmillió dinárról szóló szerződést

Kedden délelőtt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Dejan Slijepčević, az újvidéki GAT vállalat igazgatója aláírta a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata épületének rekonstrukciójával és energetikai felújításával kapcsolatos munkálatokra vonatkozó szerződést.

Az eseményen jelen volt Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője is.

Bővebben >>

Zenta: Kunszentmártoni pedagógusok látogatása

Tornyosi és kunszentmártoni pedagógusok találkoztak Zentán. A Közös úton, közös célért kreatívan együttműködési program keretében a magyarországi vendégek szakmai megbeszéléseket folytatnak és körbejárják a város nevezetességeit.

Bővebben >>

A jogilag rendezett köztulajdonért - Kétszáznegyven ezer euró értékű közös projektumban vesz részt Szabadka és Zenta

Szerdán tartották meg a Csak a jogilag rendezett köztulajdon a megfelelő köztulajdon elnevezésű projektum nyitókonferenciáját a szabadkai Városháza dísztermében. A projektumban Szabadka Város és Zenta Község közösen vesz részt, amelynek legfőbb célja az önkormányzati tulajdonban lévő objektumok legalizálása. A projektum részleteit Zagorka Panić, a projektum menedzsere ismertette a konferencia előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Bővebben >>

A fogyatkozásból a gyarapodás felé - Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferenciát tartottak Zentán

A megoldások kereséséről, magyarságunk lélekszámának növekedési esélyeiről szólt ma a zentai a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomban megtartott, Együtt-lét – Hit és család, megmaradás a határon túl elnevezésű VIII. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencia. Megvalósulását támogatta a Zentai Közkórház, a Zentai Polgármesteri Hivatal, a Kis Szent Teréz Plébánia, a szegedi Gál Ferenc Főiskola, továbbá a Szeged Csanádi Egyházmegye, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, a Diczfalusy Alapítvány, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzata és nem utolsósorban a Vajdasági Magyar Szövetség.

Bővebben >>

A Vuk-díjas diákokat köszöntötték Zentán

A Vuk-díjas diákokat köszöntötték ma a zentai Városháza dísztermében a hagyományos A tudás hatalom elnevezésű rendezvényen, ahol a helyi önkormányzat illetékesei a Stevan Sremac Általános Iskola, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, illetve a Zentai Gimnázium legeredményesebb tanulóit jutalmazták meg.

Bővebben >>

УСЛОВИ ПРИЈЕМА У ПРОФЕСИОНАЛНУ ВОЈНУ СЛУЖБУ У СВОЈСТВУ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ВОЈНИКА

Место службовања БАЧКА ТОПОЛА

Војна пошта 1419 Бачка Топола  у касарни „Бачка“ ул. Маршала Тита бб, Бачка Топола

Контакт телефон: 024/ 715-287

 

Попуна радних места професионалних војника на одређено време у Војсци Србије путем непосредног пријема (војници на ДСВР) и сталним конкурсом.

 

УСЛОВИ ПРИЈЕМА У ПРОФЕСИОНАЛНУ ВОЈНУ СЛУЖБУ У СВОЈСТВУ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ВОЈНИКА

 

У професионалну војну службу у својству професионалног војника, на одређено време, могу бити примљени држављани Републике Србије, који испуњавају следеће услове:

Општи услови:

1) да су пунолетни;

2) да су здравствено и психофизички способни за службу у Војсци Србије;

3) да имају прописано образовање;

4) да им раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа (за лица која су раније била у радном односу у државном органу);

5) да нису осуђивани на казну затвора од најмање шест месеци;

6) да нису старији од 30 година;

7) да су безбедносно проверени и да немају безбедносних сметњи за пријем у професионалну војну службу, у складу са прописима којима је уређено вршење безбедносне провере у Министарству одбране;

8) да су одслужили војни рок са оружјем;

9) да задовољавају минимално прописане вредности критеријума психолошке процене за пријем у професионалну војну службу;

10) да задовољавају минимално прописане вредности критеријума провере физичке способности за пријем у професионалну војну службу.

 

 

 ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ И ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

 

Образац пријаве за попуну радних места професионалних војника кандидат добија, попуњава и подноси у ВП 1419 Бачка Топола или у ВП где је на одслужењу  ДСВР.

 

Кандидати који су се пријавили за попуну радних места професионалних војника,  би  у року од 15 дана од дана пријављивања, морали да приложе:

1) извод из матичне књиге рођених (оригинал или фотокопија оверена у суду, општини или код јавног бележника - уколико није на новом обрасцу не старији од 6 месеци);

2) уверење о држављанству (оригинал или фотокопија оверена у суду, општини или код јавног бележника - не старије од 6 месеци);

3) потврду државног органа да кандидату није раније престајао радни однос, у државном органу, због теже повреде дужности из радног односа (за лица која су раније била у радном односу у државном органу);

4) уверење Центра Министарства одбране за локалну самоуправу да је кандидат одслужио војни рок са оружјем (оригинал или фотокопија оверена у суду, општини или код јавног бележника);

5) копију возачке дозволе (фотокопија оверена у суду, општини или код јавног бележника - за лица која конкуришу за саобраћајну службу);

6) копију дипломе о стеченом образовању (фотокопија оверена у суду, општини или код јавног бележника).

Bővebben >>

Jelenünk megerősítője és jövőnk útmutatója - Tömeges érdeklődés a Kálmány Lajos népmesemondó verseny döntőjén

A Kálmány Lajos népmesemondó verseny az idén 25. jubileumát ünnepelte. A rendezvény szombaton reggel a Zentai Alkotóházban vette kezdetét Czegledi Rudolf polgármester ünnepi megnyitójával, melyet a népmeseillusztrációk kiállításának megnyitója követett. Ennek keretében a rendezvény fő szervezői, Baráth Hajnal Anna és Juhász Lassú Kornélia visszatekintettek az elmúlt 25 évre, majd átadták a képzőművészeti kategória díjait. Ezt követően három helyszínen kezdetét vette a verseny.

Bővebben >>

Világszínvonalú laparoszkópiás torony Zentán - A magyar kormány 135 ezer eurós beruházással támogatta a zentai kórházat

A Zentai Közkórházban tegnap Grezsa István magyar miniszteri biztos és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke hivatalosan is átadta rendeltetésének azt a laparoszkópiás műtéteknél használatos 4K laparoszkópiás tornyot, amelyet a magyar kormány finanszírozott. A műszer-kategória legjobbja egy hónapja érkezett meg a kórházba, és a sebészek azóta azzal operálnak.

Bővebben >>

Kétszázezer dinár értékű könyvcsomag a Zentai Gimnáziumnak

Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a Zentai Gimnáziumban azt a kétszázezer dinár összértékű könyvcsomagot, amelyet a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével ajándékozott az intézménynek.

Bővebben >>

ZENTA KÖZSÉG KÖZIGAZGATÁSI HIVATALÁNAK ÉS A KÖZSÉGI KÉPVISELŐ TESTÜLET SZAKSZOLGÁLATÁNAK KÖZLEMÉNYE

A Városháza biztonsági szolgálatának jelentése és a videofelügyelet képanyaga alapján szerdán, magukat a demokrácia bajnokainak tartó néhány zentai polgár a Városháza több helyiségébe illetéktelenül behatolt, politikai nézeteit hangoztatva, személyiségi jogokat sértve és illetlenül viselkedve.

Ezzel nem a demokrácia hanem az anarchia oltárán áldoztak. A Községi Képviselő-testület Ügyrendjének, a közigazgatási eljárásnak, a polgárok kezdeményazéseinek megvan a maga eljárása. Ezt a zentaiak tudják, a tanácsnokaink ezt a szabályt eddig be is tartották.  A képviselők mentelmi joga a testületi ülésen elhangzó véleményükre vonatkozik és semmilyen tolmácsolásban sem jogosít fel önkényességre.

A fent említett személyek nem vették figyelembe az ügyfélfogadási eljárást, a Városháza helyiségeinek használatára vonatkozó rendelkezéseket, különös tekintettel a Díszterem használatára, alaptalanul vádaskodtak és magamutogatóan személyiségi jokogat sértve másokról is kamerafelvételeket készítettek.

A véleménynyilvánításnak megvan a maga helye és ideje. Polgártársaink ezen viselkedése rövidtávú politikai célok érdekében történhetett, amellyel gátolták a polgárok ügyintézést, a közigazgatási dolgozók munkáját. Tetteik idejének helyszíne illetve módja sem volt megfelelő és ez szabálysértés.

A demokrácia alapja hogy az általunk hozott szabályokat betartjuk, hiszen a szabályok módsításának is megvannak a maga feltételei és nem kiscsoportos foglalkozásokon kell anarchiát terjeszteni.

A Városháza termeit bárki használhatja, ha azt időben és szabály szerint jelzi, az észrevételeit és meglátásait előterjesztheti és jelezheti az arra illetékes szervnél, de a továbbiakban ha politikai célzattal önkényesen lép fel valaki, akkor a közösség érdekében hivatalos eljárás megindítását fogjuk kezdeményezni.

A Közigazgatás és a Kkt szakszolgálata továbbra is támogatja az egyéni és közösségi érdekérvényesítés minden demokratikus formáját és elzárkózik a kiszámíthatatlan önkényeskedéstől.

 

                                                                   Zenta község Közigazgatási Hivatalának vezetője s.k.

                                                                       Zenta község Képviselő-testületének titkára s.k.

 

    Zenta, 2019. május 17.                                                                

Bővebben >>

Hogyan igényelhetők a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok?

Az elmúlt négy hónapban az országos digitális közigazgatási rendszer kialakítása miatt a polgárok nem igényelhették az anyakönyvi kivonatok teljes tartalmának kétnyelvű példányait. Májustól viszont változik a helyzet, már Zentán is elérhetőek a minden adatra kiterjedő kétnyelvű dokumentumok.

Bővebben >>

Nyolcvan család vehetett át babacsomagot Zentán

Nyolcvan Zenta környékén élő magyar család vehetett át babacsomagot ma délután a zentai Városháza dísztermében a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából, amelynek illetékesei azokat a Kárpát-medencében élő külhoni magyar családokat kívánják ilyen módon megajándékozni, amelyek a szülőföldjükön maradva vállaltak gyermeket.

Bővebben >>

Zenta: Megemlékezés a zsidótemetőben

Mementó címmel tartottak megemlékezést ma délután Zentán, a város zsidó lakosságának elhurcolása 75. évfordulója kapcsán. A koszorúzáson Czegledi Rudolf polgármester és Szabados Róbert a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke mondott beszédet.

Bővebben >>

Nagytakarítás volt Zenta községben

Zentán és a hozzá tartozó falvakban megtartották A tisztább Zentáért! nevet viselő takarítási akciót, melyet már hetedszer szervezett meg a Zentai Községi Közigazgatási Hivatal építésügyi és kommunális tevékenységi osztályának felügyelőségi alosztálya. A megmozduláson a borongós idő ellenére szép számban részt vettek, a városban több mint 300-an, a falvakkal együtt pedig több mint 700-an fogtak össze a tisztább környezet érdekében.

Bővebben >>

Szeretet, figyelem és gondoskodás

Zentán már hagyománnyá vált, hogy április elején az előző évben született gyermekeknek különleges ajándékkal kedveskednek. A város területén létesített két rózsakert után, a Népkertben megkezdődött az újszülöttek ligetének a kialakítása. A hétvégén az eddigi öt, emléktáblával megjelölt fa mellé, a 2018-ban világra jött 170 baba tiszteletére, odakerült a hatodik is, egy oszlopos kocsányos tölgy.

Bővebben >>

Átadták a gimnázium új épületszárnyát

Ünnepélyes keretek között adták át ma délelőtt Zentán a Zentai Gimnázium új épületszárnyát, amelyet a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával alakítottak ki.

Bővebben >>

НИС изводи геофизичка испитивања у општинама Ада и Сента

У склопу истраживања нафте и гаса према пројекту „3Д Ада“ НИС обавља геофизичка испитивања на територији општина Ада и Сента. Планирано је да истраживања на површини од око 150 километара која се реализују на територији ових општина трају оквирно до половине јуна ове године.

У току је информисање власника и корисника парцела о планираним истраживањима, а радови се спроводе искључиво на парцелама чији су власници дали сагласност и потписали документ који омогућава пролазак кроз посед.

Bővebben >>

ОДЛУКA о решавању стамбених потреба избеглица доделом помоћи при куповини сеоске куће са окућницом и доделом једнократне помоћи у грађевинском материјалу

Segítség a civil szervezeteknek - A szociális miniszter a támogatásáról biztosította a zentai szervezeteket

Szerdán Zentára látogatott Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott miniszter. Czegledi Rudolffal, Zenta község polgármesterével folytatott zárt körű megbeszélését követően a zentai Munkarokkantak Egyesülete, valamint a Zentai Vakok és Gyengénlátók Szervezete illetékeseivel találkozott a Fő utca 15. szám alatt található épületben, ahol számos humanitárius tevékenységet folytató civil szervezet kap helyet.

Bővebben >>

A szétválásról döntöttek - Önálló általános iskolák létrehozásáról szóló javaslatot fogadtak el Zentán

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola szétválását és ezáltal öt önálló iskola létrehozását előirányzó javaslatot fogadott el tegnap a város vezetősége a községi képviselő-testület 41. ülésén. Az 1996-ban létrehozott Stevan Sremac Általános Iskola helyett különálló általános iskolákat szeretnének kialakítani, vagyis megszűnne a hét épületet összetartó iskolaközpont, és önálló intézmények jönnének létre, amelyek minden tekintetben hatékonyabbak lennének a mostaninál.

Bővebben >>

„Mindig öröm ide visszajönni” - Ünnepélyes fogadást tartottak Zentán Györe László tiszteletére

Az amerikai kontinensről hazatérve szinte egyből a zentai városházába repült a világranglista 31. helyén álló Györe László. A fogadáson Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte a sportolót és a média képviselőit, majd Laci eredményeinek hosszas felsorolása után elmondta, a teniszező igazi példakép lehet minden fiatal számára. Czegledi ezután gratulált a játékosnak a riói tornagyőzelemhez, majd az egész város nevében átnyújtotta neki az ajándékul szolgáló festményt, mellékletként pedig – tudva Györe „bűnös” szokásáról – kézműves csokoládéval lepte meg Lacit.

Bővebben >>

ÉRTESÍTÉS

ÉRTESÍTÉS

A magasfeszültségű berendezéseken végzett karbantartási munkák miatt áramszünet lesz a Szabadkai Áramszolgáltató Zentai Üzemrészlegének egész területén 2019. április 4-én (csütörtökön) 09:30 és 12:30 között.

Villamos energia nélkül maradnak a következő települések:

     Zenta község területén: Zenta, Felsőhegy, Bogaras, Orompart és Adahatár;

     Ada község területén: Ada, Mohol, Valkai sor és Völgypart;

     Csóka község területén: Csóka, Hódegyháza, Tiszaszentmiklós, Padé, Feketetó és Kanizsamonostor.

A fogyasztók türelmét és megértését előre is köszönjük!

      Szabadkai Áramelosztó

                                                                Zentai Üzemrészleg

                                                                  Diszpécserszolgálat

Bővebben >>

Zenta: „…én is egy sugár vagyok!”

 „…én is egy sugár vagyok!” címmel tartottak megemlékezést ma este Zentán, a helyi Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az ünnepséget megelőzően a Felsővárosi Köztemetőben megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét.

Bővebben >>

Ajándéklabdák az alsósoknak

A községi alapítású Zentai Ifjúsági Tanács röplabdákat és futball-labdákat ajándékozott az Emlékiskola diákjainak. Mint a szervezet vezetője, Kocsis Szürke Zsolt elmondta, a tavalyi működési eszközökből fennmaradt pénzt szerették volna hasznosan befektetni, így e meggondolásból kiindulva még decemberben beszereztek 35 labdát. A tornára és játékszerként is hasznos sporteszközöket csütörtökön délelőtt adták át az Emlékiskola harmadikos tanulóinak, akikkel Molnár Csilla foglalkozik. Az eseményen jelen volt Gordán Kolos tanító bácsi és igazgatóhelyettes, Perpauer Attila, a község oktatási tanácsosa, Molnár Csilla tanító néni, Kocsis Szürke Zsolt és Nagy Abonyi Pál igazgatóhelyettes.

ger

Magyar Szó 2019. január 25.

Bővebben >>

Összefogással a nemzetért - Kárpát-medencei Kulturális Fórum Zentán

A Kárpát-medencei Kulturális Fórumot a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét megelőzően pénteken délután tartották meg a II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében. A fórum a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos rendezvénye a Kárpát-medence különböző régióinak kulturális és művelődési szervezetei és intézményei számára.

Bővebben >>

A partnerségben a fejlődés kulcsa - Ana Brnabić tegnap hivatalosan átadta az új zentai hőerőtelep működési engedélyét

Ana Brnabić szerb kormányfő tegnapi, zentai látogatása során jelképesen üzembe helyezte Zenta új távfűtő művét, meglátogatta a felújított gimnázium épületét, majd munka jellegű megbeszélésen vett részt a városházán. A kormányfővel tartott Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Aleksandar Antić energetikaügyi miniszter és Marko Blagojević, a közpénzből megvalósuló befektetésekért felelős iroda vezetője. A vendégeket Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere és a város elöljárói fogadták.

Bővebben >>

É R T E S Í T É S

Szerb Köztársaság polgárainak A honvédelemről szóló törvény 47. szakasza értelmében joguk és kötelességük a katonai, munka-és anyagi kötelezettégüknek eleget tenni, valamint a polgári védelemben és a védelemi képzésben részt venni. A polgárokra más kötelezezzségeket is átruházatnak, melyek az illetékes szerv határozata alapján a védelem szempontjából jelentős szerepet játszhatnak.

Bővebben >>

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT AZ EGYESÜLETEK ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN TANÁCSADÓI-TERÁPIÁS ÉS SZOCIÁLIS-EDUKÁCIÓK NYÚJTÁSA CÉLJÁBÓL

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT AZ EGYESÜLETEK ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN A KÖZÖSSÉGNEK A NAPPALI SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÁSA CÉLJÁBÓL

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT AZ EGYESÜLETEK ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A VÍZI KÖZLEKEDÉS TERÜLETÉN - A TISZÁN KOMPPAL VALÓ ÁTKELÉS MEGVALÓSÍTÁSA CÉLJÁBOL

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу помоћи породицама избеглица, за куповину сеоске куће са окућницом и доделу једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и/или опреми

Zenta: Megérkeztek a Csodasarok játékok

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a Miénk a város elnevezésű internetes játékos vetélkedőt az egész Kárpát-medencében, a határon túli gyermekek számára. Ma adták át a nyertesek ajándékait a Vajdasági iskolákban. Zentára három szerencsés gyermeknek érkeztek meg a csomagjai.

Bővebben >>

Értesítés

Értesítjük Zenta város lakosságát, hogy a Karácsonyi Kavalkád ideje alatt, 2018. december 20-án 07:00 órától december 24-ig 07:00 óráig a Fő tér nyugati részén (a Városháza előtt), a Posta utca és a Fő utca közötti szakaszon a közúti forgalom le lesz zárva.

Bővebben >>

Véget ért a kilencedik intenzív kurzus

Zentán véget ért a Magyar Nemzeti Tanács által életre hívott kilencedik intenzív kurzus, amelynek keretében ezúttal is Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai foglalkoztak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyekkel.

Bővebben >>

A fogyatékkal élő személyeket fogadták Zentán

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából fogadták ma délelőtt a zentai önkormányzat illetékesei a helyi Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítők Civil Szervezete gondozottjait, akik köszönetük jeléül hangulatos alkalmi műsorral kedveskedtek nekik.

Bővebben >>

Meggyújtották az első gyertyát a község adventi koszorúján

Ünnepélyes keretek között gyújtották meg az első gyertyát ma este a zentai Városháza oszlopcsarnokában felállított adventi koszorún. A karácsonyváró programsorozat keretében már harmadik éve nyílik lehetősége a zentaiaknak arra, hogy minden héten közös gyertyagyújtással tegyék emelkedettebbé az ádventi időszak vasárnap estéinek hangulatát.

Bővebben >>

A szülők is megtekinthették a gimnázium megújult épületét

Közös fogadónap keretében tekinthették meg csütörtökön este a zentai Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium tanulóinak szülei a gimnázium felújított épületét, személyesen győződve meg annak a több éven át tartó munkának az eredményéről, amelynek köszönhetően az épületben működő három intézmény ezentúl minden igényt kielégítő körülmények között folytathatja a munkáját.

Bővebben >>

A községbeli pedagógusokat ünnepelték

A községbeli pedagógusokat ünnepelték ma este a zentai Művelődési Házban, ahol a Hófehérke Óvoda, a Stevan Sremac Általános Iskola, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola, illetve a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium idén jubiláló dolgozóit is köszöntötték.

Bővebben >>

Valódi tudományünnepet tartottak Zentán

A múlt értékeinek tisztelete és továbbéltetése jegyében életre hívott valódi tudományünnepként zajlott le szombaton Zentán az első ízben megszervezett Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny döntője, amelyen a szakmai zsűri értékelése szerint a természettudományok iránt elkötelezett tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalok mérték össze felkészültségüket.

Bővebben >>

„Mint lámpafény az estben” - A magyarellenes atrocitások zentai áldozataira emlékeztek

Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek tegnap este Zentán a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafánál.

A Szent István-kápolnában megtartott, ft. Szeles Oszkár által celebrált gyászmisét követően a megemlékezők mécsesekkel vonultak át a Tisza-parti emlékhelyhez, ahol Juhász Attila magyar nyelv és irodalom szakos tanár idézte fel 1944. november elejének véres napjait, amikor is a városba bevonuló partizánoknak 105 ártatlan zentai polgár esett áldozatául.

Bővebben >>

Közérdekű közlemény

Értesítjük a tisztelt polgárokat, hogy a zentai tiszai hídon 2018 december közepéig karbantartási munkálatok folynak. A munkálatok idején a forgalom felváltva egy irányban lesz biztosítva.  Köszönjük a polgárok megértését.

Bővebben >>

Megnyílt a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában a zEtna XV. (Tuvalu) Irodalmi Fesztiválja, amelyet az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum részeként szerveztek meg.

Bővebben >>

Kegyeletadó megemlékezés Zentán

November elsején, Mindenszentek ünnepén a zentai Felsővárosi köztemetőben megtartott kegyeletadó rendezvényen azokra a hősökre és mártírokra emlékeztek, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és annak népéért.

Bővebben >>

Megújult a hadifoglyok temetője

Ökumenikus istentisztelet keretében avatták és szentelték fel Zentán a Szent Anna temetőben a megújult hadifogoly sírokat a második világháborús katonai parcellán. A kegyeletadó eseményt a zentai Jézus Szíve templom egyházközössége, a szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint Zenta Község Önkormányzata szervezte.

Bővebben >>

Az Úr csodát tett! - A felújított zentai Jézus Szíve templomban először tartottak misét

Fél év szünet után vasárnap délelőtt először gyűlhettek össze a hívek szentmisére a zentai Jézus Szíve templomban. Nagy öröm volt ez mindenki számára, hiszen jelentős felújításon esett át a templom az elmúlt hónapokban. Egy IPA határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően szigetelték az épület falait, padlófűtéssel ellátott új padlózatot alakítottak ki, átfestették a padokat, és az orgonát is felújították.

Bővebben >>

Felavatták Dudás Gyula köztéri szobrát

Ünnepélyes keretek között avatták fel ma délelőtt Zenta főterén, a Városi Múzeum előtt a neves zentai születésű történetíró és tanár, Dudás Gyula szobrát, amelyet Dudás Sándor topolyai-csongrádi szobrászművész készített el.

Bővebben >>

Közel százötven fiatal versmondó versengett Zentán

Igazi versünnep volt Zentán, a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatán, ahol összesen mintegy százötven általános iskolás diák mérettette meg magát a III. „Messzeringó gyermekkorom világa…” elnevezésű szavalóversenyen.

Bővebben >>

Prosperitati Alapítvány: Több mint háromezer-kétszáz pályázóval kötöttek támogatási szerződést Zentán

Magyarország és Szerbia vezetői olyan erőforrásként tekintenek a vajdasági magyarságra, amely a közös sikertörténetek alapja a két ország között, hangsúlyozta Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere ma délután a zentai Városi Sportcsarnokban, ahol ünnepélyes keretek között írták alá a szerződéseket azzal a 3251 pályázóval, akik támogatást nyertek a Prosperitati Alapítvány által az V. pályázati körben meghirdetett gabona-, zöldség-, gyümölcs-, méz- és sertésintegráció, valamint helyi termék gyártását és forgalmazását támogató pályázati kiírásokon.

Bővebben >>

Kattints a Szeretlek, Zenta című honlapra!

A Szeretlek, Zenta csapat nevében Máriás Endre újságíró köszöntötte ma a zentai városházán a sajtó képviselőit. Elmondása szerint, régi vágyuk teljesült ezzel a felülettel, ahol csupa pozitív hírek jelenhetnek meg Zentáról. 

Bővebben >>

Az egészségház után a kórház is megújul

Az elmúlt hónapok során 37,5 millió dinárból újult meg a Zentai Egészségház, a jövőben pedig újabb nagyszabású egészségügyi fejlesztések várhatók a Tisza-parti községben, jelentették be az önkormányzat és az egészségház illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Kórusünnep a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban

Valódi kórusünnepet tartottak ma este Zentán, ugyanis idén a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom adott otthont a Vajdasági Magyar Kórusok XIX. Találkozójának, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Zenta község önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Cor Jesu Kamarakórus közösen szervezett meg.

Bővebben >>

Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt

Két egykori kiváló pedagógusának, Fábri Gézának és Máriás Vilmosnak kíván emléket állítani a Zentai Gimnázium a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny életre hívásával, jelentették be az intézmény illetékesei mai sajtótájékoztatójukon, amelyen elmondták, a középiskolás diákok számára szervezett vajdasági szintű megmérettetések döntőjét november 17-én tartják meg Zentán.

Bővebben >>

Zenta: Mini paralimpiát tartottak a Városi Sportcsarnokban

Kiváló hangulatban zajlott le ma délelőtt a zentai Városi Sportcsarnokban a helyi Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete által I. Verseny–játék–móka Kupa címmel életre hívott mini paralimpia, azaz játékos ügyességi vetélkedő, amelyre Vajdaság több településéről is érkeztek fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű résztvevők.

Bővebben >>

A külhoni magyar szakképzés éve program eredményeit összegezték Zentán

Potápi Árpád János vajdasági látogatása

A magyar kormány kizárólag olyan célokat támogat, amelyeket a határon túli magyarok is fontosnak tartanak, hangsúlyozta mai zentai látogatása során Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a Városháza dísztermében, a külhoni magyar szakképzés éve 2015-2018 program eredményeit összegző rendezvényen tartott előadást, majd megtekintett néhány olyan közoktatási fejlesztést is, amelyek a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként, illetve nemzeti jelentőségű programként a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósultak meg.

Bővebben >>

Domborművet szenteltek a kórházkápolnában

Ünnepi szentmisét tartottak a Zentai Közkórház kápolnája felszentelésének évfordulója alkalmából. Az eseményen megáldották azt a Szűz Máriát ábrázoló domborművet, amelyet Túri Török Tibor magyarországi szobrász ajándékozott Zentának.

Bővebben >>

Batthyány Lajos grófra emlékeztek Zentán

In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést ma délben a zentai Városháza oszlopcsarnokában, ahol Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek.

Bővebben >>

Budavári küldöttség érkezett Zentára

Zenta testvértelepülése, Budavár civil szervezeteinek a képviselői érkeztek ma Zentára, hogy megismerkedjenek a várossal, illetve a helybeli intézmények és szervezetek képviselőivel közösen feltárják a további együttműködés lehetőségeit.

Bővebben >>

A levéltárak és a Nagy Háború - Nemzetközi tanácskozást tartottak Zentán az I. világháború centenáriuma alkalmából

A levéltárak és a Nagy Háború címmel tartottak nagyszabású nemzetközi tanácskozást csütörtökön a zentai városháza dísztermében, a zentai Történelmi Levéltár és Zenta község önkormányzata szervezésében. A rendezvényen jeles hazai és magyarországi előadók összegezték az elmúlt négy évben megvalósult kutatások legfontosabb eredményeit.

Bővebben >>

Október elsejétől megkezdődtek a gyermekheti programok Zentán

Már október elsején és másodikán is többféle programmal várták a község óvodásait és az iskolásokat a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ munkatársai. A szervezésbe a helyi civil szervezetek is bekapcsolódtak. A hét többi napján is sokszínű rendezvényekre számíthatnak a gyerekek.

Bővebben >>

II. Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom

A második alkalommal megrendezett színvonalas népzenei esemény Bognár Szilvia városközpontban tartott gyermekkoncertjével kezdődött, majd késő éjszakáig a Sportcsarnokban folytatódott a mulatság. A Kárpát-medence számos vidékéről érkeztek vendégek.

Bővebben >>

„Az ember nem lehet próféta a saját hazájában” - Beszélgetés a Zenta község napja alkalmából Pro Urbe díjjal kitüntetett Bognár Andrással

Bognár András, 100 kiló, Jugoszlávia. Ezt a mondatot hallhattam számtalanszor az edzéseken a tanár úrtól, a tanár néptárstól, az edző bától, amikor arról mesélt, hogyan illik bemutatkozni a futballmérkőzésen az ellenfélnek. Jól be kell mászni a csatárnak, hadd tudja meg, ki az úr a pályán! A tanár úr nemhogy idősebb testvéreim, de még szüleim életét is végigkövette és egyengette. Bandi bácsi 2018-ban kapta meg azt a tiszteletet a várostól, amelyet már nagyon régen megérdemelt volna.

Bővebben >>

A jót képviselni - Koliger Maxwell kapta Zenta város idei Iuventus Pro Urbe díját

Koliger Maxwell a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola ügyintéző-titkár szakának végzős diákja. Tanulmányai mellett civil szervezetben önkénteskedik, kutatásokat végez, és életében fontos szerepet tölt be a vallás is. Zenta község önkormányzata Iuventus Pro Urbe díjjal jutalmazta eddigi tevékenységeit. A tizennyolc éves zentai fiatallal elfoglaltságairól, terveiről és Zentáról beszélgettünk.

Bővebben >>

Egy nemzet része vagyunk - Iskolakirándulásokon ismerik meg Vajdaságot a kisdiákok

A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett iskolakirándulási program keretén belül hétfőn Zentára látogattak négy vajdasági település kisiskolásai. Az Erzsébetlakról, Muzslyáról, Nagybecskerekről és Szentmihályról érkező gyerekeket és kísérőiket Perpauer Attila, a községi tanács oktatással megbízott tagja, illetve az MNT Oktatási Bizottságának elnöke köszöntötte.

Bővebben >>

Egy lépéssel mindenki előtt - Alkalmi beszélgetés dr. Nagy Gábor Tamással, Budavár polgármesterével, Zenta díszpolgárával

A zentai községi képviselő-testület díszpolgári címmel tüntette ki dr. Nagy Gábor Tamást, Budavár polgármesterét a két önkormányzat közötti testvérvárosi együttműködés kialakításában és a közös projektumok megvalósításában végzett tevékenységéért, valamint a Zenta város értékeinek megőrzése érdekében kifejtett áldozatos munkája elismeréseként. A díjazottal a kitüntetés átvétele után beszélgettünk.

Bővebben >>

Az elszántság és az összetartás jegyében - Átadták a község nyilvános elismeréseit, és megkoszorúzták a csata emlékhelyét

A községi képviselő-testület díszülésével ünnepelték meg tegnap a zentai városházán a város napját, amely egyben a zentai csata évfordulója is. Az ülést a szerb és a magyar himnusz elhangzása után Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnök asszonya nyitotta meg, aki üdvözölte az egybegyűlteket, köztük a köztársasági és a tartományi szervek képviselőit, a testvértelepülések és a környékbeli községek elöljáróit, a történelmi egyházak képviselőit, a helyi önkormányzati vezetőket, a művelődési intézetek vezetőit és minden megjelentet.

Bővebben >>

Játszva ismerkedtek Zentával - Nagy érdeklődés övezte a Városnapi kincskeresőt

Szombaton délelőtt a városnapi programok keretében szervezett szórakoztató programot a Zentai Ifjúsági Szervezet.

A helyismereti vetélkedőre 15 és 30 év közötti fiatalokból álló csapatok jelentkezését várták. Zentán nagy hagyományuk van a csapatversenyeknek. A Nyári Ifjúsági Játékok az ezredfordulótól szervezett hasonló programokat a fiataloknak, az ő munkájukat folytatják most a Zentai Ifjúsági Szervezet önkéntesei. Herfert Nórától, a csapatverseny egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy idén 22 csapat nevezett be a játékra.

Bővebben >>

Sporttal a kábítószer ellen - Tájfutóbajnokságot tartottak Zentán

A Zentai Rendőrség Független Szakszervezete a városnapi programok keretében tájfutóbajnokságot rendezett az általános iskolások részére a zentai Népkertben. A tömeges eseményen egy különleges térképet kaptak a résztvevők, ennek felhasználásával kellett tájékozódniuk az állomások között. A szervezők ezzel a megmozdulással igyekeztek egy kicsit kiszakítani a gyerekeket a virtuális világból, a rendezvény mottója alapján pedig sporttal tevékenykedtek a kábítószer-fogyasztás veszélyei ellen. A tanulók a futballpályák és az úszómedencék környékét is bejárták a tájfutás alkalmával, a várva várt rajt előtt pedig még a rendőrség és a tűzoltóság eszközeit és járműveit is kipróbálhatták.

fm

Magyar Szó, 2018. szeptember 11.

Bővebben >>

Városnapi kóruszenei estet tartottak Zentán

Hangulatos kóruszenei esttel zárultak a zentai városnapi ünnepségsorozat hétvégi programjai ma este a zentai Városháza dísztermében, ahol Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere átadta a polgármesteri köszönőlevelet a fennállásának tízéves jubileumát ünneplő Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusának.

Bővebben >>

Fénypompa és őrült kocsmazene

Kiváló hangulatban zajlottak le a zentai városnapi ünnepségsorozat szombati programjai, amelyek keretében a város főterén felállított nagyszínpadon a délutáni órákban a községbeli művelődési egyesületek hagyományőrző csoportjai mutatkoztak be. Elsőként a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete gondozottjai, majd a zentai Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ Ispiláng gyermek tánccsoportjának alsós és felsős csoportja, a zentai Pöndölyösök asszonykórus, a bogarasi Pipacsok és Kicsi Pipacsok gyermek-citerazenekar, valamint a Búzavirág asszonykórus és citerazenekar tagjai léptek színpadra.

Bővebben >>

Óriási sikert aratott a Zenta, 1697 című rockopera

Hosszú perceken át tartó vastapssal jutalmazta a közönség szombaton este a zentai Városi Sportcsarnokban a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában színpadra állított Zenta, 1697 című rockoperát, amelynek ősbemutatóját a zentai városnapi ünnepségsorozat keretében tartották meg.

Bővebben >>

Zenta: Kiállítások és könyvbemutató a Hunyadi Mátyás emlékévben

A Zentai Városi Múzeumban a hétvégén több kiállítást is megnyitottak, melyek a magyar reneszánsz uralkodó, Hunyadi Mátyás életével, korának építészetével és egyedülálló könyvtárával foglalkoznak. A Zentai Történelmi Levéltár kiadványainak sorozatában pedig megjelent egy új kötet, mely Zenta város helyzetét vizsgálja a 14-15. században.

Bővebben >>

Fénygömbök az éjszakában - Elkezdődött a 15. Nemzetközi Hőlégballon-találkozó Zentán

Csütörtökön este a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében igazán látványos hőlégballon-fáklyázással (night glowing show-val) vette kezdetét a térségben élő hőlégballonpilóták hagyományos találkozója, amelyet immár tizenötödik alkalommal szerveztek meg. A zentai vásártéren hatalmas tömeg volt kíváncsi a különféle színekben világító hőlégballonokra.

Bővebben >>

Mátyás király Zentája - Átadták a városnapi pályázat díjait

Zenta önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a zentai Történelmi Levéltár Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából idén májusban pályázatot hirdetett óvodások, általános és középiskolás fiatalok, valamint felnőttek részére. A beérkezett alkotásokból szerdán este a Zentai Alkotóházban a városnapi programsorozat részeként kiállítás nyílt Mátyás király Zentája címmel. Ugyanitt került sor a Fény-Árnyék-Szín című fotópályázat kiállításmegnyitójára is.

Bővebben >>

Zеntа Város Ünnepe 2018

Szeptember 4., kedd, 18.00 óra. Városi Hangversenyterem
NYÁRVÉGI ZONGORAEST
Székely István zongoraművész, a madridi Katarina Gurska Zeneakadémia tanárának koncert-je. Műsoron Liszt, Chopin, Ravel és Debussy művek

Szervező: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ, Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola.

Szeptember 5., szerda, 18.00 óra. Zentai Alkotóház
MÁTYÁS KIRÁLY ZENTÁJA
Ünnepélyes kiállításmegnyitó a Mátyás király Zentája című pályázatra beérkezett alkotások-ból. A rendezvény keretében kerül sor a Fény–Árnyék–Szín című fotópályázat ünnepélyes kiál-lításmegnyitójára. A kiállítást megnyitja Czegledi Rudolf polgármester.

A Zentai Önkormányzat, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a zentai Történelmi Levéltár Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett óvodás gyermekek, általános- és középiskolás fiatalok, valamint felnőttek részére. A díjazottak értékes könyvjuta-lomban részesülnek

Szeptember 6., csütörtök, 20.00 óra. Vásártér
XV. NEMZETKÖZI HŐLÉGBALLON TALÁLKOZÓ
Night Glow Show, ballonfáklyázás: hőlégballonok látványshowja

Szeptember 7–8., péntek–szombat. Fő tér
VÁSÁRI FORGATAG, BOR- ÉS KÉZMŰVESUTCA

Szeptember 7., péntek, 16.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI FORMÁCIÓS TÁNCBEMUTATÓ
A zentai Merkur-Midnight tánccsoport látványos gálaműsora. A műsorban fellép a Thurzó Lajos Általános Iskola gyermektánccsoportja

Szeptember 7., péntek, 17.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
MAZSORETT KAVALKÁD
A zentai Flamenco Táncklub látványos felvonulása és gálaműsora a Zentai Fúvószenekar közreműködésével

Szeptember 7., péntek, 18.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI TÁNCBEMUTATÓ
Az M Dance Studio látványos gálaműsora

Szeptember 7., péntek, 18.00 óra. Vásártér
XV. NEMZETKÖZI HŐLÉGBALLON TALÁLKOZÓ
Kötött ballonos repülés a Vásártéren gyerekeknek

Szeptember 7., péntek, 19.00 óra. Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ
IRODALMI TALÁLKOZÁSOK
Az est vendége Dejan Atanacković NIN-díjas prózaíró és dr. Mihajlo Pantić irodalmár

Szeptember 7., péntek, 21.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI NAGYKONCERT
A Frajle együttes fellépése

Szeptember 7., péntek, 23.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI ROCKKONCERT
Az Afterburn együttes városnapi bulija

Szeptember 8., szombat, 00.30 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI ROCKKONCERT
Az Sin Seekas együttes városnapi bulija

Ünnepköszöntő

Szeptember 8., szombat, 09.00 óra. Városháza (díszterem)
A TUDÁS HATALOM
Az általános és középiskolás Vuk-díjas tanulók ünnepi fogadása. Köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mond. Fellép a Zentai Gimnázium kórusa

Szeptember 8., szombat, 09.00 óra. Népkert (teniszpálya)
A ZENTAI ÉS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TENISZEZŐK XXXI. TALÁLKOZÓJA

Szeptember 8., szombat, 10.00 óra. Népkert
„Sporttal a kábítószer ellen”
ZENTAI TÁJFUTÓBAJNOKSÁG
A verseny szervezője a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete

Szeptember 8., szombat, 10.00 óra. Fő tér (szökőkút)
VÁROSNAPI KINCSKERESŐ
A Zentai Ifjúsági Szervezet szórakoztató, játékos, a város különféle pontjain zajló helyismereti vetélkedője 15–30 éves fiatalok részére

Szeptember 8., szombat, 17.00 óra. Zentai Városi Múzeum
Kiállításmegnyitó
HUNYADI MÁTYÁS ÉLETTEREI
A kiállítás az építkező reneszánsz uralkodót mutatja be. Mátyás a gyakorta hadban álló ural-kodóként jelenik meg előttünk: a Magyar Királyság minden égtája felé és azon kívül is veze-tett hadjáratokat, de különösen a nyugati területi terjeszkedés kötötte le. Ennek megfelelően alakult a királyi fő- és mellékrezidenciák kiépítése, jelentőségük megítélése.

A tizenhat pannó azokat az épületeket villantja fel Brassótól Pozsonyig, amelyekben Mátyás király élt, gyakran meglátogatott, kifejezetten kedvelt, vagy sohasem járt ugyan a falai között, de köze volt az építéséhez, vagy az építők tiszteletből elhelyezték rajta a címerét. A tárlat záró kép- és szöveganyaga a Hunyadi család temetkezési helyszíneit ismerteti.

A Hunyadi Mátyás életterei című tárlat a Mátyás király Emlékév folyamán a Kárpát-medence több településén eleveníti fel a nagy király szellemiségét és korát.

A kiállítás az Amaryllis Társaság megbízásából készült, összeállítása Lupescu Radu történész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense nevéhez fűződik.


BIBLITHECA CORVINIANA
A kolozsvári Amaryllis Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából a budai vár könyvtárában, Mátyás király híres corvinái között érezhetik magukat a 2008-ban, a Reneszánsz Évben elkészült és 2018-ban, a Mátyás király Emlékévben ismét vándorló, Bibliotheca Corvi-niana című kiállítás szemlélői. Bálint Ágnes brassói művészettörténész egy alkalommal így mutatta be a híres könyvtárat és a kiállítást: „A mai, felbecsülhetetlen méreteket öltött könyv-gyártáshoz szokott ember számára a több száz éves kódexekkel való találkozás megható él-ményt jelent, melynek során szembesül a könyv múltbeli tiszteletének minden aspektusával, egyediségével, a szöveg gondos, kalligrafikus kivitelezésével, a sokszor anyagukban is értékes és nemes miniatúrák képeivel, aranytól csillogó ornamenseivel, és egykori tulajdonosaik: pá-pák, királyok, császárok továbbélő személyiségével. Rendkívüli anyagi értékük, valamint a fénnyel, a porral, a szélsőséges hőmérsékleti értékekkel és szállítással járó rezgésekkel szembe-ni túlérzékenységük miatt a kötetek kézbevétele ma is csupán egy szűk kör kiváltsága, megte-kintésük exkluzív eseményekhez kötődik. Kutatásukat, kiállításukat ezért leginkább nemesmá-solatok és fakszimilék révén oldják meg.”

A Bibliotheca Corviniana közismerten Európa Alpoktól északra lévő területének legnagyobb és legjelentősebb könyvtára volt. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett, mely – tekintettel arra, hogy egyetlen kódexbe több művet másoltak – 4500 művet ölelhetett fel az irodalom és a tudomány minden ágából. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi jelenleg a Magyarországon található 53 corvina nagy részét, ami a világon a XVI. századdal és Moháccsal kezdődő szétszóródást követően fennmaradt hiteles Corvina-kötetek csupán negyedrészét képezi. A kódexek Mátyás könyvtárában – aki mindig szakított időt az olvasásra – soha nem a dísztárgy szerepét töltötték be.

MÁTYÁS KIRÁLY ZENTÁN
Tari László helytörténész és dr. Almási Tibor történész, tanszékvezető egyetemi tanár közös kiadványának ünnepélyes bemutatója

Szeptember 8., szombat, 16.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
A ZENTA KÖZSÉGBELI HAGYOMÁNYŐRZŐ CSOPORTOK VÁROSNAPI BE-MUTATKOZÁSA
A műsorban fellép a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccso-portja, a „Kéz a kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ népi tánccsoportja, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ népzenei szakosztálya, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asz-szonykórusa és tamburazenekara, a tornyosi Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoport, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citera-zenekar, a bogarasi Kis Piros Pipacsok gyermekcsoport, a tornyosi Romano Drom Egyesület tánccsoportja, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jó-barátok tamburazenekara, a Pöndöly asszonykórus, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesü-let vegyes kórusa, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja vegyes kórusa és a Sarkantyú tambu-razenekar

Szeptember 8., szombat, 18.00 óra. Népkert–Tisza-parti töltés
XV. NEMZETKÖZI HŐLÉGBALLON TALÁLKOZÓ

Szeptember 8., szombat, 19.30 óra. Városi sportcsarnok
A Zentai Magyar Kamaraszínház ősbemutatója – koprodukciós partner a Soproni Petőfi Szín-ház
VÁROSNAPI ROCKOPERA
Zenta, 1697 című rockopera ünnepélyes ősbemutatója

Szeptember 8., szombat, 22.30 óra. Tisza-part
TŰZIJÁTÉK

Szeptember 8., szombat, 22.45 óra. Fő tér–Tiszavirág sétány
FÁKLYÁS MOTOROS FELVONULÁS

Szeptember 8., szombat, 23.00 óra. Fő tér (nagyszínpad)
VÁROSNAPI ROCKKONCERT
A Paddy and the Rats együttes bulija

Szeptember 9., vasárnap, 00.30 óra. Fő tér (nagyszínpad)
AS FM PARTY
A DJ Groover városnapi bulija

Szeptember 9., vasárnap, 10.00 óra. Népkert
NEMZETKÖZI ÖRÖMÍJÁSZVERSENY 2D
A találkozó főszervezője a zentai Arcus Íjászszövetség

Szeptember 9., vasárnap, 10.00 óra. Emlékiskola
KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ TORNA

Szeptember 9., vasárnap, 09.30 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)
SZÍNES MESÉK
0–36 hónapos korosztály számára a Szabadkai Gyermekszínház előadásában

Szeptember 9., vasárnap, 10.30 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadás
JANCSI APRÓD
(mesemonológ, 4–11 éves gyerekek számára)

„Mi is a színház? Miben különbözik más színpadi műfajoktól? Miért nem színház a mutat-vány? Mert a mutatványban a kulcsszó a »HÁTHA«. Hátha leesik a zsonglőr botja! A színház kulcsszava a »MINTHA«. Úgy teszünk, mintha valóság lenne. A mese közben olyan alapfo-galmakkal igyekszem gyarapítani a gyerekek tapasztalatait, amelyek segítségével könnyen színházat értő, szerető közönséggé válhatnak.”

Előadja: Virág György

Szeptember 9., vasárnap, 12.00 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)
ŠTA LI JAJE DAJE? MI VAN A TOJÁSBAN?
A Szabadkai Gyermekszínház szerb nyelvű előadása 3–11 éves gyerekek számára

Szeptember 9., vasárnap, 13.00 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)
A RÚT KISKACSA
A zentai Dárika bábcsoport előadása

Szeptember 9., vasárnap, 16.00 óra. Kölyökkuckó (Fő tér 1.)
GYERMEKPROGRAM
Kézműves-foglalkozások: arcfestés, lufihajtogató bohóc, környzetismereti vetélkedő, autenti-kus fakörhinta, bébitotyogó, kézművesfoglalkozások gyermekek részére

Szeptember 9., vasárnap, 18.00 óra. Művelődési Ház (színházterem)
GYERMEKKONCERT
Az Tompeti és Barátai együttes koncertje

Szeptember 9., vasárnap, 19.30 óra. Városháza (díszterem)
KÓRUSZENEI EST
Fellép a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a temesvári Új Ezredév Kórus, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a zentai Cor Jesu Városi Kamarakó-rus

Szptember 10., hétfő, 17.00 óra. Szent Mihály arkangyal-templom
PARASZTOSZ
Gyászmise a zentai csata 321. évfordulója alkalmából

Szeptember 11., kedd, 08.30 óra. Fő tér (zenepavilon)
A ZENTAI FÚVÓSZENEKAR ÜNNEPI HANGVERSENYE
Vezényel Masa Tibor karnagy

Szeptember 11., kedd, 10.00 óra. Városháza (díszterem)
A KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET VÁROSNAPI DÍSZÜLÉSE
A város legrangosabb kitüntetéseinek ünnepélyes átadása. A Községi Képviselő-testület ülését megnyitja és levezeti Balo Tatjana, a Képviselő-testület elnök asszonya. Ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mond. . Fellép a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa Losonc Kinga vezetésével, a Cor Jesu Városi Kamarakórus Miklós Réka vezetésével. Közreműködik a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület dísz-őrsége

Szeptember 11., kedd, 12.00 óra. Tisza-parti emlékhely
AZ EMLÉKHARANG MEGKONGATÁSA ÉS KOSZORÚZÁS

Szeptember 11., kedd, 17.00 óra. Kis Szent Teréz templom
VÁROSNAPI TE DEUM
Hálaadó szentmise a zentai csata 321. évfordulója alkalmából


A rendezvénysorozat kiemelt támogatói
Magyarország Kormánya, Miniszterelnökég Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Zenta Község Önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács, JT International Rt. Zenta, Pannon RTV
------------------------------------------------------------------------------------------

Bővebben >>

Közlemény a városnapi útlezárásokról, forgalomkorlátozásokról

Zenta Község Önkormányzata értesíti a lakosságot, hogy a városnapi ünnepségsorozat ideje alatt bizonyos utcákat, utcarészeket hosszabb-rövidebb időszakra lezárnak a gépkocsiforgalom elől.

A városi park 2018. 09. 07-én (péntek) 6.00 órától 2018. 09. 09-én (vasárnap) 6.00 óráig rendezvényhelyszínnek számít.

Lezárják a forgalom elől a Fő tér nyugati részét, a Városháza előtt a Posta utcától a Fő utcáig 2018. 09. 07-én (péntek) 6.00 órától 2018. 09. 09-én (vasárnap) 6.00 óráig,

valamint a

Fő tér keleti részét, a Stevan Sremac utcától a Jovan Đorđević utcáig 2018. 09. 07-én (péntek) 6.00 órától 2018. 09. 08-án (szombat) 6.00 óráig.

Ugyancsak útlezárások lesznek a következő helyszíneken:

A Stevan Sremac utca a Vuk Karadžić utcától a Posta utcáig és az Adai utca az Ősz utcától a Fő térig 2018. 09. 07-én (péntek) 17.00-19.00 óra között

A Fő tér egy része a Posta utcától a Stevan Sremac utca végéig 2018. 09. 08-án (szombat) 20.00-23.00 óra között

A Vuk Karadžić utca a Jovan Đorđević utcától a Hajós utcáig 2018. 09. 08-án (szombat) 20.00-23.00 óra között

Az Adai utca az Ősz utcától a Fő térig 2018. 09. 08-án (szombat) 20.00 órától 23.00 óráig

A Tiszavirág sétány a Szép utcától a Dositej Obradović utcáig 2018. 09. 08-án (szombat) 20.00 órától 23.00 óráig

A Fő tér a Népkert utcától és a Jovan Đorđević utca 2018. 09. 08-án (szombat) 20.00 és 23.00 óra között

2018. szeptember 8-án, szombaton, 19.30 órától mutatják be a zentai Sportcsarnokban a Zenta, 1697 című rockoperát. Felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy a hatalmas érdeklődés és a várható tömeg miatt időben induljanak el otthonról a rendezvényre.

A rockopera bemutatóján a Sportcsarnok előtt és az objektum közelében nem lehet parkolni, a vasúti aluljárótól a Sportcsarnok felé vezető úton gépkocsival csak azok közlekedhetnek, akik a Kisrétbe vagy a Pánába tartanak.

Aki teheti, gyalog jöjjön le a Sportcsarnokba, akiknek viszont ez nem áll módjukban, azok a Városkörüli úton és a futballstadion környékén parkolhatnak. 

Zenta Község Önkormányzata számít a lakosság megértésére, és elnézést kér az esetleges kellemetlenségekért, de ezekre az intézkedésekre a rockoperára érkező közönség biztonsága miatt van szükség, valamint azért, hogy elkerülhetőek legyenek a felesleges torlódások.

Bővebben >>

November elejére várható a Zentai Gimnázium felújításának befejezése

A Zentai Gimnáziumban jelenleg is folyó külső-belső felújítási munkálatok a tervek szerint november elején fejeződnek majd be. A műszaki ellenőrzés és a visszapakolás után a mintegy 1000 diák és 200 tanár birtokba veheti a műemléknek nyilvánított, ugyanakkor az átadás után már nagyon modern tanulási feltételeket biztosító intézményt.

Bővebben >>

Változatos programok a zentai gyerekeknek - Óvodásokat és kisiskolásokat egyaránt várnak a foglalkozásokra

Gyermekfoglalkozásokat indít szeptember elsején Zenta község önkormányzata és a zentai Hófehérke Óvoda. A foglalkozások helyszíne a városközpontban a volt Lovotours üzlethelyiségben kialakított közösségi tér. A havonta kétszer megrendezendő programokról Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője tartott sajtótájékoztatót.

Bővebben >>

Színháztörténeti esemény lesz Zentán - Zenta, 1697 – a rockopera ősbemutatóját szeptemberben tartják a sportcsarnokban

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház együttműködésével készül a Zenta, 1697 című rockopera, amelyet a város napja alkalmából mutatnak be, szeptember 8-án a Sportcsarnokban. A különleges ősbemutató 19.30 órakor kezdődik, s az előadás ingyenes lesz, de a jegyeket igényelni kell majd a színház pénztárában.

Bővebben >>

Zenta: Jól haladnak a zentai stadion felújítási munkálatai

enta város polgármestere és a Sat-Trakt cég vezetője ma megtekintették a zentai stadion felújítási munkálatait. A városka stadionja, ugyanúgy, mint más objektumok, már régen megértek egy felújításra – mondta Czegledi Rudolf polgármester újságíróknak nyilatkozva pénteken délelőtt a helyszínen zajló építkezések megtekintése során. 

Bővebben >>

Európa Zentára érkezett

Zenta község magyarországi, felvidéki, erdélyi, szlovéniai és szerbiai testvérvárosainak képviseletében tegnap mintegy 180 fő érkezett a Tisza-parti városba, hogy részt vegyen az Európa a polgárokért (Europe for citizens)  programjában lezajló testvérvárosi találkozón, amelyet az idén az I Love Zenta Fesztivál keretében tartanak meg pénteken és szombaton.

Bővebben >>

Pénteken kezdődik az I Love Zenta Fesztivál

Augusztus 10-én és 11-én rendezik meg az I Love Zenta Fesztivált. A város Fő tere ad helyet a külföldről hazalátogató zentaiaknak és községbelieknek szervezett színes eseménynek.

A hétvégi rendezvényekről tartottak ma tájékoztatót a programok szervezői és az önkormányzat illetékesei.

Bővebben >>

Kérdőív a mezőgazdasági termelők gazdaságainak szerkezeti felépítéséről

Október 1. és november 30. között a Köztársasági statisztikai hivatal kérdőívezést fog lebonyolítani a mezőgazdasági termelők gazdaságainak szerkezeti felépítéséről, mely feladatra Zenta község területén két kérdezőbiztost kíván alkalmazni.

A nyílt felhívás a jelentkezésre a kérdőíves felmérésben való részvételre 2018. augusztus 15-én kerül megjelentetésre a tájékoztatási eszközökben, ill. a Köztársasági statisztikai hivatal honlapján. Az érdeklődők jelentkezését kizárólag web aplikáción keresztül fogadják:

 

http://popispoljoprivrede.stat.rs/popis/spg/

 

A Köztársasági Statisztikai Hivatal átirata

Bővebben >>

Egy feltörekvő város sétálóhelye - Kidolgozás alatt a zentai Népkert urbanisztikai terve

Viszonylag rendezett állapotban várja látogatóit a zentai Népkert. A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő, rekreációs célokat szolgáló park nemcsak a természet kedvelőinek nyújthat szórakozási lehetőséget, hanem sportpályáival és stadionjával a sportkedvelőket, medencéivel az úszni vágyókat, játszóterével pedig a gyerekes családokat is csábíthatja.

Bővebben >>

Zentai diákok magyarországi jutalomkirándulásokon

A Budavárral és Gödöllővel fenntartott testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően 18 zentai diák utazhatott magyarországi táborokba. A júliusi kirándulásokról a gyerekek és kísérőtanáraik részletes élménybeszámolót tartottak pénteken a városházán.

Bővebben >>

Nagy az érdeklődés Zentán a Pető-módszer iránt

Ma délelőtt kezdődött Zentán és augusztus 10-én fejeződik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának jóvoltából megvalósuló újabb fejlesztő kurzus. A résztvevő 30 személyen kívül még nagyon sokan várnak a Pető-módszer nyújtotta segítségre, ezért további felmérésekre és tanfolyamokra lehet számítani.

Bővebben >>

Százhatvan elsőst írattak iskolába

Évek óta meglévő probléma, hogy csökken az elsősök száma, egyre nehezebb megnyitni a tagozatokat. A zentai általános iskola beiratkozóiról és a gyereklétszám alakulásáról Perpauer Attilát, a községi oktatási megbízottat kérdeztük.

Bővebben >>

Szeptemberre elkészül a gimnázium épülete

Tíz magyar nyelvű osztály nyílik a zentai középiskolákban

A Zentai Gimnázium épületének felújítása múlt év decemberében kezdődött meg. Perpauer Attila, a községi tanács oktatással megbízott tagja elmondta, hogy a fölújítási munkálatok folyamatban vannak, és szeptember elsejéig minden valószínűség szerint befejeződnek, így a középiskolás diákok a fölújított épületben tudják kezdeni az új tanévet.

Bővebben >>

Hatvanmillió dinárral nőtt a költségvetés

Miért veszteséges a zentai kommunális vállalat? – Ülésezett a képviselő-testület

Konstruktív ellenzék mellett – a létszámhiány miatti hosszú szünettől eltekintve – igen gyors munkát végzett tegnap a zentai községi képviselő-testület. Jó hír, hogy a korábban tervezettnél 61 millió dinárral több bevételre számít a község, ezért került napirendre a költségvetés módosítása.

Bővebben >>

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA A 2018-AS ÉVBEN JELENTŐS, AZ EGYESÜLETEK ÉVES KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI EGY RÉSZÉNEK A FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A BÉRLETI DÍJ ÉS MÁS ÁLLANDÓ KÖLTSÉGEK LEFEDÉSÉRE

Zenta: Éremeső a Flamenco mazsoretteseinek

A Sportcsarnokban tartották meg vasárnap a II. Nemzetközi Mazsorettfesztivált. Czegledi Rudolf polgármester köszönte meg a szervezők és felkészítők erőfeszítéseit, a táncosokkal való munkát és nyitotta meg a fesztivált.

Bővebben >>

Elismerő oklevél a diáksportolóknak

Czeglédi Rudolf polgármester és Danilo Popov, a községi tanács ifjúsággal és sporttal megbízott tagja a városháza dísztermében fogadta azokat a Zenta községbeli diáksportolókat, akik kiemelkedő eredményt értek el a különböző szintű rangos sportversenyeken.

Bővebben >>

TISZAVIRÁG FESZTIVÁL

Program

2018.06.15. Péntek:

18:30 – Bortér és kézműves kiállítás

19:30 – Zenta város Fúvószenekara

20:00 – Szabadtéri kiállítás megynyitó: a Bolyai TGK képzőművészeti tagozatának kiállítása

20:15 – Szerda Árpád WednesdaY Project koncert

21:15 – Flashpoint koncert

23:00 - DJ

 

2018.06.16.  Szombat:

09:00 – Retro horgászverseny (Baricsek László 063/1140759)

11:00 - Tiszavirág regatta – nemzetközi kajakverseny

18:00 – Bortér és kézműves kiállítás

19:00 – Szerda Árpád WednesdaY Project koncert

20:15 – The Chimney Shitters koncert

21:45 – Fáklyás hajós felvonulás

22:00 – The Bestbeat koncert – The Beatles Tribute Band

24:00 – Dj

 

2018.06.17. Vasárnap:

18:00 – Bortér és kézműves kiállítás

19:00 –21:30 INKE & the TRAILER

 

Bővebben >>

Értesítés

Értesítés

 

Értesítjük Zenta város lakosságát, hogy a Tiszavirág Fesztivál ideje alatt, 2018. június 14.-én 07:00 órától június 18-ig 14:00 óráig a Hajós utcában és a Tiszavirág sétány egy részén (a Jovan Đorđević utcától a Dositelj Obradović utcáig) a közúti forgalom le lesz zárva.

Bővebben >>

Zenta: Ballagók parádéja tízedik alkalommal

Zenta város főterén immár tizedik alkalommal szervezték meg a Ballagók parádéját. Ezt az Európa-szerte több ezer fiatalt megmozgató eseményt a világrekordok között tartják számon, a világ legnagyobb szimultán tánca kategóriájában, a Guinness-rekordok könyvében, hiszen több mint száz város diákjai csatlakoztak már a közös tánchoz.

Bővebben >>

Apró Anna nyerte az Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválját

A magyarországi, ám vajdasági gyökerekkel rendelkező Apró Anna győzelmével ért véget az Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramja, amelyet péntek este tartottak meg a zentai Művelődési Házban. Apró Anna az első díj mellett elnyerte a közönségdíjat, valamint több különdíjat is kiérdemelt.

Bővebben >>

A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola TUDOK-nagydíjas diákját fogadták

A zentai önkormányzat illetékesei ma délelőtt fogadták Koliger Maxwellt, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola harmadik osztályos tanulóját, aki a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáján a szociológia, társadalomtudomány szekcióban nagydíjban részesült, valamint felkészítő tanárát, Nagypál Juditot és az intézmény igazgatóját, Tóth Kornélt.

Bővebben >>

Nemes Viktort köszöntötték Zentán

Szülővárosában, Zentán fogadták Nemes Viktor birkózót, aki ezüstéremmel tért haza az oroszországi Európa-bajnokágról. A sportoló hálás a szurkolóinak, akiknek további érmeket ígért.

Autogram osztogatással és hosszú perceken át tartó közös fényképezkedéssel kezdődött Nemes Viktor köszöntése Zenta központjában. Az oroszországi Európa-bajnokságról ezüstéremmel a nyakában hazatérő birkózóra sokan példaképként tekintenek.

Bővebben >>

HATÁROZAT PROGRAMOK ÉS PROJEKTUMOK KIVÁLASZTÁRÁSÓL ÉS ESZKÖZÖK FELOSZTÁSÁRÓL minden téren kivéve a turizmus, a mezőgazdaság-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a tűzvédelem, a vízi közlekedés – a Tisza folyón keresztül a komppal való szállítás

Szolgáltatás, fejlesztés és támogatás

Fölújítják a zentai stadiont – Szerződéskötés Zenta és a Sat-Trakt között

Kedden együttműködési szerződést írt alá Zentán Czeglédi Rudolf polgármester és Zsemberi János, a Sat-Trakt Telekommunikációs Kft. tulajdonosa. A Sat-Trakt mint társadalmilag elkötelezett vállalat különféle módon támogatja a zentaiakat – ezt sajtótájékoztatón jelentették be, amelyen a Sat-Trakt képviselői beszámoltak az esedékes beruházásokról, valamint azokról, amelyek azóta történtek, amióta az év elején átvette a Sabotronic kábelhálózatát, és megkezdte a szolgáltatásvégzést a városban.

Bővebben >>

A környezettudatos életmódról

A zentai Thurzó Lajos iskola diákjai megemlékeztek a Föld napjáról

Az alsós és a felsős tanulók a főtéri parkban lévő zenepavilon színpadán mondták el tegnap gondolataikat arról, hogy miért fontos vigyáznunk a környezetünk tisztaságára, s bemutatták az ez alkalomból készített képzőművészeti alkotásaikat, illetve a környezettudatos életmód fontosságát népszerűsítő plakátjaikat.

Bővebben >>

Az egyesületek közérdekű egyéb területeken, kivéve a turizmus, a mezőgazdaság-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a tűzvédelem, a vízi közlekedés – a Tisza folyón keresztül a komppal való szállítás, az egészségvédelem, a szociális védelem, a k

Zenta: A községben 2017-ben 210 kisbaba született

Fát ültettek és emléktáblát avattak a 2017-ben született gyermekek tiszteletére ma délelőtt Zentán, a város melletti parkban, a Népkertben.

A zentai önkormányzat 2014 óta ültet fákat a gyerekek tiszteletére bevezetett akció során. Az első években rózsakerteket létesítettek. Az idei faültetésre a verőfényes napos időben nagyon sok család ellátogatott. A rendezvény keretében a zentai szerb és magyar gyermek-néptánccsoportok fellépését is megtekinthették.

Bővebben >>

Új kiállítással bővült az emlékkilátó

Ünnepélyes keretek között nyílt meg tegnap délelőtt a Zentai Csata Emlékkilátóban A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás, amely Budavár Önkormányzata, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával került az emlékkilátóba, amely ezentúl állandó helyszínéül szolgál.

Bővebben >>

A padlótól a tetőig minden megújul - A zentai Thurzó Lajos Iskola a felújítások révén korszerű épületté alakul

A 105. évét taposó zentai Thurzó Lajos Iskola épülete végre reflektorfénybe került, és miután évtizedeken keresztül a város legelhanyagoltabb oktatási intézménye volt, az egymás után következő felújítások után nemcsak régi fényében tündököl majd, hanem a mai kor oktatási igényeinek megfelelő helyszínné válik. Jelenleg köztársasági pénzből a tetőt renoválják, a fő homlokzatot javítják, ősztől pedig a tervek szerint teljes körű felújításon esik át, ugyanúgy, ahogy jelenleg a gimnázium.

Bővebben >>

A zentai nyugdíjasok egy része is megkapta a nyugdíjas kártyáját

--Az új kártya minden nyugdíjast megillet, függetlenül a nyugdíj fajtájától, összegétől, vagy attól, hogy a nyugdíjas az ország mely területén él -- hangsúlyozta Kuzina Olga, a zentai fiókintézet igazgatója a városháza dísztermében megtartott rendezvényen. Az egybegyűlteket Lőrinc Csongor, a községi tanács tagja köszöntötte.  

Bővebben >>

Véget ért az ötödik intenzív fejlesztő kurzus

Ma ért véget Zentán az a Magyar Nemzeti Tanács fejlesztőpedagógiai programja keretében életre hívott háromhetes intenzív kurzus, amelyet a Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai tartottak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára.

Bővebben >>

A szülőföldön maradást szolgálva

Az MNT és az Európa Kollégium illetékesei minden olyan vajdasági középiskolába ellátogatnak, ahol magyar nyelven is folyik az oktatás

Zsúfolásig megtelt a zentai városháza díszterme tegnap este a Magyar Nemzeti Tanács idei első, tájékoztató jellegű szülői értekezletén, amelynek keretében az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium harmadik osztályos diákjai és szüleik ismerkedhettek meg az MNT komplex ösztöndíjprogramjával.

Bővebben >>

Sokszínű programok és mosolygós gyermekarcok

Sokszínű programok és mosolygós gyermekarcok jellemezték a második napot a zentai Napsugár Báb- és Gyermekfesztiválon, amelyet a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Zenta község önkormányzata támogatásával hívott életre.

Bővebben >>

Batthyány Lajos grófra emlékeztek Zentán

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában, ahol az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf emléktábláját is.

Bővebben >>

Tisztelet a bátraknak! címmel tartottak megemlékezést Zentán

Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és közösen, egységesen cselekszünk, amikor arra szükség van, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ma este a zentai Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Tisztelet a bátraknak!címmel megtartott ünnepi megemlékezésen.

Bővebben >>

Főhajtás és alkalmi tiszteletadás Zentán

Főhajtással és alkalmi tiszteletadással emlékeztek ma délután Zentán, a Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára. A rendezvény keretében az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét is.

Bővebben >>

NAPSUGÁR BÁB- ÉS GYERMEKFESZTIVÁL

A Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ 2018. március 16–18. között bábfesztivált szervez a legkisebbek számára. A rendezvény a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával kívánja megismertetni az óvodás és a kisiskolás korosztályt. A pedagógusoknak pedig ismeretterjesztő előadásokat szervezünk a bábművészet és a gyermekirodalom témakörében.

Bővebben >>

Huszadszor ünnepelték együtt a hagyományokat Zentán

Huszadik alkalommal tartották meg Zentán a Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvényt, Zenta község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjainak bemutatkozó estjét. A rendezvényt ezúttal „Három aranyos eper, Kázmérbú lesz jó ember…” mottóval hívta életre a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ.

Bővebben >>

Gyermek- és bábfesztivált szerveznek Zentán

Március 16. és 18. között szervezik meg első ízben Zentán a Napsugár Báb- és Gyermekfesztivált, jelentették be a helyi önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Elfogadták az ifjúsági és a roma akciótervet

A zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták az ifjúsági és a roma akciótervet, jelentették be az önkormányzat illetékesei mai sajtótájékoztatójukon, amelyen kifejtették, a két dokumentum fontos lépéseket irányoz elő a két csoport tagjainak jelenét és jövőjét illetően.

Bővebben >>

Véget ért a Teátrum Neked!

A budapesti Turay Ida Színház Cserháti Zsuzsának emléket állító Hamu és gyémánt című előadásával ért véget szombaton este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a II. Teátrum Neked! színházi fesztivál, amit az intézmény a Magyar Teátrumi Társasággal közösen hívott életre.

Bővebben >>

Akadnak még tisztázatlan kérdések - Tájékoztató a zentai civileket érintő új községi határozatról és pályázatokról

Zenta önkormányzata az idén is kiírta a civil szervezeteknek szánt pályázatokat, aminek kapcsán a minap tájékoztató jellegű összejövetelt is tartottak az érintetteknek.

A találkozón fő napirendi pontként a civileket igencsak érintő önkormányzati határozatot vitatták meg, amelynek értelmében a jövőben az önkormányzat tulajdonában lévő épületekben székhellyel rendelkező civileknek bérleti díjat kell fizetniük, és a rezsiköltséget is nekik kell állniuk.

 

Bővebben >>

Zenta: Megnyílt a Soli Deo Gloria című kiállítás

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, valamint a magyar történelemben betöltött szerepét tárja a közönség elé.

Bővebben >>

Új lehetőségek előtt a Zentai Gimnázium

Az oktatási reformok új lehetőségeket kínálnak a Zentai Gimnázium számára, hiszen a diákoknak választható tantárgyakat, a tanároknak pedig nagyobb szabadságot szavatolnak, hangsúlyozta Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője a helyi önkormányzat és az intézmény közös sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA AZ EGYESÜLETEK KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL KIVÉVE AZ ALÁBBI TERÜLETEKET: TURIZMUS, MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉS, VÁLLALKOZÁS-FEJLESZTÉS, TŰZVÉDELEM, VÍZI KÖZL

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT ZENTA KÖZSÉG TERÜLETÉN A KULTÚRA ALANYAINAK A PROGRAMJAIK ÉS PROJEKTUMAIK FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A KULTÚRA TERÉN A NEMZETI KISEBBSÉGEK KULTÚRÁJÁNAK ÉS MŰVÉSZETÉNEK A MEGŐRZÉSÉRŐL, VÉDELMÉRŐL, ELŐMOZDÍTÁ

Díjak a zentai diákoknak

A zentai Emlékiskolából öt nyolcadikosa – Kormányos Katona Gyöngyi tanárnő diákjai – kiváló eredménnyel szerepelt a felvidéki székhelyű Palóc Társaság 22. alkalommal meghirdetett esszé- és tanulmányíró pályázatán. A szervezők ezzel a felhívással a Kárpát-medence magyar fiataljait – általános és középiskolásokat, egyetemi hallgatókat – szólítják meg. 

Bővebben >>

Fogadás az önkormányzatban

A tavalyi év vége felé két felnőtt világbajnoki éremmel is gazdagodott Kéri Valentina, a kiváló zentai küzdősportoló. A Budapesten megrendezett kick-box világbajnokságon világbajnoki címet szerzett, majd a franciaországi Nancy városban, a savate-világbajnoki döntőben ezüstérmet nyert. 

Bővebben >>

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA AZ EGYESÜLETEK KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN TANÁCSADÓI-TERÁPIÁS ÉS SZOCIÁLIS-EDUKÁCIÓK NYÚJTÁSA CÉLJÁBÓL

NYILVÁNOS PÁLYÁZAT ZENTA KÖZSÉG SZÁMÁRA AZ EGYESÜLETEK KÖZÉRDEKŰ PROGRAMJAI ÉS PROJEKTUMAI FINANSZÍTOZÁSÁRÓL ÉS TÁRSFINANSZÍTOZÁSÁRÓL A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN A KÖZÖSSÉGNEK A NAPPALI SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÁSA CÉLJÁBÓL

É R T E S Í T É S

É R T E S Í T É S

Szerb Köztársaság polgárainak A honvédelemről szóló törvény 47. szakasza értelmében joguk és kötelességük a katonai, munka- és anyagi kötelezettségüknek eleget tenni, valamint a polgári védelemben és a védelmi képzésben részt venni. A polgárokra más kötelezettségeket is átruháznak, melyek az illetékes szerv határozata alapján a védelem szempontjából jelentős szerepet játszhatnak.

A katonai, munka- és anyagi kötelezettségről szóló törvény előírja mindazon polgár katonakötelezettségét a békebeli, rendkívüli, vagy a háborús helyzetben, akiket felkészítenek és kiképeznek a katonai kötelezettségek és a védelemmel kapcsolatos egyéb feladatok elvégzésére.

A katonasági szolgálat felfüggesztéséről szóló Határozat érvénybe lépésével minden 18 évnél idősebb személyt be kell vezetni a katonai nyilvántartásaba, valamint ezen személyekre érvényes a tartalékos összetételben történő szolgálati kötelezettség.

A katonai, munka- és anyagi kötelezettségről szóló törvény (15. szakasza) alapján a Szerb Köztársaság Véderőminisztériuma felkér minden 2000-ben született férfi nemhez tartozó személyt, hogy tegyen eleget a törvényes kötelezettségének a katonai nyilvántartásba való bejegyzés érdekében.

A katonai nyilvántartásba azokat az idősebb korosztályú (1988-tól 1999-ig születtek), férfi nemhez tartozó személyeket is be kell jegyezni, akik eddig bármilyen oknál fogva nem kerültek be a katonakötelesek nyilvántartási jegyzékébe.

A felhívás által történő katonai nyilvántartásba való bejegyzést a helyi önkormányzat illetékes Véderőminisztériumi Központjában (VMK) vagy az illető személy lakhelyén működő VMK községi irodában 2018.01.16-ától 2018.02.28-áig végzik, éspedig:

 

Kikinda község – minden munkanapon 09,00 órától 13,00 óráig

Ada község – minden munka kedden  09,00 órától 13,00 óráig

Kanizsa község – minden munka szerdán 09,00 órától 13,00 óráig

Törökkanizsa község – minden munkanapon, kedd és szerda kivételével 09,00 órától 13,00 óráig

Zenta község – minden munkanapon, kedd kivételével 09,00 órától 13,00 óráig

Csóka község – minden munka kedden 09,00 órától 13,00 óráig

A katonai nyilvántartásban való bejegyzéskor betekintés céljából fel kell mutatni a személyi igazolványt. Amennyiben ezzel nem rendelkeznek, a szerb állampolgárságot születési anyakönyvi kivonattal, vagy a szerb állampolgárságról szóló bizonylattal, külföldön pedig érvényes úti okirat felmutatásával igazolhatják.

A külföldön tartózkodó regruták a katonai nyilvántartásban való bejegyzés érdekében kötelesek megjelennni a Szerb Köztársaság illetékes diplomáciai-konzuláris képviseletnél.

A katonai nyilvántartásba való bejegyzésre szóló felhívással szembeni engedetlenség A katonai, munka- és anyagi kötelezettségről szóló törvény által meghatározott felelősségre vonaással jár.

 

                                                                                                   A Kikindai Helyi Önkormányzat

                                                                                                   Véderőminisztériumi Központja

Bővebben >>

Kultúránk tart meg bennünket! - Ma este tartották meg Zentán magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei elismeréseit

Kultúránk tart meg bennünket, egyénként, közösségként és nemzetként is, hangsúlyozta a magyar kultúra napja alkalmából ma este a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen mondott beszédében dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Bővebben >>

A rezsiköltségekre is pályázni kell - Zentán megkezdték a civil szervezetek adatbázisának kidolgozását

Az általuk használt ingatlanok bérleti díjára és a működésükhöz szükséges rezsiköltségek fedezésére is pályázniuk kell ezentúl a Zenta községbeli civil szervezeteknek és sportkluboknak – hangsúlyozták a helyi önkormányzat illetékesei tegnapi sajtótájékoztatójukon, kiemelve, a vonatkozó jogszabályok értelmében az önkormányzat az eddigiekben sem fedezhette volna közvetlenül a szervezetek és a klubok ilyen jellegű költségeit.

Bővebben >>

HIRDETÉS KORAI NYILVÁNOS BETEKINTÉST A ZENTA KÖZSÉG 49. TÖMB RÉSZÉRE SZÓLÓ RÉSZLETES SZABÁLYOZÁSI TERVBE, A ZENTAI K. K. 8084/9-ES SZÁMÚ KATASZTERI PARCELLÁJÁN, ENERGETIKAI LÉTESÍTMÉNY KIÉPÍTÉSÉRE , ELEKTROMOS ÉS HŐENERGIA GYÁRTÁSRA ( KOGENERATÍV BER

Idén Zenta bizonyult a legjobb családbarát önkormányzatnak

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége az idei évben Zentának ítélte oda a Családbarát Önkormányzat díjat.

A község már második alkalommal vehette át az elismerést, először 2015-ben érdemelte ki ezt a címet. A Tisza menti község az elsők között volt, ahol bevezették azokat a családbarát programokat, amelyeket négy évvel ezelőtt dolgoztak ki a Magyar Nemzeti Tanács kérésére.     

Bővebben >>

PÁLYÁZAT KIIGAZÍTÁS a Zenta község területén lakóhellyel rendelkező egyetemistáknak a 2017/2018. tanévben való ösztöndíjazásáról

SZERB KÖZTÁRSASÁG

ZENTA KÖZSÉG 

ZENTA KÖZSÉG KÖZSÉGI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

Általános közigazgatási és társadalmi tevékenységei osztály

Szám: 020-134/2017-IV

Kelt: 2017. december 27-én

Z E N T A

Fő téri 1

Tel.: 024/655-427

 

A hallgatói ösztöndíjakról  szóló  szabályzat (Zenta Község Hivatalos Lapja,  16/2013. és 25/2017. sz.) Zenta község Községi Közigazgatási Hivatalának  az általános közigazgatási és társadalmi tevékenységei osztálya közzé teszi az alábbi

 

PÁLYÁZAT KIIGAZÍTÁST

 

a  Zenta  község  területén lakóhellyel rendelkező egyetemistáknak a  2017/2018. tanévben való ösztöndíjazásáról

 

 

 

  1.  

 

Kiigazítjuk  a  Zenta  község  területén lakóhellyel rendelkező egyetemistáknak a  2017/2018. tanévben való ösztöndíjazásáról a 020-134/2017-IV számú,  2017. december 21-én kelt pályázat magyar nyelvű szövegét  a III. pont 1. bekezdésének 7. fordulatában,  amely 2017. december  22-én jelent meg Zenta község hivatalos honlapján (www.zenta-senta.co.rs) és a Zentai Községi Közigazgatási  Hivatal  hirdetőtábláján, úgy, „hogy  egyidejűleg nem kapnak több ösztöndíjat  vagy  hitelt  a köztársasági, illetve  tartományi  költségvetésből vagy más forrásokból” a következőképpen hangzik „hogy a hallgatók egyidejűleg nem kapnak  több ösztöndíjat vagy hitelt  a  köztársasági, tartományi, városi  és  községi költségvetésből.”

 

II.

 

Az I. pont szerinti kiigazított pályázatra a jelentkezések határideje meghosszabbodik 15 nappal, a jelen kiigazítás  közzétételének napjától.

 

 

 

 

Kecskés Dezső                                                                        Sarnyai Rózsa Edit s.k.

okl. jogász                                                                               a Községi Közigazgatási Hivatal

                                                                                                vezetője

 

 

Bővebben >>

Megkezdődhet a Zentai Gimnázium épületének felújítása

Ma Zentára látogatott Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, aki megtekintette a Zentai Gimnázium épületét, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának és Tömörkény István Kihelyezett Tagozatának épületét is.

Bővebben >>

Huszonöt személy vett részt az újabb intenzív kurzuson

Rendkívül eredményes volt a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács által a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára életre hívott újabb háromhetes intenzív kurzus, hangsúlyozták a két intézmény illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon. 

Bővebben >>

Az önkéntes tűzoltókat fogadták a Városházán

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület operatív egységének tagjait fogadta ma délelőtt a Városháza Andruskó termében Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, akik köszönőleveleket adtak át az önkéntes tűzoltóknak.

Bővebben >>

Zenta: Újabb támogatás a rászorulóknak

Sorrendben tizenegyedik alkalommal adta át hagyományos újévi adományát ma délelőtt a Caritas zentai szervezete által működtetett Népkonyhának a Japan Tobacco International vállalat. Az adományt ft. Nagy József, a Caritas zentai szervezetének elnöke vette át.

Bővebben >>

É R T E S Í T É S!

Zenta község mezőgazdaság-fejlesztési költségvetési pénzalapjából a polgármester 2017. október 2-án kiírt vissza nem térítendő eszközök odaítéléséről szóló pályázat lezárult. Ezúton értesítjük az eszközöket elnyert pályázókat, hogy a szerződések megkötésének időpontjai a következők:

  • a Zenta területéről pályázóknak 2017.december 11-én 9 órakor a városháza disztermében,
  • a Felsőhegy és Bogaras területéről pályázóknak 2017. december 13-án 9 órakor a felsőhegyi szövetkezeti otthon épületében,
  • a Tornyos és Kevi területéről pályázóknak 2017. december 14-én   9 órakor a tornyosi művelődési ház nagytermében.

                                             Mezőgazdaság-fejlesztésben illetékes bizottság,

                                                                            Elnök,

                                                     Josip Češljar, okl. állatteny.  mérnök

Bővebben >>

Adventi gyertyagyújtás

December 3-án Ceglédi Rudolf polgármeter a zentai Városháza oszlopcsarnokában meggyújtotta az első gyertyát a város adventi koszorúján.

Bővebben >>

Fogy az üveg a padlásokról - Már a szomszédos községekből is érdeklődnek a zentai üveg- és pillepalack-gyűjtő akció iránt

Zenta községben október 25-e óta tart az üveg- és pillepalack-gyűjtő akció, melyet a Községi Közigazgatási Hivatal szervezett „Legalább te ne dobd el!” elnevezéssel. Az érdekeltek a helyi közösségekben adhatják át az összegyűjtött italos-, illetve befőttesüveget és a pillepalackokat. Mint ismeretes, ha valaki legalább két kiló, kupakkal ellátott, lehetőleg összepréselt műanyag palackot és húsz darab italos- vagy befőttesüveget ad át, akkor ökotáskát is kap ajándékba.

Bővebben >>

Nagyobb fennakadások nélkül üzemel a távfűtési rendszer

A felmerülő akadályoknak és a rendszer meghibásodásainak elhárítását követően sikerült elindítani a zentai a távfűtés-szolgáltatást, és a rendszer jelenleg nagyobb fennakadások nélkül üzemel, jelentették be az önkormányzat és a szolgáltatást végző Elgas Közvállalat illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Zenta: Felújították a November 11. általános iskola tornatermét

Véget ért a zentai November 11. általános iskola tornatermének a felújítása, amely a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával valósult meg. A beruházás összesen mintegy ötmillió dinárba került. Az eredményt ma délelőtt a tartományi szervek, az észak-bánáti közigazgatási körzet és a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették. 

Bővebben >>

A tehetségről és a kinyíló térről - A zentai önkormányzatban fogadták Verebes Krnács Erika előadóművészt és Lőrinc Tímea színművészt

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja a Városháza zöld termében fogadta Verebes Krnács Erika előadóművészt és Lőrinc Tímeát, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészét. Az összejövetel apropója az volt, hogy Verebes Krnács Erika a vajdasági magyarság körében végzett kulturális tevékenységéért augusztusban a Külhoni Magyarságért Díj egyik kitüntetettje volt, Lőrinc Tímea pedig kiérdemelte a legrangosabb vajdasági magyar színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat és megkapta a 10-es díjat is, amelyet az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói ítélnek oda az évad szerintük legjobb szerepformálásáért. 

Bővebben >>

Beszámolót tartottak Microsoft cég pályázatáról és fejlesztési terveiről

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság és a Microsoft 2016-os pályázatán három vajdasági pedagógus vehetett részt. Köztük volt Nagy Szilvia, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanárnője is, aki pénteken az önkormányzat által szervezett sajtótájékoztatón számolt be amerikai útjáról, az egyhetes út tapasztalatairól, valamint a Microsoft vajdasági fejlesztési terveiről.

Bővebben >>

Pedagógusnapot tartottak Zentán

A község óvodáinak, az alapfokú zeneiskolának, az általános és középiskoláinak dolgozóit köszöntötték kedd este a zentai Művelődési Házban szervezett ünnepségen. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntő beszédet.

Bővebben >>

Mindenszentek napján megemlékeztek a város ártatlan áldozatairól

Szerda délután szentmisével, alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok sírhelyénél. A kegyeletadó ünnepi megemlékezések szentmisével kezdődtek, melyet ft. Szeles Oszkár zentai esperes-plébános celebrált a zentai Felsővárosi köztemető kálváriadombján.

Bővebben >>

Napkollektor az iskolán - Meleg víz termelésére használják a zentai Emlékiskolában felszerelt berendezést

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola épületének tetejére négy négyzetméternyi napkollektort szereltek, hogy meleg vizet termeljenek vele – hangzott el tegnap az iskolában megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Perpauer Attila, Zenta község oktatással és kultúrával megbízott tanácstagja, Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója és Sőregi Oszkár, a kivitelező Termo-Gas cég képviselője ismertette a felszereléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Bővebben >>

Új szivattyúval bővült a szennyvíztisztító szivattyúállomása

Befejeződött a zentai a szennyvíztisztító szivattyúállomásának kiépítése, az eredetileg tervezett három szivattyúból nemrég a harmadik is a helyére került, hangsúlyozta ma délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf, a község polgármestere. Elmondta, a beruházást a tartományi szervek az önkormányzattal közösen pénzelték.

Bővebben >>

Iskolatáskákat kaptak a községbeli falvak elsősei

Új iskolatáskákat kaptak ajándékba a Zenta községbeli falvak oktatási intézményeinek elsős tanulói, akiknek a helyi önkormányzat és a Stevan Sremac Általános Iskola illetékesei ma adták át a tartományi támogatással megvásárolt ajándékokat.

Bővebben >>

1956 emlékezete Zentán

A vérrel írott levél

A zentaiak október 31-éig a városháza oszlopcsarnokában tekinthetik meg a Városi Múzeum tulajdonában lévő 1956-os ereklyét, az úgynevezett vérrel írt levelet. Az üvegpalackba rejtett segélykérő dokumentumot 1962-ben találta meg egy zentai iskolás fiú a csókai strandnál. A közszemlére tétel alkalmából Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a levél Zenta tulajdonában lehet, és az is, hogy kiállíthatják.

Bővebben >>

Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermét

A Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című műve alapján, a budapesti Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában készült előadás díszbemutatójával ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének ma este a Zentai Magyar Kamaraszínház újonnan kialakított kamaratermét.

Bővebben >>

AKCIÓ „LEGALÁBB TE NE DOBD EL!”

A Zentai Községi Közigazgatási Hivatal megszervezi, a „LEGALÁBB TE NE DOBD EL!” elnevezésű akciót, amelyre 2017.10.25-től kerül sor  község helyiközösségeiben, azzal a szándékkal, hogy felhívja a polgárok figyelmét a hulladék elsődleges szelekciójának fontosságára.

 Az akcióban való részvételhez, 20 darab italos vagy befőttes üveget és 2 kg PET palackot szükséges összegyűjteni,  melyet átadva egy ÖKO-TÁSKÁT kapnak a helyiközösségekben.

Az akció a készlet erejéig tart.

Bővebben >>

Elkészült a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaraterme

Elkészült a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaraterme, amelyet a tervek szerint október 19-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között adnak át rendeltetésének, tudtuk meg Wischer Johanntól, az intézmény igazgatójától, aki elmondta, a kamaratermet a Ha mi holtak feltámadunk című előadással avatják fel, amelynek főszereplője a Kossuth- és Jászai-díjas kiváló és érdemes művész, Szilágyi Tibor lesz.

Bővebben >>

Megkoszorúzták Batthyány Lajos emléktábláját

A zentai Városháza oszlopcsarnokában ma délben megemlékezést tartottak. A nemzeti gyásznap alkalmából Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek. Batthyány neve a hősi küzdelem és áldozatvállalás szimbóluma lett.

Bővebben >>

Ötvenmilliós támogatás az Elgasnak - A zentai községi képviselő-testület módosította a költségvetést

A köztársasági szervek 50 millió dinárral támogatják a zentai Elgas Közvállalatot a távfűtés-szolgáltatás zavartalanságának fenntartása érdekében, valamint 3,5 millió dináros támogatást nyújtanak a Zenta Birkózóklubnak is. Egyebek mellett ezek tették szükségessé a községi költségvetés sürgősségi eljárásban történő módosítását a zentai képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén.

Bővebben >>

Autómentes nap Zentán - Idén több százan vettek részt a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrán

A hűvös idő ellenére is kiváló hangulatban zajlott le vasárnap Zentán az ötödik alkalommal életre hívott autómentes nap, amelynek szervezői, a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület és a Zentai Ifjúsági Szervezet, valamint társszervezői, a Hófehérke Óvoda és a Vöröskereszt zentai szervezete már a reggeli óráktól kezdve izgalmasabbnál izgalmasabb ügyességi és szellemi vetélkedőkkel várták a legkisebbeket, a felnőttek pedig a regisztrációt követően Zumba Lacival és csapatával közösen melegíthettek be a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrára.

Bővebben >>

Diákkirándulók Zentán - A Tisza-parti város is bekerült az MNT iskolakirándulási programjába

A Magyar Nemzeti Tanács iskolakirándulási programja révén tegnap temerini és újvidéki alsós diákok látogattak Zentára. A harmadik osztályos gyermekek és tanítóik a délelőtt folyamán érkeztek meg. Körútjuk a városházán kezdődött, ahol a díszteremben Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte őket, majd Petkovics Márta, az iskolakirándulási program koordinátora tájékoztatta őket arról, milyen látnivalók várják őket a Tisza-parti városban.

Bővebben >>

Az én Zentám! címmel nyílt fotókiállítás Zentán

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városháza előcsarnokában az én Zentám! című fotópályázatra beküldött alkotásokból nyílt kiállítás. A pályázatot a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából, a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében hirdették meg.

Bővebben >>

A zentai csata háromszázhúsz éve képekben

Ma este nyílt meg a zentai Alkotóházban az a képzőművészeti kiállítás, amelyet a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat legkiválóbb alkotásaiból állítottak össze. A rendezvényen átadták az irodalmi pályázat díjait is. 

Bővebben >>

Orgonakoncert és kiállítás a zentai Jézus szíve templomban

A Jézus Szíve templomban tartották meg Dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítást. A roll-up kiállítás nagyított képekben mutatja be a Bánságban található orgonákat, valamint az itt élt orgonaépítők munkásságát.

Bővebben >>

Ünnepélyes tanévkezdés Zentán

A község területén összesen százhatvan kisdiák indult első osztályba

Ünnepélyes keretek között kezdték meg a tanévet pénteken a zentai Stevan Sremac Általános Iskola elsős kisdiákjai. A Thurzó Lajos munkaegység elsőbe induló tanulóit a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat, valamint az intézmény illetékesei is köszöntötték, különféle ajándékcsomagokkal téve emlékezetesebbé számukra az első napot az iskolában.

Bővebben >>