Hírek

Zenta: Fát ültettek az újszülöttek tiszteletére

Emléktáblát avattak és fát ültettek a 2014-ben született gyermekek tiszteletére ma délelőtt Zentán, a helyi Népkertben. Az önkormányzat illetékesei az akcióval a jövőbe vetett hit, valamint a fejlődés fontosságát kívánják évről évre kifejezni.

Bővebben >>

Új kazánt kapott a tornyosi általános iskola

Hosszú idő után megoldódott a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tornyosi Tömörkény István kihelyezett tagozata, valamint a helyi óvoda fűtési problémája. Az eddigi, fűtőolajjal üzemeltetett kazánt ugyanis egy korszerűbb és gazdaságosabb, pellettel üzemeltetett kazánra cserélték. Az új kazánt ma délelőtt a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették.

Bővebben >>

Új nyílászárókat kapott a Városi Könyvtár

Új nyílászárókat kapott a zentai Városi Könyvtár épülete, amelyen az elmúlt napok során huszonhárom nagyméretű ablakot és öt nagyméretű portált cseréltek ki, amelyek helyére modern, a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő nyílászárók kerültek.

Bővebben >>

Az elismerésben részesült személyeket fogadták Zentán

A nemrég Implom József-díjat nyert Csipak Leventét és felkészítő tanárát, dr. Katona Editet, valamint az Aranytoll-díjjal kitüntetett Sinkovits Pétert fogadták ma délelőtt a zentai Városházán a helyi önkormányzat illetékesei, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

Bővebben >>

Predrag Đurović az év menedzsere

A Szerbiai Gazdasági Újságírók Klubja nemrég egy zentai üzletembert, Predrag Đurovićot, a Žitopromet Rt. igazgatóját választotta meg az év menedzserének. Ennek apropóján ma délelőtt alkalmi fogadást tartottak a zentai Városházán, ahol Predrag Đurovićot, a Žitopromet Rt. igazgatóját Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa fogadta.

Bővebben >>

Folytatódik a mellrákszűrésre irányuló program

Március 20-a a mellrák elleni küzdelem országos napja. Az erre vonatkozó kezdeményezést két évvel ezelőtt indították útjára azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a betegség korai felismerésének fontosságára. Ebből az alkalomból a nagykikindai Közegészségügyi Intézet, a Zentai Egészségház és a Zentai Közkórház illetékesei ma délelőtt Zentán sajtótájékoztatón ismertették az emlőrákkal kapcsolatos szűrővizsgálatokra irányuló program eddigi eredményeit, valamint a folytatásra vonatkozó terveket.

Bővebben >>

Zenta: In memoriam gróf Batthyány Lajos

A zentai Városháza oszlopcsarnokában ma délután In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

Bővebben >>

Tiszteletadás és főhajtás Zentán

A zentai Felsővárosi Köztemetőben ma délután tiszteletadással és főhajtással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. A megemlékezésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta, azért szeretjük ezt az ünnepet, mert benne közel jönnek hozzánk olyan igazán magyaros megnyilvánulások, amikben nyoma sincs az önzésnek.

Bővebben >>

Zenta: Ünnepi műsor március idusának jegyében

Hol vagy Március? címmel tartottak ünnepi műsort március idusának jegyében ma este a zentai Művelődési Házban a Zentai Magyar Kamaraszínház, a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes kéttoppantós csoportja fellépésével.

Bővebben >>

Kevi: Leleplezték Móra István emléktábláját

Ünnepélyes keretek között leplezték le csütörtök este a kevi Móra István Művelődési Egyesület névadójának tiszteletére állított emléktáblát a Zenta községbeli faluban.

A Segíts harang dörögni, nyelved is megmarad címmel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megtartott alkalmi ünnepség kezdetén Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mondott alkalmi köszöntőt, aki ezt követően Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével közösen leplezte le a Móra István tiszteletére állított emléktáblát.

Bővebben >>

TÁJÉKOZTATÁS A ZENTA KÖZSÉG TERÜLETÉN LAKÓHELLYEL RENDELKEZŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

Zenta község Községi Közigazgatási Hivatalának az általános közigazgatási és társadalmi tevékenységi osztálya tájékoztatja a község területének érdekelt hallgatóit,  hogy a Tartományi  Tudományos és Technológia Fejlesztési Titkárság  nyilvános pályázatot  írt ki  a 2015. évben a Vajdaság Autonóm Tartomány  területén  a  hallgatók  utazási  költségeinek megtérítésére a  Politika napilapban, amely kelt 2015.02.23-án, valamint a Titkárság honlapján. A pályázat a közzétételtől számított 20 napig nyitott, és az érdekeltek a Titkárság honlapjáról letölthetik a jelentkezési űrlapot.

Zenta, 2015. 03. 04. 

Bővebben >>

Életképes kultúra csak közösségben terem

A hétvégén tartották meg Zentán a XVII. Hagyományaink Ünnepét

Nagy érdeklődés övezte szombaton este a zentai Művelődési Házban megtartott XVII. Hagyományaink Ünnepét, a községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok seregszemléjét. Az Uccu, bizony megérett a meggy! mottóval életre hívott rendezvény keretében színvonalas produkciók sora, a vajdasági magyar közösség szellemi kulturális örökségének elemeit bemutató tárlat, valamint finomabbnál finomabb meggyes ételek és italok kiállítása is várta az érdeklődőket.

Bővebben >>

Napirenden a telekrendezési járulék

Építési engedély 28 napon belül

Zenta község képviselő-testületének tegnapi, rendkívüli ülésén csupán egy napirendi pontot, a telekrendezési járulék meghatározásáról, illetve kritériumainak és mércéinek megállapításáról szóló rendeletjavaslatot vitatták meg és fogadták el egyhangúlag a képviselők.

Bővebben >>

Elkészült a zentai sportcsarnok

Befejeződött a zentai sportcsarnok építése, az épületet rákapcsolták a közművekre, egyedül a csarnok déli részén lévő parkoló egy kis részét kell kiépíteni, de a melegebb idő beálltával ez is elkészül. Az építkezés során a Népkertben keletkezett károkat a kommunális felügyelő felbecsülte, és amint az időjárás lehetővé teszi, a kivitelezőknek helyre kell hozniuk ezeket. Folyamatban van az épület műszaki átvétele, s ezt követően előreláthatólag március közepén hivatalosan is átadják a sportcsarnokot.

(Hhzs)

Magyar Szó, 2015. február 18.

Bővebben >>

Csökkenő diáklétszám, növekvő lehetőségek

A zentai oktatási intézmények fejlesztési terveiről Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács tagja nyilatkozik

A zentai középiskoláknak az önkormányzattal együtt mindent meg kell tenniük azért, hogy az oktatási intézményeket vonzóvá tegyék a diákok számára, hiszen ez az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy megnyithassák a tervezett tagozatokat – mondja Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja.

Bővebben >>

Új elektronikus rendszert vezettek be a zentai Városházán

Új, korszerű elektronikus közgyűlési rendszert vezettek be a zentai Városházán, ahol az új rendszert ma délelőtt a községi képviselő-testület harmincharmadik rendes ülésén élesben is kipróbálták. A képviselőknek három óra alatt huszonnyolc napirendi pontot sikerült megvitatniuk és ezek mindegyikéről döntést hozniuk.

Bővebben >>

A tartományi oktatási titkár látogatása Zentán

Nemrégiben Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a zentai önkormányzat, valamint a községbeli oktatási intézmények vezetőivel folytatott megbeszélést. A találkozó során az újságíróknak adott nyilatkozatában megállapította, a magyar nyelv hivatalos használatával nincsenek problémák a Tisza-parti község területén, az oktatási intézmények viszont folyamatos fejlesztésekre szorulnak.

Bővebben >>

Projektmenedzsment képzést tartottak Zentán

Ma délután ünnepélyes keretek között adták át a zentai Városházán annak a harmincórás európai uniós projektmenedzsment képzésnek az elvégzéséről szóló okleveleket a résztvevőknek, amelyet a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezésében tartottak meg.

Bővebben >>

Tervek a „zentaikumok” jegyében

A zentai csatára gazdag turisztikai programot lehetne építeni

Az év eleje az elmúlt esztendő értékelése és az elkövetkező évadra való készülődés jegyében telik az idegenforgalmi szervezeteknél is. Ilyenkor szervezik meg a legnagyobb turisztikai kiállításokat, amelyeken nemcsak az üzleti tevékenységet folytató ügynökségek, hanem a községek idegenforgalmi szervezetei is a régiójuk nevezetességeit, rendezvényeit népszerűsítik.

Bővebben >>

Ingyenes ásványi nitrogén meghatározása а talajban az őszi vetésű kalászosoknál és az olajrepcénél

2015. január 12-től lehet jelentkezni a zentai önkormányzat támogatásával INGYENES ásványi nitrogén (N-min) meghatározására a zentai mezőgazdasági termelőknek búza, árpa és olajrepce esetében. A jelentkezési formanyomtatvány átvehető a zentai városháza 76-os irodájában munkanapokon 7 és 15 óra között. A kitöltött formanyomtatványokat a zentai városháza fogadóirodájában lehet átadni munkanapokon 8 és 14 óra között. A pályázat addig van nyitva, amíg a meghatározott számú (700) mintára betöltik a jelentkezést. Egy mezőgazdasági termelőnek 5 mintára van joga. A formanyomtatvány letölthető a mellékletből is:

A FORMANYOMTATVÁNY LETÖLTÉSE

Bővebben >>

Új ivóvízkutat kapott Zenta

Új ivóvízkút fúrásával és szivattyú-berendezésekkel próbálják meg kiküszöbölni a vízellátással kapcsolatosan felmerülő problémákat Zentán. Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ma délelőtt ellátogatott az új ivóvízkúthoz, majd megtekintette a szennyvíztisztító-telepen nemrég elhelyezett új vízszivattyúkat is.

Bővebben >>

Adomány a diákoknak, elismerés a polgármesternek

Zentán járt a Gödöllői Testvérvárosi Egyesület küldöttsége. A magyarországi civil szervezői először az Emlékiskolába látogattak el, ahol az oktatási intézmény vezetőinek átadták a rászoruló diákoknak szánt adományukat, majd pedig a Városházán találkoztak Ceglédi Rudolffal, a község polgármesterével is.

Bővebben >>

Hányan dolgoznak a városházán?

A zentai önkormányzat sajtótájékoztatón cáfolta az egyik belgrádi lap állítását, miszerint az elmúlt két évben, pontosabban 2012 szeptemberétől az idei év augusztusáig 54-ről 133-ra növekedett a közigazgatásban dolgozók száma. 

Bővebben >>

Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerda este a zentai Művelődési Ház kiállítótermében a Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 című tablókiállítást, amely Klein Rudolf építésztörténész és fotóművész alkotásaiból készült. 

Bővebben >>

Térfigyelő kamerák új helyen

Az elmúlt év folyamán a zentai általános iskola November 11. részlegének kivételével az összes zentai oktatási intézményt sikerült bekamerázni, most a tartományi gazdasági titkárság pályázatán szerzett 600 ezer dinárnak köszönhetően ebben az iskolában is felszerelik a térfigyelő kamerákat. 

Bővebben >>

Felújítják a zentai városháza kupoláját

Tavasszal elkezdődhet az idén centenáriumát ünneplő zentai városháza kupolájának a felújítása. Elsőként a központi kupolarész tetőszerkezetét hozzák majd rendbe, ugyanis ezt kezdte ki leginkább az idő vasfoga, s ennek a faszerkezete van a legrosszabb állapotban – nyilatkozta lapunknak Ceglédi Rudolf polgármester.

Bővebben >>

A Városházán fogadták a fogyatékkal élőket

Zentán a fogyatékkal élők világnapja alkalmából az önkormányzat illetékesei ma délelőtt fogadták a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete gondozottjait, akik szavalatokkal köszönték meg az egész éves odafigyelést és támogatást.

Bővebben >>

Az agrárképzésben résztvevő fiatalokat támogatják

Zentán, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházában ma délelőtt írták alá azokat a ösztöndíjszerződéseket, amelyek révén a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium a fiatal mezőgazdasági termelők felsőfokú iskoláztatási költségeit kívánja támogatni.

Bővebben >>

II. Tehetségnap Keviben

Keviban a Móra István Művelődési Egyesületben Vizuális felületek címmel megtartották a II. Tehetségnapot. A programban alsós gyerekek és szüleik vettek részt, akik temperaképeket készítettek. Az alkotásokat az egyesület nagytermében tekinthetik meg az érdeklődők.  

Bővebben >>

Zentán tett látogatást dr. Győri Lukrécia

Ma délelőtt Zentára látogatott dr. Győri Lukrécia, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Hírközlési Minisztérium államtitkára, aki tájékozódott a község idegenforgalmának jelenlegi helyzetéről, valamint a jövőbeli fejlődés lehetőségeiről is. 

Az államtitkár asszony megbeszélést folytatott Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével, valamint az illetékes szakemberekkel, Kosiczky Andrással, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagjával és Laskovity Kornéllal, Zenta Közég Idegenforgalmi Szervezetének igazgatójával, akik ezt követően bemutatták a község idegenforgalmának fejlesztésére irányuló elképzeléseiket is. Az államtitkár asszony elégedettségének adott hangot a találkozó kapcsán.

Bővebben >>

Ösztöndíj zentai egyetemistáknak

A zentai önkormányzat a 2014/2015-ös tanévben 13, Zenta község területén élő egyetemi hallgató ösztöndíjazására írt ki pályázatot. Az ösztöndíj összege havonta hatezer dinárt tesz ki, és a 2014. október 1-jétől 2015. június 30-áig terjedő időszakban fizetik ki – nyilatkozta lapunknak Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatásért felelős tagja.

Bővebben >>

Bérbe adják a kombinát földjeit is

Az Egészségügyi Középiskola mégsem költözik a volt kaszárnyába – Két tucat napirendi pont a zentai képviselő-testület ülésén

A zentai képviselő-testület tegnapi ülése zömében a különböző pénzügyek megvitatása jegyében zajlott, meglepően nyugodt körülmények közepette. A legnagyobb vagy inkább a leghosszabb vita az idei költségvetés kilenc havi megvalósításáról szóló jelentés, illetve a büdzsének a módosítása és a polgárok ingatlanjára vonatkozóvagyonadó megállapítására szolgáló adóbevallás benyújtásának kötelezettségéről szóló rendeletjavaslat megvitatása körül zajlott. 

Bővebben >>

A százéves városháza - Nemzetközi tanácskozás Zentán

A Zenta város tájképét meghatározó, az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő városháza szerepelt a Téma és variációk: városházák a szecessziós századelőn című nemzetközi, több tudományágra is kiterjedő művészet- és építészettörténeti konferenciának a fókuszában, amelyet tegnap rendeztek meg a község közigazgatásának helyet adó épület dísztermében.

Bővebben >>

Aláírták az előbérleti szerződéseket

A zentai önkormányzat a város körzetéből 277, a tornyosi kataszteri község területéről pedig 509 hektárnyi termőföld megművelésére adott ki előbérleti jogot: 8 magán- és jogi személy felelt meg a feltételeknek. A szerződéseket tegnap írták alá a zentai városházán.

Bővebben >>

Zenta: Megnyílt az Ács József 100 című kiállítás

A zentai Városi Múzeumban ma este a Vajdasági Magyar Képzőművészet Napja alkalmából ünnepélyes keretek között megnyílt az Ács József 100 című retrospektív kiállítás, amely a Topolyai Múzeum és a zentai Városi Múzeum együttműködésének köszönhetően jött létre. 

Bővebben >>

Mégsem drágul Zentán a távfűtés

A cukorgyár visszavonta az ármódosítási kérelmét

A zentai községi tanács a városi távfűtés díjával kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lenne szerencsés emelni a szolgáltatás díját, és ebben sikerült is megállapodni a távhőszolgáltatást végző cukorgyárral. 

Bővebben >>

A magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek ma este a Tisza-parti településen, ahol a Szent István-templomban megtartott gyászmise után az emlékező gyülekezet a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához vonult, ahol Molnár Tibor levéltáros, helytörténész, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa mondott történelmi bevezetőt, aki hangsúlyozta, hetven évvel ezelőtt olyan véres dráma játszódott le Zentán, amely sok ember életét követelte.

Bővebben >>

A pedagógusokat ünnepelték Zentán

A zentai Művelődési Házban péntek este alkalmi rendezvény keretében ünnepelték meg a pedagógusok napját a Zenta községbeli oktatási intézmények dolgozói, valamint az önkormányzat illetékesei. Az ünnepség kezdetén színpadra lépett a zentai Emlékiskola kórusa, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi köszöntőt, amelyben a pedagógusi hivatás fontosságáról beszélt.

Bővebben >>

A béketüntetések évfordulójára emlékeztek Zentán

Az 1991. november 5-ei háborúellenes béketüntetés évfordulójára emlékeztek ma délben Zentán, a Városháza kupolája alatt elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésen Tari László, helytörténész mondott alkalmi ismertetőt, amelyben az akkoriban történt események jelentőségét taglalta.

Bővebben >>

Kegyeletadó ünnepséget tartottak Zentán

A zentai Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó ünnepség keretében emlékeztek mindazokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. Az ünnepség kezdetén ft. Mikity Ede plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt.

Bővebben >>

Támogatások energiatakarékosságra

Zenta nyertes pályázatai

Sikeresen szerepelt Zenta község a tartományi energetikai titkárság minap lezárult pályázatán. A városi közvilágítás és a tornyosi iskola fűtésének átalakítására odaítélt vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződést pénteken írták alá a Tartományi Képviselőházban a titkárság energiaügyekkel foglalkozó rendezvényének zárónapján.

Bővebben >>

Folytatódik a mellrákszűrésre irányuló program

Zentán az elmúlt közel két év folyamán összesen mintegy 1500 nő vett részt abban a mellrákszűrésre irányuló programban, amit a helybeli egészségügyi intézmények a helyi önkormányzattal és a nagykikindai Közegészségügyi Intézettel karöltve valósítanak meg, hangsúlyozták a program illetékesei zentai sajtótájékoztatójukon, amelyen beszámoltak az eddigi eredményekről is.

Bővebben >>

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékeztek Zentán

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékezve Magyarok a Kárpát-medencében címmel rendezek ma alkalmi műsort a zentai Művelődési Ház nagytermében. A rendezvény kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte az emlékező közösséget, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi beszédet.

Bővebben >>

A tartományi kormány támogatja a munkahelyteremtést

Ma délelőtt Zentára látogatott Miroslav Vasin tartományi gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős titkár, aki a Tisza Automotive vállalat számára nyújtandó tartományi támogatás lehetőségéről folytatott megbeszéléseket.

Bővebben >>

Új ablakokat és ajtókat kapott a Margaréta óvoda

Új ablakokat és ajtókat kapott a zentai Hófehérke Óvoda Margaréta épülete, amelyen a nyílászárók cseréjére az épület energiahatékonyságának növelése érdekében került sor -- hangsúlyozták az óvodában tett mai látogatásuk során az önkormányzat illetékesei. 

Bővebben >>

Sár helyett aszfalt Tornyoson

A tornyosi Petőfi Sándor utca lakóinak régi álma vált valóra a napokban, amikor elkészült a szilárd útburkolat, olvasható a zentai önkormányzat közleményében, amely kitér arra is, hogy a mintegy 130 méter hosszú utcarész aszfaltozása több mint 2 millió dinárba került, amelyet az önkormányzat teljes egészében a saját forrásaiból teremtette elő.

Bővebben >>

Miként tarthatunk kutyát és macskát?

A zentai képviselő-testület rendeletet hozott a szabályokról

A zentai képviselő-testület pénteken elfogadta a kutyák és a macskák tartásának módját és feltételeit szabályozó rendeletet, amelynek néhány részletét az alábbiakban ismertetjük. Az állatjóléti és állat-egészségügyi törvénnyel összhangban meghozott határozat a házi kedvencek tartásán kívül kitér a gazdák jogaira, kötelezettségeire és felelősségére is az állatok jóléte érdekében, emellett a szabálysértési bírságokat is megszabja.

Bővebben >>

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Gróf Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére emlékeztek ma délután Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában.

A Himnusz felcsendülését követően Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár mondott alkalmi beszédet, amelyben a történelmi események felidézését követően előbb Gróf Batthyány Lajos nagyságáról beszélt, majd a zentai Városháza oszlopcsarnokában hét évvel ezelőtt elhelyezett emléktábla létrehozásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bővebben >>

Csata a Raičković-szobor körül

Állítanak szobrot Zentán a költőnek, de jövőre halasztották a döntést a részletekről – A zentai képviselő-testület távfűtéssel kapcsolatos témákat is megvitatott

Ha élne Stevan Raičković neves szerb költő, nem biztos, hogy büszke lenne arra, hogy a mellszobrának a felállítását javasló napirendi pont sokkal hevesebb vitát váltott ki Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülésén, mint a fűtésidény kezdetén aktuális, már-már örökzöldnek tekinthető, a hőenergia-szolgáltatással kapcsolatos témák, amelyek közül több is szerepelt az ülés napirendjén.

Bővebben >>

Aki visszatért szülővárosába

Baráth László Zenta kulturális és zenei életéért végzett szolgálatáért vehette át a polgármesteri köszönőlevelet

Zenta község művelődési és zenei élete terén végzett odaadó, eredményes munkájáért polgármesteri köszönőlevelet kapott Baráth László klarinétművész, zenepedagógus.

Bővebben >>

Üzemavatások Adán és Zentán

Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke kedden Adán megtekintették LPO precíziós öntödében a termelést, majd részt vettek a cég új, fémmegmunkáló üzemcsarnokának ünnepélyes átadásán, amely 5 millió dolláros beruházás eredményeként jött létre.

Bővebben >>

Zentai diákok Gödöllőn

A zentai önkormányzat az elmúlt hétvégén egy élményekben gazdag, és feledhetetlen kirándulással jutalmazta meg a község Vuk-díjas diákjait. A mintegy 45 fiatal a kísérőtanárokkal együtt szombat hajnalban utazott el Gödöllőre, hogy megismerkedjenek a Pest megyében lévő város nevezetességeivel. 

Bővebben >>

Újabb felújítások a Stevan Sremac Általános Iskolában

Zenta község területén folyamatos felújításra és korszerűsítésre szorulnak az oktatási intézmények épületei. A helyi önkormányzat támogatásával a napokban kezdődött meg a Stevan Sremac Általános Iskola központi épülete külső homlokzatának felújítása, amelynek munkálataival még a tél beállta előtt szeretnének végezni az illetékesek.

Bővebben >>

A közlekedésben résztvevők álláspontjának felmérése a közlekedés veszélyeiről Szerbiában – a módszerek, a kulcsfontosságú problémák és a cselekvési irányok meghatározása

Az újvidéki Műszaki Tudományi Kar Közlekedési Tanszéke kidolgozza a Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynöksége által pénzelt "A közlekedésben résztvevők álláspontjának felmérése a közlekedés veszélyeiről Szerbiában – a módszerek, a kulcsfontosságú problémák és a cselekvési irányok meghatározása" elnevezésű tanulmányt.

Bővebben >>

140 éve öregbítik a zentai fúvószene hírnevét

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, Zenta város napja alkalmából Pro Urbe díjat kapott a Zentai Fúvószenekar is, amely meghatározó elemévé vált a város művelődési és zenei életének. A zentai fúvószene egyébként egyidős a város önkéntes tűzoltótestületével, amely az idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, s amelynek megalakulása óta tűzoltóbálokon és táncmulatságokon léptek fel, és természetesen térzenét is szolgáltattak.

Bővebben >>

Kerékpározást népszerűsítő akció Zentán

Zentán ma délelőtt tartották meg a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrát, amely iránt a kedvezőtlen időjárás ellenére is igen nagy volt az érdeklődés. A Zentai Ifjúsági Szervezet és a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület által életre hívott túrát az Európai Mobilitási Héthez és a nemzetközi autómentes naphoz kapcsolódóan szervezték meg.

Bővebben >>

Kerékpáros parádé Zentán

Vasárnap, a délelőtti órákban a városra zúduló felhőszakadás sem vethetett gátat Zenta központjában a Zentai Ifjúsági Szervezet Autómentes napjának, amelynek keretében mintegy 150 helybéli és környékbeli kerékpáros kerekezett végig a város utcáin, majd vett részt a szervezett programokban.

Bővebben >>

Negyven év a katedrán

A katedra csak jelképes, hiszen eltűnt a tantermekből, az viszont valóság, hogy Máriás Irén, a zentai Emlékiskola magyartanárnője a férfiak számára kirótt negyven szolgálati évvel vonult nyugdíjba néhány héttel ezelőtt. Ezt követően pedig átvehette a városnapon Zenta Pro Urbe díját.

Bővebben >>

Még egy tagozat magyar nyelven

Még egy tagozat magyar nyelven

Több hónapnyi kemény munka után mégiscsak sikerült elérni, hogy a Zentai Gimnáziumban két általános szakot indítsanak magyar nyelven – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője. 

Bővebben >>

Jó, ha az embernek több sikerforrása van

Jó, ha az embernek több sikerforrása van

Mondja a Zenta község Iuventus Pro Urbe díjával kitüntetett Menyhárt Ákos

Kevés olyan sokoldalúan tehetséges zentai fiatallal találkozhatunk, mint Menyhárt Ákos, aki végzettségét tekintve okleveles biológus és a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének doktori hallgatója. Fő kutatási területe az elektrofiziológia, az élettantudományok és az élő rendszerek vizsgálatának elektronikai háttérismerete. Ugyanakkor kiváló kommunikációs készsége, korábbi sportkarrierje és amatőr színészi képessége is nagyban hozzásegítették ahhoz, hogy megbirkózzon a napi kihívásokkal – hangzott el a zentai községi képviselő-testület városnapi díszülésén a Iuventus Pro Urbe díjjal kitüntetett Menyhárt Ákos méltatásakor.

Bővebben >>

Nem mosta el az eső az ünnepet

Az égiek az idén nem igazán kedveztek a Zenta napját ünneplőknek, de ettől függetlenül, kisebb változtatásokkal ugyan, de minden lényegesebb rendezvényt megtartottak az elmúlt hétvégén lezajlott rendezvénysorozat keretében.

Bővebben >>

Az ember csatája: Sikeres színházi bemutató Zentán

Nagy sikerrel mutatta be szombat este Zentán legújabb előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Az ember csatája című produkciójukat az előzetesen meghirdetettől eltérően technikai okok miatt nem a város főterén felállított nagyszínpadon, hanem a Művelődési Ház színpadán mutatták be.

Bővebben >>

Tájfutó versenyt tartottak Zentán

Sporttal a drog ellen! Ez volt a mottója a ma délelőtt megtartott I. Zenta Kupa elnevezésű tájfutó versenynek, amelyet a városnapi rendezvénysorozat keretében szervezett meg a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete.

Bővebben >>

Kiváló hangulatú Budapest Bár-koncert Zentán

A szemerkélő eső ellenére is rendkívül sokan kísérték figyelemmel a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében a népszerű magyarországi Budapest Bár együttes koncertjét a város főterén felállított nagyszínpad előtt.

Bővebben >>

Jövőbe vetett hit és összefogás

Zentán a városnapi rendezvények keretében átadták az elismeréseket – Díszkivilágításban pompázik a százéves városháza

Szerda este ünnepi színeket öltött magára Zenta, s ahogyan Ceglédi Rudolf, a község polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a bizakodás, a jövőbe vetett hit és az összefogás ereje hatja át a városnapi ünnepséget.

Bővebben >>

Átadták a község idei elismeréseit

Zenta község legrangosabb elismeréseit, a díszpolgári és a mecénási címet, a Pro Urbe és a Iuventus Pro Urbe díjakat, valamint a polgármesteri köszönőleveleket is átadták az azokat kiérdemlő személyeknek és intézményeknek a községi képviselő-testület ma délelőtti városnapi díszülésén.

Bővebben >>

Megkezdődött Zenta ünnepe

Zentán megkezdődött a városnapi ünnepségsorozat, amely szeptember 14-éig tart. A program kezdetén, szeptember 10-én gyászmisét tartottak a Szent Mihály arkangyal templomban a zentai csata 317. évfordulója alkalmából. 

Bővebben >>

Tisztelgés a százéves Városháza épülete előtt

A zentai községnapi ünnepségsorozat keretében szeptember 10-én este nyílt meg a Városháza épületének százéves jubileuma előtt tisztelgő kiállítás, amelynek megnyitóján Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere hangsúlyozta, Zentának ugyan több látványos épülete is van, mint például a Tűzoltólaktanya vagy a Royal Szálló, a legmeghatározóbb mégis a főteret uraló Városháza, amely éppen száz éve magasodik méltóságteljesen a város fölé, és állja a tovasuhanó évtizedek viharait.

Bővebben >>

Gyetvai Lajost a község díszpolgárává avatják

A zentai községi képviselő-testülete ma délelőtti rendkívüli ülésén úgy döntött, díszpolgári címet adományoz Gyetvai Lajos nyugalmazott közgazdásznak, Zenta Község Népbizottsága és Zenta község képviselő-testülete egykori elnökének, a TE-TO Cukorgyár Rt. vállalatot pedig Zenta Község mecénása címmel tünteti ki.

Bővebben >>

Sokszínű programmal ünneplik a város napját

Idén is gazdag és sokszínű programsorozattal ünneplik meg a város napját Zentán, ahol a rendezvénysorozat a szeptember 10-én, szerdán a Szent Mihály arkangyal-templomban 17 órakor kezdődő gyászmisével veszi kezdetét, amelyet a zentai csata 317. évfordulója alkalmából tartanak meg, majd a zentai Városi Múzeumban 18 órakor kezdődő Testvérvárosi kaleidoszkóp című kiállítás megnyitójával folytatódik.

Bővebben >>

Kétszáz kisdiák indult első osztályba

Zenta község területén idén összesen közel kétszáz kisdiák indult első osztályba. Az iskolakezdés alkalmából a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei ezúttal is ajándékcsomaggal lepték meg az elsősöket, ezzel kísérelve meg még emlékezetesebbé tenni számukra ezt a meghatározó jelentőségű pillanatot.

Bővebben >>

Elismerő oklevél a zentai önkormányzatnak

A Magyar Nemzeti Tanács – a demográfiai akcióterv keretében – első alkalommal adta át a Példamutató Nagycsalád és a Családbarát Önkormányzat díjakat. A bizottság döntése alapján a horgosi hatgyermekes Szabó család érdemelte ki a Példamutató Nagycsalád díjat, Magyarkanizsa önkormányzata pedig a Családbarát Önkormányzat díjat.

 

Bővebben >>

Sokszínű program a VII. Táncpanorámán

Idén is sokszínű programmal várta az érdeklődőket hétfő este Zenta főterén az Interetno Fesztiválhoz kapcsolódóan hetedik alkalommal megtartott Táncpanoráma elnevezésű rendezvény, amelynek vendégei idén Costa Rica, Észak-Ciprus és Románia néptánccsoportjainak tagjai, valamint Németh Antal, a Fölszállott a páva elnevezésű televíziós tehetségkutató műsorban rendkívül sikeresen szerepelt zentai szólótáncos volt, akik közül valamennyien kiváló hangulatú és rendkívül látványos produkciókkal lepték meg a zentai közönséget.

Bővebben >>

Októberben adják át a zentai sportcsarnokot

A szabadkai Javornik cég munkásai a kiadós csapadék miatt mintegy két héten keresztül szüneteltették a munkálatokat a zentai sportcsarnok területén, de az elmúlt héten már folytatták a csatornázást, a vízvezeték és parkolóhely kiépítését – számolt be a fejleményekről Varga Viktor gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott zentai tanácstag, s elmondta, hogy a heves esőzések miatt az épület körül lévő talaj nagyon felázott, és talajcserére is szükség lett volna, ha folytatják a nehéz munkagépekkel a munkát. Ez még nagyobb költségekbe verte volna az önkormányzatot, ezért szünetet tartottak. Elmondása szerint a sportcsarnokot október végén vehetik birtokukba a zentaiak.

Bővebben >>

Nem pihennek a zentai városházán

A nyári szabadságolások ellenére is zajlik az élet a zentai önkormányzatban, és számos beruházás is folyamatban van – hangzott el tegnap a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Bővebben >>

KÉRELMEK ÁTVÉTELE A RENDES KÖZÉPISKOLAI TANULÓK ÚTIKÖLTSÉGRÉSZ-TÉRITÉSI JOGOSULTSÁGÁNAK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE

É R T E S Í T É S

A KÉRELMEK ÁTVÉTELE A RENDES KÖZÉPISKOLAI TANULÓK ÚTIKÖLTSÉGRÉSZ-TÉRITÉSI JOGOSULTSÁGÁNAK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE 2014. AGUSZTUS 25-TŐL AZ I EMELET 31. SZÁMÚ IRODÁJÁBAN, MUNKANAPOKON 8,00 ÉS 15,00 ÓRA KÖZÖTT.

Az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

  1. igazolást az iskolából, hogy rendes tanulók,
  2. a személyi igazolvány vagy egyik szülő személyi igazolványának a fénymásolatát,
  3. a betegkönyv fénymásolatát.
Bővebben >>

A Kárpát-medence kenyere Zentán

A Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat egyik állomása Zenta volt.

Szolnok városa és a Szolnok Televízió hagyományteremtő céllal 2011-ben a Nemzet Kenyere címmel indította útjára a programot, amely tavalytól a Kárpát-medence kenyere elnevezést viseli. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő rekordméretű kenyér megsütése és ünnepélyes megszentelése. 

Bővebben >>

Zenta visszavár

Sikeres volt az idei I Love Zenta is

Legpontosabban talán így lehetne megfogalmazni az elmúlt hétvégén megtartott I Love Zenta fesztivál üzenetét, amelynek jegyében az idén két napon keresztül „állt a bál” a Tisza-parti kisvárosban. A második alkalommal megrendezett ünnepi forgatagra az előző évhez képest sokkal többen, több mint ezren látogattak el, köztük sokan a buli kedvéért jöttek haza Magyarországról és más európai országokból.

Bővebben >>

Japán adomány a rokkantnyugdíjasoknak

Makoto Ochiai, a Japan Tobacco International zentai dohánygyárának igazgatója és Horváth László, a Rokkantnyugdíjasok Szövetsége zentai szervezetének elnöke kedden aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a japán tulajdonban lévő multinacionális vállalat támogatásban részesíti annak a 80 négyzetméteres helyiségnek a felújítását és felszerelését, amelyet a későbbiekben egyfajta közösségi házként használhatnak majd az egyesület tagjai. A rokkantnyugdíjasok elöljárója szerint a helyiség rendbehozatalát követően a tagjaik közül még többen részt tudnak venni az egyesület tevékenységében, számukra is egy szebb és tartalmasabb közösségi életet tudnak majd biztosítani, és sokkal több rászorulón segíthetnek az elkövetkezőkben.

Bővebben >>

Felújítják a Népi Technika épületét

Civil összefogás eredményeképpen újítják fel a zentai Népi Technika épületét, amely összesen tizennégy szervezetnek ad otthont, amely szervezeteknek közel negyven önkéntese vesz részt a Zenta Főutcáján található épület felújítási munkálataiban. 

Bővebben >>

Zenta: Folynak a vizsgálatok a halálos balesettel kapcsolatban

Továbbra is folyamatban vannak a vizsgálatok a Zentán, az épülő sportcsarnoknál hétfő délután történt halálos kimenetelű munkabaleset kapcsán, tudtuk meg Borbély Ferenctől, Zenta község alpolgármesterétől, aki elmondta, a vizsgálatok lezárulásáig nem folytatódnak az építkezéssel kapcsolatos munkálatok. 

Bővebben >>

Tizennyolc gyakornok Zentán

A zentai Városházán ma délelőtt írták alá az idei gyakornoki programmal kapcsolatos szerződéseket. Ebben a ciklusban tizenkét középiskolai végzettséggel, valamint hat egyetemi végzettséggel rendelkező fiatal kap lehetőséget arra, hogy letöltse gyakornoki idejét. 

Bővebben >>

Jól eladták az egykori kendergyárat

Módosította a költségvetést a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésének középpontjában ezúttal is pénzügyi kérdések szerepeltek, a képviselők ugyanis a község költségvetésének a módosítását és a büdzsé elmúlt félévi megvalósulásáról szóló jelentést is megvitatták. Az idei költségvetésnek a januártól júniusig terjedő időszakban történt megvalósítása kapcsán többek között elhangzott, hogy a folyó bevételt és az előző évről áthozott eszközök összegét mintegy 896 millió dinárban határozták meg a múlt év végén, ebből pedig összesen 397,5 millió dinár jött be, ami valamivel több, mint 44 százalékos megvalósítást jelent. A jövedelmek egyik legfontosabb tételeként az egykori kendergyár területének az eladását jelölték meg, amelyet a 30 millió dináros tervezett ár helyett kevés híján 43 millió dinárért sikerült értékesíteni.

Bővebben >>

Felújítások a zentai Emlékiskolában

Megújult illemhelyek várják majd a tanulókat szeptembertől a zentai Emlékiskolában, ahol a zentai önkormányzat támogatásának köszönhetően kerülhetett sor az intézmény toalettjeinek felújítására, jelentették be mai zentai sajtótájékoztatójukon az intézmény és az önkormányzat illetékesei.

Bővebben >>

A játéktáborban a játék a lényeg

Augusztus elején szerb nyelvi tábor is indul Zentán

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben tegnap játéktábor kezdődött. Az egyhetes kikapcsolódást a helybeli Legenda civil szervezet és a HR Tréning Oktatási Központ szervezte, immár tizedik alkalommal. 

Bővebben >>

Félmilliárd dinár kellene

Pénzhiánnyal küszködik a Kertek helyi közösség (is) – Sportnapot tartottak a hétvégén

Mintegy százan vettek részt a zentai Kertek helyi közösség idei sportnapján. Amíg a Thurzó Lajos Általános Iskola előtti füves pályán hat futballcsapat mérkőzött meg egymással, addig a kerület udvarában a szebbik nem képviselői dartsban versenyeztek egymással, ezenkívül sakkversenyt is rendeztek.

Bővebben >>

Véget ért a VII. MAdT

Sikeresnek értékelik a szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség illetékesei az idei, sorrendben hetedik Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát, amely vasárnap délután nagyszabású gálaműsorral zárult a zentai Művelődési Házban, ahol a résztvevők bemutatták a nagyközönségnek is, mivel foglalkoztak az elmúlt egy hét során a MAdT-ban.

Bővebben >>

Tegyük rendbe környezetünket!

A zentai közigazgatási hivatal illetékes osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy a zöld közterületekről szóló rendelet alapján a fák ágai a zöld közterületeken nem zavarhatják a közlekedést és a közlekedési jelek láthatóságát. Az utcákról, a községi és a kategorizálatlan utakról szóló rendelet alapján pedig a kerítéseket úgy kell elhelyezni, illetve a fákat és más növényeket ültetni, hogy azok ne zavarják a közút áttekinthetőségét és ne veszélyeztessék a közlekedésbiztonságot.

Bővebben >>

Járda- és útjavítás

A helyi járulékból megmaradt pénzt költik a zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben idén abból a pénzből gazdálkodnak, ami még tavalyról maradt a helyi járulékból. Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy tavaly minden közbeszerzésnél előnyösebb szerződést kötöttek a tervezettnél, így megmaradt egymillió dinárjuk, és azt most költik el.

Bővebben >>

Sikeres volt a felsőhegyi aratóünnep

Tartományunk minden tájáról és Magyarországról is mintegy 40 aratócsapat vett részt a 13. Kárpát-medencei és az 54. felsőhegyi aratóünnepségen, illetve versenyen. Tegnap délelőtt – a hagyományokhoz híven – az aratócsapatok Felsőhegy központjából vonultak ki az oromparti Kerekszék lejárónál lévő versenyparcellákhoz. Az aratóünnepség a Magyar Lóránt diakónus vezette hálaadó szertartással kezdődött, majd pedig Ősz Szabó Imre, a rendezvény főszervezője és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Fazekas Sándor magyarországi vidékfejlesztési miniszter nevében dr. Torda Márta, a minisztérium főosztályvezető-helyettese és Juhász Attila, a Köztársasági Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

INFORMÁCIÓ

2014.07.18-án a Városháza déli felén szünetel az áramszolgáltatás reggel 09,00 és 11,30 óra között, ez időintervallum alatt a salterszolgálat nem fogad ügyfeleket!

Bővebben >>

Télig elkészülhet a sportcsarnok

A zentai Népkertben elkezdődött a sportcsarnok parkolójának a kiépítése és környezetének rendezése. Ezzel egyidejűleg kiépítik az ivóvízhálózatát és a szennyvízelvezető rendszert is, majd sor kerül a vizesblokkok és a tűzvédelmi rendszerek beépítésére.

Bővebben >>

Véget ért a II. Tiszavirág Fesztivál

Nagy érdeklődés mellett zárult szombaton este Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amelynek programjaira idén is sokan voltak kíváncsiak, különösen a rendezvény leglátványosabb programpontjára, a hajós fáklyás felvonulásra.

Bővebben >>

Sokszínű programmal indult a Tiszavirág Fesztivál

Kiváló hangulatban kezdődött meg péntek délután Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amely már a nyitónapon is sokszínű programokkal, valamint hangulatos borutcával és kézműves vásárral várta az érdeklődőket. A Tisza-part sétányon felállított színpadon elsőként a Sarkantyú tamburazenekar lépett a közönség elé, amelynek tagjai főként a Tiszához kapcsolódó népdalokat, illetve katonadalokat adtak elő. Őket a Zentai Fúvószenekar követte, amelynek tagjai klasszikus fúvószenekari szerzemények előadásával arattak osztatlan sikert az egybegyűltek körében. Az esti órákban előbb a Funky Boys formáció, majd a Band Recycle Bean együttes lépett színpadra, majd a nyitónap programját retro parti zárta.

Bővebben >>

Pénzt osztottak a civileknek

A zentai önkormányzat az idén 3 233 000 dinárt osztott szét a községben működő civil szervezetek projektumaira kiírt pályázaton. Ebből az összegből a szociális védelem területén működő civilek projektumaira 1 050 000 dinárt különítettek el. A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai Barsi Márta (elnök), Fodor Veronika, Hevér Éva és Bata Tamás (civil megfigyelő) voltak. A pályázaton sikeresen szereplő egyesületek listájáról mazsolázva kitűnik, hogy a legnagyobb összeget, 75 000 dinárt a „kül- és belföldi rokkantszervezetekkel kialakított baráti kapcsolatok támogatására” a Zenta Községi Munkarokkantak Egyesülete tudhatja magáénak. A Petra Egyesület „Vigyázat, kamaszveszély!” elnevezésű projektuma 70 000 dinárt szerzett az előirányzott keretből, a Zentai Cukorbetegek Egyesülete pedig 61 500 dinárt az „Édes alma vagy-e?” elnevezésű projektumáért. A szociális védelemmel foglalkozó egyesületek közül a legalacsonyabb, 24 000 dináros összeget a Kéz a Kézben civil szervezet kapta a környező településeken élő, fogyatékost nevelő családokkal való kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére.

Bővebben >>

Nagytakarítás volt Zentán

Szombaton Zentán városi nagytakarítási akciót tartottak. A Tisztább Zentáért nevet viselő rendezvényt a közigazgatási hivatal kommunális osztályának környezetvédelmi alosztálya szervezte. Az akcióban összesen 450 ember vett részt, voltak közöttük városházai dolgozók, civil szervezetek tagjai, magánszemélyek, helyi közösségi tagok és közvállalatok alkalmazottai. 

Bővebben >>

Új tűzoltókocsi van kilátásban Zentán

A Zenta községben sikeresen működő vállalatok segítségével egy korszerű, Mahindra típusú terepjáró tűzoltókocsit szeretne vásárolni a Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület. E célból a minap a zentai tűzoltólaktanyában egy olyan bemutatót szerveztek, amelyen a horgosi tűzoltók által használt kocsit mutatták be a zentai cégeknek és az önkormányzat képviselőinek. 

Bővebben >>

Új járművet kapott a Zentai Gimnázium

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Zentai Gimnázium illetékeseinek azt az új mikrobuszt, amelyet Zenta község önkormányzata vásárolt az intézmény számára annak érdekében, hogy ezáltal is biztonságosabb utaztatási lehetőségeket biztosítsanak a középiskola tanulói számára.

Bővebben >>

Huszonkilencmillió környezetvédelemre Zentán

A zentai önkormányzat a 2014-es évben összesen 29 millió dinárt szándékozik fordítani a község környezetvédelmi programjának megvalósítására, azzal, hogy prioritásként a középületek nyílászáróinak lecserélését tűzték ki célul, amelyre 8, 8 millió dinárt különítenek el a környezetvédelmi alapból, de úgyszintén a prioritások közt szerepel a regionális hulladéklerakó telep kiépítésének támogatása is – nyilatkozta Suhajda Izabella, az önkormányzat környezetvédelmi felügyelője. Ez a létesítmény egyébként a tervek szerint 2017-ben készül el Orom és Békova (Bikovo) között, s ezt követően Zentáról is oda szállítják majd a szemetet.

Bővebben >>

RENDELET az egyesületek projektumainak a kiválasztásáról

Jubileumot ünnepelt a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Öt kategóriában csaknem hetven mesemondó versengett Zentán a XX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjén.

A rendezvény megnyitóünnepségén átadták a vetélkedősorozathoz kapcsolódó meseillusztráló pályázat díjat is, amelyen az óvodások mezőnyében az első helyezést Gyura Blanka, Polgár Blanka és Zsoldos Csenge, a második helyezést Sípos Valentina, Kovács Dobák Heléna, valamint a középső és nagycsoportos óvodások, a harmadik helyezést pedig Borsos Leon, Sörös Adrián, Gavrilov Viktor, Omerović Ivor, Csupák Alex, Bózsó Lara, Halász Nikolette Blesić Hajnalka és Besze Szofija közös alkotása érdemelte ki. A kisiskolások között az első díjat a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola második és harmadik osztályos tanulói, a másodikat Stantić Barbara, a harmadikat pedig Barát Fruzsina munkája kapta, a felsősök között pedig Balley Ingrid alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri, amelynek tagjai Balla Ákos képzőművészet szakos tanár, Bencz Arsenović Gabriella zenetanárnő és Mezei Erzsébet grafikusművész voltak.

Bővebben >>

Zentán koncertezett Varnus Xavér

Különleges hangulatú hangversennyel lepte meg a zentai közönséget ma délután a helyi Jézus Szíve templomban a neves magyarországi orgonaművész, Varnus Xavér, aki virtuóz játékával teljesen elbűvölte az egybegyűlteket, maradandó élményt szerezve számukra.

Bővebben >>

Gödöllő is segít az árvízkárosultaknak

Zenta és Gödöllő már huzamosabb ideje gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolatot ápol. A két város számos közös megmozdulást jegyez, és a bajban sem hagyják cserben egymást, amit a legutóbbi akció is bizonyít.  

Bővebben >>

Egy perc eget rengető csend

Mivel az idei évben a rendkívüli helyzet miatt középiskolásaink nem tudtak részt venni a hagyományos Ballagók tánca elnevezésű eseményen, helyette 2014. május 30-án több városban támogató rendezvénnyel fejezték ki együttérzésüket az árvíz sújtotta polgártársaink iránt.

Bővebben >>

Mintavétel a termálkútból

A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakemberei vízmintát vettek Zentán a tavalyi év folyamán kifúrt termálkútból. A kút legalizálásához minden évszakban, vagyis az idén négyszer kell elvégezni ezt a vizsgálatot. 

Bővebben >>

Bicikliutak épülhetnek tartományi pénzből

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság tavalyi pályázatának köszönhetően Zentán két oktatási intézmény, a Szép utcai óvoda és a Thurzó Lajos Általános Iskola környékén sebességmérő berendezéseket helyeztek el. 

Bővebben >>

Közel tízmillió a mezőgazdaság fejlesztésére

Zentán közel tízmillió dinárral támogatja majd az önkormányzat a községbeli mezőgazdaság fejlesztését. A községi képviselő-testület ma megtartott ülésén ugyanis egyéb határozatok mellett a képviselők elfogadták a mezőgazdaságnak fejlesztésére vonatkozó akciótervet is.

Bővebben >>

Zentán is gyűjtik az adományokat az árvízkárosultaknak

Zenta község területén az elmúlt napok során lezúdult nagy mennyiségű csapadék nem okozott különösebb problémákat, egyrészt annak köszönhetően, hogy az elmúlt évek során igyekeztek megfelelőképpen karban tartani a felszíni vízelvezető-rendszert, másrészt pedig annak, hogy mivel a csapadék nem hirtelen zúdult le, hanem folyamatosan esett, a kanalizációs hálózat el tudta azt vezetni, hangsúlyozta Nagy Zoltán, a községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, ugyan voltak olyan helyek, ahol megállt a víz, és kisebb problémákat okozott, de lakóházak szerencsére nem kerültek veszélybe. Hozzátette, amennyiben bárki bármilyen problémát észlel, azt mielőbb jelentse be az önkormányzat, illetve a helyi Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat illetékes szerveinél.

Bővebben >>

Kányádi Sándort köszöntötték Zentán

A neves költőt, Kányádi Sándort köszöntötték nyolcvanötödik születésnapja alkalmából az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiváljának gálaműsorán, amelyet ma este tartottak meg a zentai Művelődési Házban. 

Bővebben >>

Átadták a Zentai Gimnázium felújított tornatermét

Ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének ma délután a Zentai Gimnázium felújított tornatermét, amelyet a gimnázium tanulói mellett a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint az Egészségügyi Középiskola tanulói is nap mint nap használnak.

Az épület nyílászáróinak cseréje mellett sor került a terem belső felújítására is, emellett számos sportszerrel is gazdagodott a három iskola. A felújításhoz szükséges pénzeszközöket a zentai TE-TO Cukorgyár Rt. biztosította az intézmények számára.

Bővebben >>

Kőolajat keresnek Zentán is

Informálódni a helyi közösségekben lehet

A hónap második felében Zentán, a város területén is elkezdik a 3D-s szeizmikus kutatásokat.

Varga Viktor, Zenta község tanácsának gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja elmondta, hogy ezeket a szeizmikus vizsgálatokat már Tornyoson, Bogarason és Felsőhegyen, a mezőgazdasági és a lakott területen egyaránt elvégezték, és a falvak polgáraitól ez idáig nem érkezett kárbejelentés.

Bővebben >>

Kevesebb diák iratkozhat a zentai középiskolákba

Összesen nyolcvannégy diákkal kevesebb kezdheti majd meg a tanulmányait szeptemberben a zentai középiskolákban, ugyanis az illetékes minisztérium a Zentai Gimnázium számára a tervezettnél hárommal, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola számára pedig eggyel kevesebb tagozat megnyitását hagyta jóvá, hangsúlyozta mai zentai sajtótájékoztatóján Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, a következő tanévben az iratkozási terv alapján a gimnáziumban egy magyar általános gimnáziumi tagozat, egy magyar társadalmi tagozat, egy szerb általános tagozat és egy szerb társadalmi tagozat megnyitását engedélyezték, nem hagyták viszont jóvá a második általános tagozatot magyar nyelven, a két tannyelvű természettudományi-matematikai tagozatot magyar-angol és szerb-angol nyelven, ami azt jelenti, hogy ősztől a tervezettnél hatvan diákkal kevesebb iratkozhat majd be a gimnáziumba.

Bővebben >>

BIRKANYÍRÓ ÉS BIRKAPÖRKÖLT-FŐZŐ VERSENY – ZENTA

Az idén is nagy volt a dínomdánom

Az előző évhez hasonlóan az idén is ezres tömegeket vonzott a zentai vásártérre a vasárnap megrendezett 13. birkanyíró és birkapörkölt-főző verseny. A főzőversenyen részt vevők bográcsai alatt már reggel tüzek gyúltak, hogy a déli órákra elkészüljenek a finomabbnál finomabb ételek, amelyeket ezúttal is rangos mesterszakácsok bíráltak el. A gasztronómiai megmérettetésre egyébként nemcsak Zentáról, illetve a környező községekből érkeztek vállalkozó kedvű szakácsok, hanem magyarországi, erdélyi és felvidéki vendégei is voltak a reggeltől estig tartó dínomdánomnak.

Bővebben >>

A holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegtek

A zentai zsidók deportálásának hetvenedik évfordulója alkalmából a zsidóüldözés éveiben elhurcolt és kiirtott vértanúkra emlékeztek ma délután a zentai Zsidó temetőben, ahol előbb Pejin Attila történész köszöntötte a megjelenteket, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi beszédet, amelyben a felelősségteljes viszonyulás és a jövő felé tekintés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bővebben >>

Harminchárom munkaadó, kétszázhúsz munkahely az állásbörzén

Tizedik alkalommal szervezett állásbörzét ma délelőtt Zentán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a helyi önkormányzat. Az idei állásbörzén harminchárom munkaadó összesen mintegy kétszázhúsz munkahelyet kínált az érdeklődőknek.

Az állásbörzén Jelena Mitrović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagykikindai kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta, mivel az elmúlt évek tapasztalatai rendkívül pozitívak, hiszen a tavalyi állásbörzén például a munkaadók által kínált álláslehetőségek hetvenhat százalékát betöltötték, a továbbiakban is folytatni kell az ehhez hasonló rendezvények megszervezését, hiszen azok jelentős szerepet töltenek be a munkanélküliség csökkentésében.

Bővebben >>

Németh Antalt fogadták az önkormányzat vezetői

Zentán az önkormányzat illetékesei ma fogadták a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei tehetségkutató műsorban nagy sikerrel szerepelt, ám a további küzdelmektől az elmúlt hétvégén búcsúzott zentai szólótáncost, Németh Antalt. 

Bővebben >>

Húsvéti ajándék a sérült személyeknek

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ellátogatott a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetéhez, ahol a húsvéti ünnepek alkalmából az egyesület gondozottjainak átadta a Zenta testvérvárosa, Gödöllő által adományozott ajándékcsomagokat.

Bővebben >>

Meghosszabbítják a fűtési idényt

Zenta község önkormányzata, az Elgas közvállalat és a cukorgyár értesíti a polgárokat, hogy a rossz időjárásra való tekintettel meghosszabbítják a fűtési idényt, így a húsvéti ünnepekre sem maradnak hidegek a radiátorok.

Bővebben >>

Aki fát ültet, hisz a jövőben

Az idén rózsakert helyett keskenylevelű kőrist ültettek a 2013-ban született zentai újszülötteknek

A tavalyi év folyamán Zenta község területén született gyermekek előtt tisztelegtek a zentaiak szombaton a Népkert játszóterén megrendezett alkalmi ünnepségen, amelynek keretében egy keskenylevelű kőrist ültettek el a 2013-as csecsemők szimbólumaként. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, a község polgármestere üdvözölte az igencsak szép számban összegyűlt közönséget.

Bővebben >>

Közlekedési verseny volt Zentán

Szombaton a kora reggeli órákban egyfajta közlekedési csomóponttá alakult át zentai Népkert játszóterén kiépített gyakorlópálya, ugyanis ekkor rendezték meg a zentai általános iskolások felsős diákjainak körzeti közlekedési versenyét. A Zentai Autó-motor Klubbal karöltve az idén 45. alkalommal megrendezett megmérettetésen mintegy negyven diák tett elméletben és gyakorlatban is tanúbizonyságot a közlekedési szabályok ismeretéről, illetve a kerékpározás közbeni ügyességéről. Az ünnepélyes megnyitót követően a diákok egy része a KRESZ-tesztlapok kitöltésével kezdte meg a versengést, míg mások rögtön a mély vízben találták magukat, és jelzőlámpákkal, útkereszteződésekkel és közlekedési jelzőtáblákkal megnehezített gyakorlópályán kellett helytállniuk, lehetőleg minél kevesebb közlekedési szabálysértést elkövetve. Azoknak sem volt könnyebb dolguk, akik az ügyességi pályán kezdték meg a versenyzést, mivel a szervezők által kirótt feladatok cseppet sem bizonyultak könnyűnek.

Bővebben >>

PÁLYÁZAT Zenta községben az egyesületek projektumai – munkaprogramjai támogatására

Új ügyfélfogadó rendszer a zentai Városházán

Korszerű elektronikus bejelentkező és ügyfélhívó rendszerrel bővült a zentai Községi Közigazgatási Hivatal ügyfélfogadó irodája, ami nagymértékben csökkentheti majd az ügyintézés időtartamát a lakosság számára, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Elfogadták a foglalkoztatási akciótervetZentán idén a foglalkoztatási akcióterv értelmében 12 millió dinárt fordítanak majd a foglalkoztatás serkentésére. Az akciótervet a községi képviselő-testület tegnapi, 24. ülésén fogadták el. 

Bővebben >>

Adóbevallás áprilisban is

A zentai adóhatóság felszólítja a községben élőket, hogy kötelességük benyújtani a vagyonadó megállapítására szolgáló, és a község területén található ingatlanjaikra (a mezőgazdasági területek kivételével) vonatkozó adóbevallást, amennyiben ezt a tavalyi év december 31-ig elmulasztották megtenni, vagy pedig az adatok helyesbítésének céljából módosított adóbevallást kívánnak benyújtani.

Bővebben >>

A zentaiak is jelentsék be a károkat!

A szerbiai NIS kőolajipari társaság Zenta község területén is megkezdte a földtani-szeizmológiai kutatásokat. Azokon a településeken, ahol folynak a munkálatok, az érintettek máris bejelenthetik az esetleges károkat. 

Bővebben >>

Ablakcsere a felsőhegyi általános iskolában

A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában a napokban fejeződik be a nyílászárók cseréje. A közel egymillió dináros beruházás a zentai önkormányzat támogatásával valósult meg, amelynek képviselői, Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja ma Sárosi Gabriellával, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónőjével együtt megtekintették a munkálatok állását.

Bővebben >>

PÁLYÁZATÁT A 2014. ÉVBEN ZENTA KÖZSÉGNEK A HELYI GYERMEKJÓLÉTI AKCIÓTERV CÉLJAINAK A MEGVALÓSITÁSÁVAL KAPCSOLATOS PROJEKTUMOK FINANSZIROZÁSÁRA

T Á J É K O Z T A T Á S

Zenta község tájékoztatja a község területén müködő egyesületeket, intézményeket és érdekelteket, hogy március 19-én megjelentette  PÁLYÁZATÁT A 2014. ÉVBEN ZENTA KÖZSÉGNEK A HELYI GYERMEKLÓLÉTI AKCIÓTERV CÉLJAINAK A MEGVALÓSITÁSÁVAL KAPCSOLATOS PROJEKTUMOK FINANSZIROZÁSÁRA.

A pályázat 2014. április 10-én  14 órakor zárul

Érdeklődni telefonon, a 024/655-428-as számon lehet, vagy személyesen, a Városháza 31-es irodájában. 

 

PÁLYÁZAT

ŰRLAP

 

Bővebben >>

A forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán

– Ha megkérdezünk egy magyart itt, vagy a világ bármely részén, hogy melyik a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe, a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt fogja felelni, március 15. Március 15. olyan ünnepe a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt foga felelni, március 15. Március 15. olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud – hangsúlyozta az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak a zentai Felsővárosi köztemetőben található emléksírhelyénél mondott alkalmi beszédében Pataki Tibor történész...

Bővebben >>

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek ma délben a zentai Városháza oszlopcsarnokában, ahol az In memoriam gróf Batthyány Lajos címet viselő rendezvény keretében megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf emléktábláját, valamint megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatairól.

Bővebben >>

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek Zentán

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi köztemetőben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A megemlékezés kezdetén a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium diákjai adtak alkalmi műsort, majd az egybegyűltek Szekfű György honvédhadnagynak az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét idézték fel, hangsúlyozva, Szekfű György alig 17 éves volt, amikor csatlakozott a honvédsereghez, ahol előbb Perczel Mór, majd Guyon Richárd tábornokok seregében szolgált.

Bővebben >>

Ünnepeink nemcsak erőt adnak, hanem fel is emelnek minket

– Ünnepeink nem csak erőt adnak és irányt mutatnak, de fel is emelnek minket. Olyan események ezek, amelyek nemzetté kovácsolják a népet. A népből akkor lesz nemzet, ha vállalja a múltját, hisz a hagyományaiban és az értékeiben, gondosan megőrzi és továbbadja azokat – hangsúlyozta az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére a zentai Művelődési Házban Zúg március címmel megtartott ünnepségen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, 

Bővebben >>

Új munkahelyek létesülnek Zentán

Csaknem százhúsz új munkahely létesülhet a következő hónapok során Zentán, ahol a Tisza Cipő csoporthoz tartozó vállalat a tervek szerint rövidesen megkezdi az autóipari alkatrészek gyártását, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Újabb színfolt Zenta gazdasági palettáján

Még a múlt év végén kezdték el rebesgetni Zentán, hogy egy újabb komoly vállalattal bővül a község gazdasági kínálata. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, így a városban terjedő pletykák is igaznak bizonyultak, s előreláthatóan májusban beindul a termelés a magyarországi Tisza Cipő Csoport vajdasági üzemében, amely a svéd Volvo és az amerikai LEAR Co. megbízásából a legújabb autómodellekbe kerülő, úgynevezett kábelkorbácsokat fog majd gyártani. A magyarországi vállalatcsoport zentai befektetéséről Hladinec Péterrel, a Tisza Cipő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Bővebben >>

Sóti Ferenc maradt a Zentai Gazdakör elnöke

Vasárnap délelőtt, a zentai Városháza dísztermében rendezték meg a Zentai Gazdakör éves közgyűlését. Az összejövetelen a tavalyi évről szóló beszámolókon, illetve a szervezet idei terveinek az ecsetelésén kívül tisztújításra is sor került.

Bővebben >>

Pályázat - sport - 2014

Nem történtek visszaélések

Zentán sem a gázszolgáltatás, sem a távfűtés-szolgáltatás tekintetében nem történtek törvénysértések vagy visszaélések a decemberi számlákkal kapcsolatban, állította meg az a helyi önkormányzat által megalakított bizottság, amelynek feladata a beérkező panaszokban jelzett esetleges visszaélések kivizsgálása volt. 

Bővebben >>

Hagyományaink Ünnepe

A Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok bemutatkozóján az idén kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt

Zsúfolásig megtelt a zentai Művelődési Ház szombaton este a XVI. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény idején, amelyen mintegy kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt, akik a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is együtt tisztelegtek hagyományaink előtt, ugyanis a rendezvény fontos célja, hogy hozzájáruljon a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok fejlődéséhez, valamint a csoportok közötti kapcsolatok elmélyítéséhez is.

Bővebben >>

Zentán járt a mezőgazdasági miniszter

A szerb kormány beleegyezését adta az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabi Fejlesztési Alappal kötött szerződésre a százmillió dolláros hiteltámogatásra vonatkozóan, jelentette be mai zentai látogatása során Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, az öntözést nemzeti érdekként kell kezelni, hiszen az öntözésben rejlő lehetőségek kiaknázás nélkül nem szállhatunk versenybe az európai konkurenciával, majd hozzátette, Szerbia kormánya igen sokat dolgozik ezen célkitűzések megvalósítása érdekében.

Bővebben >>

Feljelentik a verekedőket

A zentai rendőrállomás parancsnoka a február eleji zentai verekedésről és a tavalyi év tanulságairól

A zentai rendőrállomás szabálysértési eljárást kezdeményez az ellen a 3 személy ellen, akik a hónap első hétvégéjén a hajnali órákban Zentán rátámadtak három gyanútlan kiskorúra és megverték őket – mondta el Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka tegnapi sajtótájékoztatóján. Az egy nagykorú személy, és a két kiskorú, köztük egy adai rendőr fia ellen a közrendről szóló törvény 6. pontjának 4. cikkelye alapján teszik meg a feljelentést.

Todorović a jelenlévő újságíróknak megerősítette, hogy nem nemzeti alapon történt a verekedés.

Bővebben >>

Huszonöt tonna lisztet osztanak szét

Több mint huszonöt tonna lisztet osztanak szét a rászorulók között a zentai Szociális Védelmi Központ illetékesei.

A helyi önkormányzat közbenjárására a tartományi árutartalékok igazgatósága összesen 25.200 kilogramm lisztet utalt ki a központnak a község területén élő, szociálisan veszélyeztetett lakosság megsegítése érdekében.

Bővebben >>

Babalátogatóban Felsőhegyen

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tegnap meglátogatta a község első újszülöttjét, a felsőhegyi Randovics Maját és szüleit, Horváth Erikát és Randovics Norbertet, és ajándékkal köszöntötte a kis jövevényt.

Bővebben >>

Hiányosságok a tervezetben?

Ismertették Zentán a Tisza mente területrendezési tervezetét

A Tisza mentének mint különleges jelentőségű multifunkcionális ökológiai korridornak a területrendezési tervezetét – amelyet a Köztársasági Területtervezési Iroda készített el – mgr. Dragana Dundić ismertette csütörtökön a zentai városházán. A szerzők szerint a Tisza mente fejlődési szerepének meghatározása, a természetes és az ember által alkotott értékek tiszteletben tartása mellett a régió fejlesztésének érdekében készült a tervezet. A szépszámú hallgatóság közül azonban többen is úgy vélekedtek, hogy a dokumentumnak hiányosságai vannak, és ezekre rá is mutattak.

Bővebben >>

Negyvenezer euró az oktatási intézményeknek

A zentai cukorgyár ebben az évben jelentős összeggel támogatja a község oktatási intézményeit. A donációnak köszönhetően a November 11. Általános Iskolában öt tantermet újítottak fel, és hangosító berendezést vásároltak, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola pedig nagy kapacitású kazánt kapott, amellyel megoldódik az épület és a tornaterem fűtése is.

Bővebben >>

Röviden és velősen

A zentai képviselő-testület tegnapi ülésére minden bizonnyal a rövidsége miatt emlékeznek majd a képviselők, a napirendi pontokat ugyanis bő másfél óra alatt megvitatták és elfogadták. A témák közül azt a javaslatot kell kiemelni, amely 6 hektár, 58 ár és 78 négyzetméter nagyságú parcellának az eladását teszi lehetővé a WV Biomass Operations Kft cég javára...

Bővebben >>

Csak diákok legyenek!

Zenta község általános iskoláiban fejlesztések révén szeretnék korszerűsíteni az oktatást és az iskolaépületeket

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben a közelmúltban több számottevő felújítást végeztek, az intézmény illetékesei azonban máris előre tekintenek. Azt mondják, a legfőbb feladat jelenleg az oktatás modernizálása, a legfőbb cél pedig az épületek nyílászáróinak cseréje. Mindezek mellett minden épületnek megvannak a maga fejlesztési tervei is.

Bővebben >>

Értesítés a nyilvános ismertetésről

ÉRTESÍTÉS A MULTIFUNKCIONÁLIS TISZAI ÖKOLÓGIAI KORRIDOR KÜLÖNLEGES RENDELTETÉSŰ TERÜLET

TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK TERVEZET

ÉS

A MULTIFUNKCIONÁLIS TISZAI ÖKOLÓGIAI KORRIDOR KÜLÖNLEGES RENDELTETÉSŰ TERÜLET TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK A STRATÉGIAI KÖRNYEZETVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYRÓL SZOLÓ JELENTÉS NYILVÁNOS ISMERTETÉSÉRŐL

 

Bővebben >>

Az 1848-49-es tragikus események áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi Köztemetőben, ahol az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél Tari László helytörténész mondott alkalmi beszédet, amelyben a tragikus eseményeket idézte fel, kiemelve, az 1849. február eleji események áldozatainak száma mintegy 2000-2800 között volt, akiket brutális módon végeztek ki.

Bővebben >>

Felsőoktatási tájékoztató Zentán

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség képviselői ma délelőtt a zentai Egészségügyi Középiskolában tartottak tájékoztató előadást az intézmény diákjai számára a felsőoktatási felvételikkel, az ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint az egyetemista léttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Bővebben >>

Értesítés

Értesítjük a nyilvánosságot, hogy a 2014.01.31- re meghirdetett A multifunkcionális Tiszai ökológiai korridor különleges rendeltetésű terület területrendezési tervének tervezete és A multifunkcionális Tiszai ökológiai korridor különleges rendeltetésű terület területrendezési tervének a stratégiai környezetvédelmi hatástanulmányáról szóló jelentés nyilvános ismertetése ELMARAD, tekintettel hogy a terv kidolgozói nem tudnak jelen lenni. A  terv nyilvános ismertetésének új időpontjáról hamarosan értesítjük önöket.

 

                                                                                   Községi közigazgatási hivatal

                                                                       Építésügyi osztály

Bővebben >>

Értesítés

Értesítjük a fogyasztókat és az érdekelt polgárokat, hogy Zenta Község Elnöke bizottságot alakított a 2013decemberére vonatkozó távfűtési és gázszámlák felülvizsgálatára. A fogyasztok a bizottsághoz 2014. február 3-tól 14-ig fordulhatnak panaszaikkal 9-12 óráig az ELGAS Közvállalat irodáján, Zentán a Posta utca 8. alatt.

Zenta község közigazgatása

Bővebben >>

Drágább kommunális szolgáltatások

Zentán meghozták a jövő évi költségvetést

Közvállalat kommunális szolgáltatásainak a jövő évre szóló díjjegyzékét, amely alapján a legtöbb szolgáltatás díja átlagban tíz százalékkal lesz nagyobb. A szennyvíztisztítás díja a polgárok számára 11,17 dinárról 15 dinárra emelkedik, a hulladékszállítás 2,78-ról 4 dinárra.

Bővebben >>

Szegényesen, de nem kilátástalanul

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tekint vissza az évre, és vázolja a jövő esztendei esélyeket

Gazdagnak nem nevezhető esztendőt zárt Zenta önkormányzata. Mégis mozgalmas volt az év, hiszen folytatódtak némely beruházások, másikak előkészületben vannak, s nem községbeli akadályok miatt késnek. Arra is van remény, hogy külföldi befektetők érkeznek. Hogyan tekint a múltra és miként látja a jövőt Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere. Erről olvashatnak az alábbiakban.

Bővebben >>

JTI: Segítségnyújtás a zentai népkonyhának

A Japan Tobacco International (JTI) vállat évek óta rendszeresen támogatja a zentai népkonyhát, hozzájárulva ezáltal zavartalan működésének biztosításához. Az idei támogatást Danilo Stojanović, a JTI zentai részlegének igazgatója munkatársai kíséretében ma adta át a népkonyhát működtető zentai Caritas illetékeseinek.

Bővebben >>

Betörés a Zentai Gimnáziumban

A hétvégén ismeretlen tettesek betörtek a Zentai Gimnázium épületébe, ahol jelentős anyagi kárt okoztak, és emellett hét naplót is elloptak. Ujházi Éva, az intézmény igazgatója az ügy kapcsán elmondta, vasárnap reggel 9 órakor értesítette az altiszt, hogy betörtek az iskolába.

Bővebben >>

Megnyílt a XI. Mikulás-napi kiállítás

Ünnepélyes keretek között nyitották meg ma délelőtt Zentán, a helyi Művelődési Házban a XI. Mikulás-napi kiállítást. A rendezvény megnyitójának kezdetén a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemes csoportjának tagjai adták elő alkalmi előadásukat, majd a megjelent vendégeket Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke köszöntötte, ezt követően pedig Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

Bővebben >>

A digitális írástudást népszerűsítik

A világ 140 országából másfél millió diák vesz részt a CSEdWEEK (Számítástechnikai Oktatás Hete) elnevezésű programban, amely ma veszi kezdetét, s december 15-én, vasárnap ér véget

A szerbiai magyar nyelvű iskolák közül az idén egyedül a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csatlakozott a nemzetközi akcióhoz, amelynek célja a számítástechnika oktatásának a népszerűsítése.

Bővebben >>

Zentaiak közös karácsonya

A tavalyinál nagyobb és még hangulatosabb Karácsonyi kavalkádot tervez a zentai idegenforgalmi szervezet

Az utóbbi hetekben nagy a sürgés-forgás Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetében: gőzerővel készülnek a Karácsonyi kavalkád nevű rendezvényükre, betlehemkészítő versenyt hirdetnek, ajándékgyűjtést szerveznek a rászoruló gyerekeknek, és még a weblapjuk is megújult.
Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete az idén igencsak kitett magáért: júniusban a Tiszavirág Fesztivállal ajándékozta meg a várost, augusztusban a Szeretem Zentát elnevezésű rendezvényt tartotta meg, szeptemberben az önkormányzattal közösen lebonyolították az Európai Unió által támogatott testvérvárosi találkozót, most pedig már a tavaly útjára indított Karácsonyi kavalkád nevű rendezvényükre összpontosítanak. Az ünnepi hangulatot megidéző forgatag ezúttal is Zenta főterén lesz december 20-ától 24-éig

Bővebben >>

Oktatási és művelődési intézmények a kaszárnyában

Oktatási és művelődési intézmények a kaszárnyában

Ünnepélyes keretek között írták alá ma délután Zentán azokat a szerződéseket, amelyekkel a zentai önkormányzat átengedte a visszakapott kaszárnya épületének egy-egy részét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, a zentai Történelmi Levéltárnak és a zentai Egészségügyi Középiskolának.

 

Bővebben >>

Újra napirenden a távfűtés árának emelkedése

A távfűtés árának emelése képezte a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatójának központi témáját, ugyanis – ahogyan arról beszámoltunk – a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által nemrég megtartott lakossági fórumon a polgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek révén azt szerették volna elérni, hogy az illetékesek vonják vissza a távfűtés árának emelésére vonatkozó határozatot, teremtsék meg a rendszerről való díjmentes lekapcsolódás lehetőségét, illetve biztosítsák az érintettek számára a fűtés árának tizenkét hónapon át történő törlesztésének lehetőségét.

Bővebben >>

Zentán is döntöttek a vagyonadóról

A földadó a százszorosára növekszik

A zentai képviselő-testület tegnapi döntései közül a lakosságot leginkább a telekbérről szóló rendelet hatályon kívül helyezése, az értékcsökkenési kulcs és a vagyonadó megállapítása s ennek tükrében a község övezetekre való felosztásával kapcsolatos kérdések érintették. 

Bővebben >>

Jubileumot ünnepel a tornyosi iskola

A százéves évforduló alkalmából sokszínű programokkal várják az érdeklődőket

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik Tornyoson a helyi általános iskola centenáriumát. A programsorozat keretében szerda délelőtt helytörténeti előadás várta a vendégeket, majd a régi iskolát bemutató dokumentumokból, tárgyakból, valamint az új iskola névadójának, Tömörkény Istvánnak az életútját, munkásságát taglaló nyomtatványokból nyílt kiállítás, de egész héten át rendezvények várják az érdeklődőket.

Bővebben >>

Még 44 millió dinár a fűtéstartozás

A cukorgyár további két évig vállalja Zenta fűtését – Az Elgas kézbesíti az októberi számlákat

A zentai TE-TO Cukorgyár a fűtési idény kezdetétől már csak hőenergia-előállító, az elhasznált meleget az Elgas közvállalat fizetteti meg a fogyasztókkal. A napokban kézbesítik az első „elgászos” számlákat, amelyeken az októberi fűtés költségeit tüntették fel. A cukorgyár levette válláról a díjbeszedés nyűgös terhét, de még legalább egy-két évig bajlódni fognak az adósságok behajtásával. Amint azt Deák Teodóra, a cukorgyár vezérigazgatója elmondta, a tavalyi fűtési idény után, beleértve az előző év peres ügyeit, a zentai fogyasztók még mindig 44 millió dinárral tartoznak az elhasznált hőenergiáért.

Bővebben >>

Felsőhegy: Sikeres volt a VII. Kukoricamóva

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén Felsőhegyen az egykor hagyományápoló és hagyományőrző szándékkal életre hívott Kukoricamóva elnevezésű rendezvényt, amelyen minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A szombati bemelegítő programokat követően a VII. Kukoricamóva vasárnapi programjai a hagyományos disznóvágással kezdődtek meg, majd kezdetét vette a főzőverseny is, amelyet több különböző kategóriában hirdettek meg a szervezők.

Bővebben >>

Indítsuk el a legalizálást!

Zentán is rengeteg az engedély nélkül létesült épület

Tóth Eleonóra, a zentai közigazgatási hivatal építkezési felügyelője arra hívja fel a polgárok figyelmét, hogy éljenek a november 1-jén életbe lépett új legalizációs törvény adta lehetőséggel, és törvényesítsék az építkezési engedély nélkül épült és használati engedély nélkül használt objektumaikat.
Az illetékes elmondta, hogy minden épületet, amelyet 2013. november 1-jéig építettek, legalizálni lehet. A polgároknak a törvény három hónapot biztosított a kérelmek benyújtására, vagyis 2014. február 1-jéig fogadjuk a bejelentéseket.

Bővebben >>

Jó hír: decemberben elkészül Gergő protézise

Sikerült összegyűjteni a végtagot pótló myo-elektromos protézis beszerzéséhez szükséges pénzösszeget a zentai kisfiú Gergő számára. A jó hírt Fodor Izabella, a kézfejét balesetben elvesztő két és fél éves kisfiú, Gergő édesanyja újságolta el.

Bővebben >>

Zenta: A NIS megkezdi az esetleges kőolajlelőhelyek feltérképezését

A NIS Zenta községben is megkezdi a lehetséges kőolajlelőhelyek feltérképezését, jelentették be a vállalat illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon, ahol elmondták, a vállalat Zenta község területén az idei évre vonatkozó kőolaj- és földgázkutatási terveknek megfelelően kezdi meg a lehetséges kőolajlelőhelyek feltérképezését, ami előreláthatólag 2014. áprilisáig tart majd. Gorica Mandić, a NIS képviselője hangsúlyozta, a vonatkozó minisztériumi rendeletekkel összhangban megvalósuló munkálatok nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb közösség érdekeit is szolgálják majd.

Bővebben >>

A magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek ma este a Tisza-parton felállított kopjafánál. A megemlékezést megelőzően a Szent István-templomban megtartott szentmise után az emlékező gyülekezet tagjai együtt vonultak át a Szent István-templomtól a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához, ahol a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusának alkalmi produkcióját követően Molnár Tibor levéltáros, helytörténész, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa mondott bevezetőt, amelyben felelevenítette az 1944-es események legfontosabb momentumait. Kiemelte, az emlékezés és az emlékeztetés azért rendkívül fontos, hogy az, ami 1944-ben történt, soha többet ne történhessen meg.

Bővebben >>

A pedagógusokat ünnepelték Zentán

A zentai Művelődési Házban közös rendezvénnyel ünnepelték a pedagógusnapot a község oktatási intézményei. Az ünnepség kezdetén Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben a pedagógusi hivatás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, nincs még egy olyan hivatás, ahol olyan sok sikerélmény érheti az embert, ahol olyan nagy hatása van a kimondott szónak, mint a pedagógusi hivatásban, majd hozzátette, aki a pedagógusi hivatást választja, egy életre elkötelezi magát, hiszen – ahogyan fogalmazott – ez a pálya sokkal többet követel annál, mint megtartani a napi kötelező órákat. A polgármester beszédében utat mutató lámpásoknak, a közösség lámpásainak nevezte a pedagógusokat, akiknek gratulált és további sikeres munkát kívánt a pedagógusnap alkalmából.

Bővebben >>

Árt-e vagy használ?

Másfél héttel ezelőtt a zentai községben pártközi küzdelmek színterévé váltak a helyi közösségek: mint a „nagy választások” alkalmával, úgy terjedtek a színes szórólapok, zajlottak (valamivel korábban) a jelölések. Persze, kellett adni a csomagolásra: ezúttal nem pártok jelöltjei szerepeltek a listákon, hanem olyan személyek, akiket egyik vagy másik párt „csak” támogatott. Mégis elsősorban pártkatonák, bár igaz, olyanok is akadtak, akik kívülállók, mégis szükségét érezték, hogy valamelyik politikai szervezet mögéjük álljon. Hogy ezért futottak-e be közülük többen, vagy függetlenként is sikert értek volna el, nehéz megállapítani.

 

Bővebben >>

Kellenek is, nem is a pártok?

Visszatekintő a zentai helyi közösségi választásokra

Az október végi helyi közösségi választásokon Zenta községben számos jelölt mögött felsorakoztak a községben tevékenykedő politikai szervezetek, s komoly munkát fektettek be a népszerűsítésükbe. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy a pártok illetékesei miképpen vélekednek a voksolásról, mennyire volt „kifizetődő” a munkájuk, illetve mi a véleményük arról, hogy a pártok túlzott szerepet játszottak a választásokon. 

Bővebben >>

Halasi Éva megerősítette visszavonulását

A zentai önkormányzat illetékesei szerdán fogadták a kiváló zentai küzdősportolót, Halasi Évát, aki néhány héttel ezelőtt, a Brazíliában megrendezett kick-box világbajnokságon aranyérmet nyert, megkoronázva ezzel eddigi rendkívül sikeres pályafutását. 

Bővebben >>

A béketüntetésre emlékeztek

Tegnap a zentai önkormányzat és közigazgatás képviselői megemlékeztek az erőszakos katonai mozgósítás elleni tiltakozás 22. évfordulójáról. A zentai vezetés nevében az emléktáblát Ceglédi Rudolf polgármester és Širková Anikó, a képviselő-testület elnöke koszorúzta meg. 

Bővebben >>

Hogyan alakult ki a fűtés díja?

A gázár 3,6 százalékos csökkentése Zentán nem jelent automatikusan olcsóbb fűtést

Zenta község képviselő-testülete a múlt héten döntött a távhőszolgáltatás 16 százalékot kitevődrágításáról. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás igénybe vevőinek az Elgas közvállalat egy kilowatt melegért a fűtési idény kezdetétől számítva áfa nélkül 7,25 dinárt fog számlázni. Összehasonlításként megemlíthetjük, hogy Nagybecskereken 7,62 dinárt, Óbecsén pedig 7,47 dinárt kell fizetni a meleg kilowattórájáért. Nagykikindán is hasonló áron kapják a polgárok a meleget, de van olyan község, ahol valamivel olcsóbb a fűtés, és akadnak ennél drágább energiaszolgáltatók is. Hogyan alakult ki a fűtés díja? – tettük fel a kérdést a községi tanács témával megbízott tagjának, Varga Viktornak.

Bővebben >>

Ösztöndíj zentai egyetemistáknak

A zentai önkormányzat hamarosan kiírja a pályázatot a hallgatói ösztöndíjak kiosztására. Az idén kisebb módosítások történtek a pályázat szabályzatában – nyilatkozta Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási ügyekkel foglalkozó tagja.

Bővebben >>

Kegyeletadó ünnepséget tartottak Zentán

Zentán a helyi önkormányzat szervezésében péntek délután kegyeletadó ünnepséggel emlékeztek azokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és annak népéért. A Felsővárosi Köztemetőben megtartott megemlékezés kezdetén ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét. A megemlékezés szónokai Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő voltak.

Bővebben >>

Növekszik a távfűtés díja Zentán

Tizenhat százalékos a drágulás – döntött tegnap a képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén döntött a hőenergiának a jelenlegi fűtési idényre érvényes áráról. Nemcsak az ellenzék, hanem a hatalmon lévő nagykoalíció több képviselője is kifogásolta az igencsak drasztikusnak tekinthető, mintegy 16 százalékos áremelést, s arra hivatkoztak, hogy a gáz ára nem változott, így nincs szükség ekkora áremelésre.

Bővebben >>

Támogatás a mezőgazdasági termelőknek

Ünnepélyes keretek között írták alá ma Zentán azokat a vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződések, amelyeket a márciusában megalakított Mezőgazdasági Fejlesztési Alap révén biztosítottak a regisztrált gazdasággal, illetve kisebb számú törzskönyvezett jószágállománnyal rendelkező Zenta községbeli gazdáknak. 

Bővebben >>

1956 emlékezete Zentán

A nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Regélők Énekegyüttes adott koncertet

56 Sóhaj címmel tartottak 1956-os megemlékezést tegnap este Zentán, a helyi Művelődési Házban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, majd a budapesti Regélők Énekegyüttes adott különleges hangulatú koncertet, amelynek programját az ’56-os eseményekhez kötődő különféle műfajú alkotásokból állítottak össze.

Bővebben >>

Magyar gazdasági napot tartottak Zentán

Magyar Gazdasági Nap –2013. Zenta címmel tartottak szakmai tanácskozást ma Zentán, a Városházán a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, Zenta Község önkormányzata, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szervezésében. A rendezvény kezdetén, Zsoldos Ervinnek, a Mécsvirág együttes tagjának alkalmi produkcióját követően előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, majd Kaszás Anikó, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke mondott ünnepi köszöntőt, a folytatásban pedig neves szerbiai és magyarországi gazdasági szakemberek tartottak szakmai előadásokat.

Bővebben >>

Az önkormányzat támogatásával rendezik a határbeli utakat

Zenta község területén a gazdák saját munkagépeikkel kezdték meg a határbeli utak rendezését, amihez az önkormányzat nyújtott számukra anyagi támogatást. Az adahatári mezőgazdasági termelők által elvégzett munkálatokat ma délelőtt a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették.

Bővebben >>

A fűtés díját még nem szabták meg

Ülésezett a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén többnyire távfűtéssel kapcsolatos kérdéseket vitattak meg a képviselők. Napirenden szerepelt egyebek között a hőenergia-termelés, -szállítás és -ellátás feltételeiről és módjáról szóló rendeletjavaslat megvitatása, a távfűtési díjszabás, az energetikai térítmény szabályozása, a hőenergia díjának végleges jóváhagyása, valamint a község és a hőtermelést végző cukorgyár közötti szerződés megkötése.

Bővebben >>

Világot járva tanul és tanít

Zenta idei Juventus Pro Urbe díjának egyik nyertese Ana Gebeješ: a fiatal kutató ugyan nem tudott jelen lenni a díjátadó ünnepségen, hiszen pillanatnyilag háromezer kilométeres távolságban, Finnországban tartózkodik. Egyetemi tanulmányait Újvidéken kezdte meg, majd az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Finnországban képezte magát. Ma már nemcsak tanul, de tanít is.

Bővebben >>

Életnaptár

Gergely József okleveles biológust, ornitológust, lapunk újságíró-fotóriporterét és természetfotóst sokoldalú tevékenységéért Zenta Község Önkormányzata Pro Urbe díjjal jutalmazta

Az elismerést a városházán megtartott városnapi díszülésen vette át. Interjúnk ebből az alkalomból készült vele.

Három évtized munkájának csak-csak kell, hogy legyen látszata. Ha valaki azzal foglalkozik, amit szeret, amit kedvvel csinál – még ha annak javadalmazása hagy is kívánni valót maga után – előbb-utóbb eredményes lesz.

Bővebben >>

Az önbizalomnak át kell alakulni bölcsességé

Muhi Béla okleveles fizikus, fizika- és kémiatanár neve elkerülhetetlen, amennyiben a vajdasági tehetséggondozásról van szó. Több évtizedes tanári pályafutása mellett több díjban részesítették, emellett nem hanyagolható el az sem, hogy a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alapító alelnöke, a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács elnöke, a GENIUS Tehetséggondozó Mozgalom létrehozója és elnöke, az Apáczay Nyári Akadémia , apedagógusok akkreditált tanári továbbképzésének egyik főszervezője és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja. Zenta város Pro Urbe-díjal tüntette ki.

Bővebben >>

Támogatás a két tannyelvű tagozatoknak

Ma délelőtt Zentára látogatott Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, aki a helyi önkormányzat illetékeseivel együttműködési megállapodást írt alá a Zentai Gimnáziumnak a két tannyelvű oktatási programba való bekapcsolásáról.

A program célja az, hogy a két tannyelvű tagozatok tanulói minél eredményesebben elsajátíthassák az angol nyelvet, amit azután mind későbbi tanulmányaik során, mind a munkaerőpiacon való érvényesülésük során hasznosítani tudnak majd, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf polgármester, hozzátéve, a két tannyelvű oktatás támogatását az önkormányzat is fontos feladatának tartja.

Bővebben >>

A mezőgazdasági utak javítását tervezik Zentán

A mezőgazdasági földterületek árverése után fennmaradt összeg egy részét, mintegy 22 millió dinárt, Zenta községben a mezőgazdasági utak rendbetételére, javítására használják fel, olvasható az önkormányzat ma kiadott közleményében, amely kitér arra is, hogy a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázatot a Vojput vállalt nyerte meg, amely már korábban is végzett ilyen tevékenységet a község területén. Az összeg nem elegendő valamennyi mezőgazdasági út rendezésére, ezért a tervek szerint a projektum a következő évben is folytatódik majd.

Bővebben >>

Zentán is fűtenek

Kalibrálják a hőmennyiséget mérő műszereket

Az előzetes bejelentéstől eltérően vasárnap Zentán is megkezdődött a távfűtés. A Cukorgyár TE-TO szolgáltatja a hőenergiát, a rendszer üzemeltetését pedig az Elgas közvállalatra bízzák, amiről az október 14-én esedékes községi képviselő-testületi ülésen döntenek. Előzőleg azonban aláírják az erről szóló szerződést. A cukorgyár hivatalos meghatalmazást kap a hőenergia-szolgáltatásra.

Bővebben >>

Az aradi vértanúk emlékezete

Zentán alkalmi műsorral emlékeztek az aradi vértanúkra, és a Városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzták gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar miniszterelnöknek az emléktábláját. 

Bővebben >>

Nemzetközi modellkiállítás nyílt Zentán

Ma délelőtt nyílt meg Zentán, a helyi Művelődési Ház kiállítási termében a Népi Technika Modellező Szekciójának VI. Nemzetközi Modellkiállítása, amelyen a zentai modellezők munkái mellett az adai, a magyarkanizsai, az óbecsei, a szabadkai, az újvidéki, a szávaszentdemeteri és a budapesti vendégek alkotásai is megtekinthetőek, sőt, a tervek szerint a hétvégén Erdélyből is érkeznek majd kiállítók a Tisza-parti településre.

Bővebben >>

Új előadások és új társulat Zentán

Moliére, Szabó Magda és Agatha Christie művei is színpadra kerülnek majd a Zentai Magyar Kamaraszínházban az új évadban, amelynek programját ma délben sajtótájékoztató keretében mutatták be, ahol kiderült, az intézmény az új évadban három színházi elődadást tervez bemutatni, valamint további két olyan produkciót is, amelyeknek célja a fiatalok sajátságos színházi eszközök alkalmazásával való megszólítása lesz.

Bővebben >>

Zentai siker az általános és középiskolások animációs filmfesztiválján

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, Szremkó Bettina nemrég a második díjat érdemelte ki az általános és középiskolások Animator Fest elnevetésű országos animációs filmfesztiválján, amit idén első ízben szerveztek meg Jagodinán. A képzőművészet szakos lány első osztályos korában kapcsolódott be a Bolyai Filmműhely munkájába, ahol az elmúlt évek során több olyan filmet is készített, amelyekre sokan felfigyeltek. A nemrég megtartott animációs filmfesztiválon a Beautiful days című alkotásával érdemelte ki a második díjat. Az alkotást egy zeneszám ihletett.

Bővebben >>

Nagy érdeklődés övezte a Kutatók éjszakáját

Nagy érdeklődés övezte Zentán az első ízben megszervezett a Kutatók éjszakája elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanárai és diákjai a Művelődési Ház kiállítási termében figyelemfelkeltő bemutatókkal és látványos kísérletekkel várták az érdeklődőket.

Bővebben >>

Közérdekű információ - Zenta községbeli helyi közösségi tanácstagválasztások

2013 végén lejár a Zenta községbeli helyi közösségi tanácstagok megbízatása, így Zenta község statútuma (Zenta Község Hivatalos Lapja, 5/2011. szám) 119. szakaszának 3. bekezdése és a helyi közösségek Zenta község területén való megalakításáról szóló rendelet (Zenta Község Hivatalos Lapja, 6/2001. szám) 19. szakasza alapján Zenta Község Képviselő-testületének elnök asszonya 2013. szeptember 23-án meghozta a Zenta községbeli helyi közösségi tanácstagválasztások kiírásáról szóló rendeletet

Bővebben Zenta Község Hivatalos Lapja, 14/2013. szám.

Bővebben >>

Európai civil kultúra – Testvérvárosi találkozó

2013. szeptember 6. és 8. között került megrendezésre az Európai civil kultúra elnevezésű programsorozat. A projektet az EU által meghirdetett „Európa a polgárokért” keretprogramon belül rendezték meg, a megvalósításra Zenta a már uniós tagállamokhoz tartozó testvérvárosaival közösen.

Bővebben >>

KÖZVITA - “Zenta Község Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. időszakra, Akciótervvel”.

Tisztelt Hölgyem/Uram,

 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a nagybecskereki székhelyű Bánát Regionális Fejlesztési Központ csapata kész közvitára bocsátani “Zenta Község Fejlesztési Stratégiáját 2014-2020. időszakra, Akciótervvel”.

 

Azzal a szándékkal, hogy polgártársainknak minél tartalmasabb dokumentumot biztosítsunk, a kidolgozás folyamán együttműködtünk a köz-, magán- és civil szféra képviselőivel, és ajánlataik figyelembe vételével jutottunk el az eddigi fázisig. Most arra kérjük Önt, hogy fugyelmesen tanulmányozza át a dokumentumot és esetleges észrevételeit/javaslatait tegye meg a dokumentum javítása vagy kiegészítése érdekében.

 

A közvita egy hónapig tart 2013. szeptember 28-i dátummal bezárólag. Észrevételeit írásban megteheti, a mellékelt nyomtatványon, az alábbi e-mail címre: naplata@zenta-senta.co.rs

 

Bővebben >>

Városnap az európai eszmék és a testvérvárosok jegyében

A rendezvénysorozat keretében kezdetét vette a hagyományos hőlégballonverseny is

Péntek délután hivatalosan is kezdetét vette Zentán a városnapi ünnepségsorozat, amelynek keretében számos színvonalas művelődési és szórakoztató műsorral, nagyszabású koncertekkel emlékeznek a zentai csata 316. évfordulójára. A rendezvénysorozat a zentai Városházán, az Europe for Citizens elnevezésű Európai Uniós program részeként, a polgárok európai éve alkalmából megszervezett tanácskozással kezdődött el, amelyen a Tisza-parti község testvérvárosai: a szlovéniai Kranj, a szlovákiai Dunaszerdahely, a magyarországi Gödöllő és Törökszentmiklós, valamint a szerbiai Niš város Medijana község elöljárói vettek részt. 

Bővebben >>

Hőlégballonok Zenta fölött

Több ezren látogattak el a városnapi programokra

Szombaton este, Zenta városnapi ünnepségsorozatának a keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában az idén is sajátos módon megelevenedett a 316. évvel ezelőtt lezajlott zentai csata, majd pedig látványos tűzijátékban gyönyörködhetett az a több ezer zentai, aki ellátogatott a város főterére, hogy végigkísérje a színvonalas rendezvényeket. Este Brasch Bence, Muri Enikő és Kocsis Tibor, az egyik magyarországi kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutatóinak a felfedezettjei léptek fel a városnapi nagykoncert keretében, az Alltech nyári pavilonban pedig az O-ruk és az Allow zenekarok, a helybéli rockzenei színtér képviselőinek koncertjével ért véget az ünnepi műsor.

Bővebben >>

Orgona liturgiára és hangversenyekre

A zentai Jézus szíve templomban hosszú idő után ismét felcsendült az orgonaszó, amelyet már oly régóta vártak a polgárok. Az impozáns hangszert a városnap jegyében megtartott hálaadó szertartás keretében szentelte fel msgr. Zsellér Attila címzetes apát, a Szabadkai egyházmegye gazdasági igazgatója, majd Borbély Zoltán magiszter, az újvidéki Művészeti Akadémia docense szólaltatta meg Vajdaság legnagyobb orgonáját, amelyet az ausztriai Feldbach városka adományozott a zentai egyházi intézménynek.

Bővebben >>

Zenta: Átadták a község legrangosabb kitüntetéseit

Zentán a város napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében ma délelőtt tartották meg a községi képviselő-testület városnapi díszülését, amelynek kezdetén a zentai Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa és a Tiszaföldvári férfikórus alkalmi produkcióját követően Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt.

Bővebben >>

Sebességmérők a gyermekek biztonságáért

Rövidesen új sebességmérő berendezéseket helyeznek majd el két olyan zentai oktatási intézmény környékén, amelyek a település forgalmas részein találhatók, köszönhetően annak a támogatásnak, amit Zenta község önkormányzata a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság pályázatán nyert el. A támogatásra vonatkozó szerződést Zentán írta alá Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes.

Bővebben >>

Vajdasági pedagógusok a Bonis Bona díjazottjai között

Nagyszabású ünnepség keretében adták át szerda este Budapesten, a Nemzeti Színházban a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjakat, amelyet három kategóriában összesen 437 személy részesült a Kárpát-medence minden területéről, köztük Vajdaságból is.

Bővebben >>

Új mikrobusz az adahatári diákoknak

A zentai általános iskolákban felkészültek a tanévre

A zentai önkormányzat vadonatúj mikrobuszt ajándékozott a Stevan Sremac Általános Iskolának. Ceglédi Rudolf polgármester elmondása szerint ezt elsősorban az adahatári diákoknak a városi iskolákba történő szállítására használják majd, ezenkívül a különböző versenyekre és a tanárok továbbképzésére való utazást is ezzel szándékozzák megoldani. A polgármester elmondta azt is, hogy németországi adományból 100 széket és 80 asztalt is beszereztek az iskola számára. 

Bővebben >>

Felújították a gazdakör székhelyét

Kedd este ünnepélyes keretek közt átadták a Zentai Gazdakör felújított irodahelyiségeit. A mezőgazdasági termelőket tömörítő egyesület három évvel ezelőtt vette birtokába az egykoron kocsmaként és vegyeskereskedésként működő, igencsak lepusztult állapotban lévő épületet a Dózsa György utcában, s valamennyire használható állapotba hozták, de igazán hangulatossá és lakályossá az önkormányzat hathatós segítségével csak most tették. Az elkövetkezőkben egyébként a Zentai Gazdakörön kívül a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének is ebben az épületben lesz az irodája.

 

Bővebben >>

Multikulturális zene- és táncparádé

Az elmúlt hétvége igencsak mozgalmasnak bizonyult a zentaiak számára. Szombaton este hét órától gyermekek zsongásától volt hangos a városháza előtti tér, ugyanis a másnap esti táncpanoráma előzetes rendezvényeként a Talamba koncertje előtt a helybéli Pro Cultura művelődési egyesület gyermekprogramokkal kedveskedett a legkisebbeknek.

Bővebben >>

PÁLYÁZAT A RENDES KÖZÉPISKOLAI TANULÓK UTIKÖLTSÉGRÉSZ-TÉRITÉSI JOGOSULTSÁGÁNAK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE А 2013/2014. TANÉVRE

A Zenta községnek a középiskolai tanulók utaztatására szolgáló eszközök biztosításában való részvételről szóló határozat (Zenta Község Hivatalos Lapja, 13/2001. sz.) 4. szakasza alapján a Zenta Községi igazgatási és társadalmi tevékenységi osztálya

P Á L Y Á Z A T O T

Ír ki

 

A RENDES KÖZÉPISKOLAI TANULÓK UTIKÖLTSÉGRÉSZ-TÉRITÉSI

JOGOSULTSÁGÁNAK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE А 2013/2014. TANÉVRE

Bővebben >>

Ne dőljünk be a trükkös csalóknak!

A zentai önkormányzat és a rendőrség figyelmezteti a polgárokat

Az utóbbi időszakban Zentán és a községhez tartozó falvakban többször is előfordult, hogy illetéktelen személyek kopogtattak be a polgárokhoz és különféle hazugságokkal pénzt igyekeztek kicsikarni tőlük, s ezért a rendőrség és az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy amennyiben ehhez hasonló, gyanús esetet tapasztalnak, akkor azonnal szóljanak a rendőrségnek, vagy pedig a kommunális felügyelőségnek – hangzott el pénteken a zentai rendőrség és az önkormányzat sajtótájékoztatóján. Az elhangzottak szerint voltak olyan személyek, akik az önkormányzat nevében házról házról járva egérmérget kínáltak megvételre, mások pedig a területi áramszolgáltató vállalat alkalmazottainak kiadva magukat kértek pénzt a polgároktól. 

Bővebben >>

Ingyenes emlőrákszűrés Zentán

Már négy életet megmentettek

Szerbiában az egészségügyi minisztérium 2012 decemberében az emlő-, a vastagbél- és a méhnyakrák korai felismerése érdekében ingyenes nemzeti szűrővizsgálatot indított. A programba Zenta 2013. január 31-én kapcsolódott be a zentai önkormányzat, a zentai egészségház és a nagykikindai Közegészségügyi Intézet együttműködésével.

Bővebben >>

Rendezik az adatokat - A polgárok segítségét kéri a zentai önkormányzat adóhivatala

A közelmúltban a zentai önkormányzat közigazgatási szolgálatának adóügyi alosztálya több mint 8500 felszólítást küldött a polgároknak, amelyben azt kérelmezi, hogy a ház- és lakástulajdonosok a kézhez vett íven tüntessék fel a portájuk és a házuk, lakásuk területét, s a papírt adják át a megfelelő tolóablaknál. A kikézbesített felszólítás azonban azt is tartalmazza, hogy aki nem tesz ennek eleget, számolnia kell 5000–100 000 dináros szabálysértési bírsággal.

Bővebben >>

Zentán is felszentelték a Kárpát-medence kenyerét

Zentán, a Kis Szent Teréz-emléktemplom előtti téren is felszentelték a Kárpát-medence kenyerét. A kenyérszentelő művelődési műsorral kezdődött, amelyen a helybéli és a község falvaiból való kultúrkörök néptánc- és népzenei csoportjai mutatkoztak be. Ezt követően a zentai önkormányzat vezetőiből, tisztségviselőiből és a kulturális műsor résztvevőiből álló menet az emléktemplomba vonult, ahol hálaadó misét tartottak, s megáldották a Kárpát-medence kenyerét.

Bővebben >>

Topolya: Zentai siker a III. Vajdasági Parasztolimpián

A zentai Gazdakör népes gárdájából Kopasz Kornél vihette haza az aranyéremmel járó bikaborjút

Nagy érdeklődés övezte a III. Vajdasági Parasztolimpia küzdelmeit a topolyai vásártéren. Idén 37 vállalkozó szellemű fiatal nevezett be, de az utolsó, a nyolcadik versenyszámra már csak nyolcan maradtak versenyben. Menet közben ugyanis a zsűri már kiejtette a gyengébben teljesítőket. A pontok és az időeredmények összesítése után végül eredményt hirdettek: az olimpiai bajnok ebben az évben a zentai Kopasz Kornél lett, a hazai favorit és a közönség egyik kedvence a topolyai Kelemen Lajos pedig kénytelen volt a második hellyel beérni. A bajnok idén is megkapta a fődíjat - a bikaborjút - amit az egyik támogató, a Vojcsena család biztosított.

Bővebben >>

Ünnepelt a Halász Csárda

Szombaton sportnappal, tegnap pedig halászléfőző versennyel ünnepelték meg a Zentától mintegy három kilométerre lévő üdülőtelep, a Halász Csárda fennállásának 50. évfordulóját.

Bővebben >>

Szegediek és szekszárdiak Zentán

Az IPA-pályázat nyertes programja, az Interpingpong II-nek köszönhetően a Zenta Asztaliteniszklub játékosai a szekszárdiakkal és a szegediekkel készülhettek egy héten át az idénykezdésre...

Bővebben >>

Orompartiak ünnepe

Szent királyunk Mária pártfogásába ajánlotta az országot, jövőnket, s tettének helyességét igazolja, hogy ezer év elmúltával, a sok viszontagság ellenére is itt vagyunk, itt vagyunk keresztények, itt vagyunk magyarok. Ezekkel a szavakkal fordult ft. Nagy József zentai plébános csütörtökön este, Nagyboldogasszony napján a résztvevőkhöz azon az alkalmi istentiszteleten, amelyet Ősz Szabó Vilmosék oromparti tanyáján felállított sátorban mutattak be.

Bővebben >>

Zenta is csatlakozott a Kárpát-medence kenyerének megsütéséhez

A kenyérszentelő ünnepséget a Kis Szent Teréz-emléktemplom előtt rendezik meg – Az eseményt a szolnoki tv is közvetíti

Augusztus 20-án Zenta is részt vesz a szolnokiak Kisütjük a Kárpát-medence kenyerét elnevezésű Szent István-napi akciójában. A szolnoki Kossuth téren áldásra, majd szétosztásra kerülő másfél mázsás pityókás cipó kisütéséhez a forrásvizet Kárpátaljáról, a sót Erdélyből, a kovászt a Felvidékről, a lisztet az Alföldről és a Vajdaságból szállítják Szolnokra.

Bővebben >>

TORNYOSI VÍZGONDOK

Megjavítják a kutat, vagy sem?

A tornyosi helyi közösség ne odázza tovább a falu elromlott kútjával kapcsolatos probléma megoldását – szólította fel a falu vezetőit Huszár Zsolt, a zentai képviselő-testület VMSZ-es képviselője a vajdasági magyar párt tornyosi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján, s emlékeztette a falu jelenlegi vezetőségét, hogy októberben helyi közösségi választások lesznek, s nem szeretnék, hogy egy ekkora gond s „mellesleg” óriási adósság maradjon az esetleges új faluvezetőség nyakán, ugyanis amikor a jelenlegi vezetőség vette át a falu irányítását, az előző, VMSZ-es többségű helyi közösségi tanács mérlege pozitív volt.

Bővebben >>

Az iskolára és a gyermektáborokra emlékeztek

Az adahatári mulatságon jártunk

Nincs olyan ember, aki ne szeretne világot látni, távoli, meseszép tájakon barangolni, kikapcsolódni, ugyanakkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy alig néhány kilométerre tőlünk is vannak csodaszép helyek. A vérzivataros kilencvenes évek közepén számos zentai és környékbeli gyermek, fiatal számára ilyen csodaország volt a hosszú évek nyomait magán viselő és számos gyermeket emberré faragó adahatári iskola épületénél lévő fák koronáival átölelt terület, amely oázisként emelkedik ki a termőföldek borította bácskai síkság egyhangúságából. Huszonegy évvel ezelőtt ugyanis néhány tettre kész ember itt szervezte meg az első adahatári tábort, amelyben az évek folyamán több mint ezer gyerek és fiatal fordult meg, s szerzett feledhetetlen élményeket. 

Bővebben >>

Régi arcok is megjelentek

Az I. Szeretem Zentát fesztiválról

Önfeledt mókázás, kacagás és éjszakába nyúló fergeteges buli jellemezte a szombaton a zentai Népkertben megtartott I. I Love Zenta fesztivált, melynek szervezője, a községi idegenforgalmi szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy rövid kikapcsolódás erejéig hazainvitálja a városból az elmúlt években, évtizedekben elszármazottakat. Úgy tűnik, a szervezőknek sikerült teljesíteniük a küldetésüket, a rendezvény sikere teljes mértékben felülmúlta az elvárásaikat. 

Bővebben >>

Savatéval a gyermekekért

A bemutató bevételét a Zentai Közkórház szülészete kapja

Rendhagyó élményben lehetett részük azoknak a zentaiaknak, akik csütörtökön az esti órákban ellátogattak a zentai Népkertben lévő labdarúgópályára, ahol is a helybéli MS Gym, küzdősportklub, a B92, Harc a csecsemőkért elnevezésű alapítványával karöltve igencsak izgalmas és látványos savate-bemutatót rendezett,  annak teljes bevételét pedig a Zentai Közkórház szülészetének adományozzák. A mintegy 300 látogató előtt a sportág legjobbjai mérkőztek meg a focipálya szélén felállított ringben, ezzel is hozzájárulva a fehér pestis elleni küzdelemhez. Az akciót 2011-ben eredetileg azért indította el a B92, hogy 100 új inkubátort szerezhessenek be a szerbiai szülészetek számára. A projektumnak óriási visszhangja volt, s azóta számos hazai közéleti személyiség: könnyűzenei előadó, művész és sportoló csatlakozott a kezdeményezéshez. Tavaly 207 inkubátort és 2,5 millió euró értékű felszerelést sikerült az akció keretében összegyűjteni, többek között egy modern ultrahangkészüléket is adományoztak a zentai kórház gyermekosztályának is.

Bővebben >>

Kiadták az állami földek egy részét

Zenta községben a mezőgazdasági termelők részéről érdeklődés övezte az állami tulajdonú termőföldek bérbeadásáról szóló árverés első körét, amelyet a minap rendeztek meg a zentai városházán. Az aukción olyan mezőgazdasági tevékenységre bejegyzett magánszemélyek vehettek részt, akiknek a lakhelye Zenta községben található, és legalább fél hektár mezőgazdasági földterületük van ugyanebben a községben, illetve a földjük határos a bérlet tárgyát képező állami tulajdonban lévő földdel. Természetesen licitálhattak jogi személyek is, akiket úgyszintén bejegyzett mezőgazdasági termelőkként tartanak számon, s legalább 10 ha földterülettel rendelkeznek a községben.

 

Bővebben >>

Kevi ünnepelt

A Zenta községhez tartozó faluban templom- és kenyérszentelőt tartottak

 „Meg kell akadályozni, hogy 2017-től a külföldiek a mi területeinken termőföldhöz jussanak, hogy termőföldet vásárolhassanak” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője a vasárnap este megrendezett kevi kenyér- és templomszentelő ünnepségen.

Bővebben >>

Hagyományőrzés és környezetbarát életmód

Beszélgetés Perpauer Attilával, a kevi Móra István Művelődési Egyesület vezetőjével

Augusztus első vasárnapján Keviben az idén is megtartják a hagyományos kenyérszentelőt. Mivel ebben az évben újult meg a falu temploma, ezért a helybeli Móra István Művelődési Egyesület Kozma Róbert plébánossal karöltve többnapos rendezvényt szervez, hogy minél emlékezetesebb legyen a falu ünnepe – nyilatkozta lapunknak Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője. Vele készítettünk interjút a jeles esemény és a művelődési egyesület sikeres tevékenysége kapcsán. 

Bővebben >>

A zentai önkormányzat is kérelmezi még egy magyar gimnáziumi osztály megnyitását

A közelmúltban foglalkoztunk a Zentai Gimnázium másik magyar általános szakirányú elsős osztályának a megnyitása körül kialakult helyzettel. A korábbi négy elsős magyar osztály helyett az idén csak hármat hagytak jóvá az oktatási illetékesek (egy társadalomtudományi szakirányú, egy magyar–angol nyelvű természettudományi szakirányú és egy általános szakirányú osztályt). A minap a zentai önkormányzat is újabb kérelemmel fordult az illetékesekhez, hogy engedélyezzék a második magyar általános szakirányú gimnáziumi osztály elindítását is.

Bővebben >>

Ingyenes szűrővizsgálattal a rákbetegségek ellen

A zentai önkormányzat, karöltve a helybéli egészségügyi intézményekkel és a nagykikindai Közegészségügyi Intézettel ingyenes szűrővizsgálatot indított a mellrák korai felismerését célzó program keretében – hangzott el az önkormányzat és az egészségügyi szervek minap megrendezett sajtótájékoztatóján. 

Bővebben >>

Sikeres volt a felsőhegyi aratóünne

Az elmúlt hétvégén Felsőhegyen 53. alkalommal rendezték meg az Aratóünnepet, illetve a XII. Kárpát-medencei aratóünnepet, amelyen az idén 36 vajdasági, magyarországi, illetve romániai csapat mérettetett meg egymással. A rendezvénysorozat első napján, szombaton sportrendezvényeket szerveztek, s ekkor tartották meg a mezeivirág-kötészeti és muskátli versenyt is, s a hagyományos aratóünnepi kiállítást is. Az ünnep főrendezvényére, az aratók versenyére pedig vasárnap került sor.

Bővebben >>

Megszűnt a SZER képviselőcsoportja Zentán

Miután Bera László, Zenta község képviselő-testületének elnökhelyettese a kkt. pénteki ülésén bejelentette, hogy elhagyja a Szerbia Egyesült Régiói képviselőcsoportját, s átlép a VMSZ és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja frakciójába, a Tisza-parti város képviselő-testületében megszűnt a SZER frakciója. Berán kívül ugyanis a testületben még két személy, Báló Eleonóra és Varga Pertić Márta ült a SZER színeiben, azonban a testület szabályzata alapján frakciót legkevesebben hárman képezhetnek.

Bővebben >>

Együtt a tudományok útján

Kétnapos tudománynépszerűsítő programsorozatot tartottak Zentán

Nagyszabású tudománynépszerűsítő programsorozattal várták az érdeklődőket a hétvégén Zentán a zentai Kertészek Egyesülete és a Science Kft. illetékesei. A Tudományok útja elnevezésű rendezvény elsődleges célja az volt, hogy izgalmas tudományos és technikai bemutatókkal, valamint látványos kísérletekkel népszerűsítse a lakosság körében a műszaki és a természettudományokat, illetve megkísérelje felkelteni a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését a tudományok iránt.

Bővebben >>

Késik, de nem marad el

Augusztus helyett szeptemberben avatják fel a zentai Jézus Szíve Templom Feldbachból átköltöztetett és felújított orgonáját

A pályázati pénzek késése miatt tolódik az orgonaátadás. Hangszer hiányában az augusztusban szokásos egyházzenei fesztivált is szeptemberben tartják. Az orgona egy része már a zentai templomban van: áll a központi orgonaszekrény, két szélláda, egy motor és két sípsor a helyén van. A többi alkatrész augusztus első felében érkezik.

Bővebben >>

Összefogással a Halászcsárdáért

A nyaralótulajdonosok úgy döntöttek, közös erővel lépnek fel az üdülőtelep megmentéséért

 Összefogással kívánják rendezni a zentai Halászcsárda üdülőtelepet az annak területén nyaralóval rendelkező telektulajdonosok. Hogy hatékonyabbá tegyék a közkedvelt pihenőhely karbantartásáért és fejlesztéséért való küzdelmet, civil szervezetet alapítottak, amelynek illetékesei a területet saját forrásaik mellett pályázati forrásokból kívánják rendezni.

Bővebben >>

Zamárdiban nyaraltak a zentai gyerekek

A budavári önkormányzat meghívására harminc Zenta községbeli gyermek egy felejthetetlen és élményekben gazdag hetet töltött a Balaton menti Zamárdiban. Az üdülőtelepen a vajdaságiak mellett 30-30 budapesti és székelyudvarhelyi diák is tartózkodott. A kellemes nyaralás többek között azért jöhetett létre, mert a budavári önkormányzat testvértelepülési kapcsolatot ápol a zentaiakkal és a székelyudvarhelyiekkel. A kirándulás elsődleges célja az volt, hogy az anyaországi és a határon túli gyerekek közös programokban vegyenek részt, megismerjék egymást és barátkozzanak.

Bővebben >>

Konferencia a tiszai hajózás fejlesztési lehetőségeiről

A hajózás fenntartható fejlesztése és előmozdítása a Tisza folyón címmel tartottak tanácskozást neves szakemberek részvételével ma délelőtt Zentán a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság és a helyi önkormányzat szervezésében. A rendezvény kezdetén előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, majd Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkár mondott köszöntőt, hangsúlyozva, a konferencia kiemelt célja a Tisza folyóban rejlő lehetőségek felkutatása, valamint a Tisza menti községek érdekeinek összehangolása, a községek szinte mindegyike esetében elmondható ugyanis, hogy a folyóban rejlő lehetőségek jelenleg nincsenek megfelelőképpen kihasználva.

Bővebben >>

A Vasútsor következik

A zentai Kertek helyi közösségben folytatják a csatornahálózat építését

Zenta legfejletlenebb helyi közösségében, a Kertekben még mindig a csatornázás a legfőbb feladat. Rácz Szabó Márta, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy már tíz éve szinte csak erre költenek, de még mindig hátravan 4 km csatorna kiépítése, plusz a kevésbé lakott Kompetenciában még 8 km.

Bővebben >>

Színes, hangulatos fesztiváli forgatag

Zentán rengetegen voltak kíváncsiak az I. Tiszavirág Fesztiválra

A Tisza virágzása ugyan Zentánál még nem igazán kezdődött el, de ettől függetlenül remekül érezhették magukat a város lakói, akik a hétvégén ellátogattak az idén először megrendezett Tiszavirág-fesztiválra. A kisebb műszaki gondokat leszámítva a rendezvény szervezői, a Zentai Idegenforgalmi Iroda munkatársai is kitűnőre vizsgáztak.

A pénteken és szombaton megrendezett össznépi kavalkádot egyébként azért hívták életre, hogy a város lakóinak figyelmét felhívják a Tisza folyó élővilágára, különös tekintettel a világon egyedülálló természeti jelenségre, a tiszavirágzásra. Ezidáig ugyanis, legalábbis Zentánál, a strandolási és a fürdési lehetőség mellett figyelmen kívül hagyták a legmagyarabb folyó adta, szinte korlátlan kikapcsolódási lehetőségeket.

Bővebben >>

Koldusopera Zentán

Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatói, a leendő zentai színtársulat tagjai: Kucsov Borisz, Nesity Máté, László Judit, Virág György, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Dévai Zoltán, Rutonić Róbert, Papp Arnold és Körmöci Petronella színművésznő, vizsgaelőadásként Bertold Brecht Koldusopera című művét készítették el és mutatták be a Tisza parti városban.

Bővebben >>

Bajnokok a Városházán

A Zenta Asztaliteniszklub női csapata tizenkettedszer nyerte meg az országos felnőtt csapatbajnokságot. Ebből az alkalomból Mirković Brigittát, Makszuti Anettát, Gyurcsik Alizt, Vejnović Ivanát, a csapat újdonsült tagját, Ágoston Tamarát, és edzőjüket, Mellik Zoltánt, a Városházán fogadta Ceglédi Rudolf polgármester, Borbély Ferenc alpolgármester, valamint Kosiczky András és Varga Viktor, a községi tanács tagjai.

Bővebben >>

Ünnepi eskütétel Szabadkán

A Nemzeti Ősszetartozás Napja alkalmából Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán zentai polgárok tették le az állampolgársági esküt. A csoport az ünnepi eseményre az önkormányzat szervezésében utazott.

Bővebben >>

Soltis Máriára emlékeztek Zentán

Az Európa-bajnok sportoló tiszteletére szervezett teketornát a Zentai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete

Június elsején tartották meg Zentán, a helyi Zenta Tekeklubban a II. Soltis Mária Emlékversenyt, amelyen Szerbia több településének vak és gyengénlátó tekézői mérettettek meg egymással, így tisztelegve az egykori zentai Európa-bajnok sportoló, a 2007-ben elhunyt Soltis Mária emléke előtt

A megnyitóünnepség kezdetén Györe Árpád, a Zentai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki üdvözlő beszédében kiemelte, a torna sokkal inkább az emlékezésről és a barátkozásról szól, mintsem a valódi küzdelemről, ugyanis – ahogyan fogalmazott – a versenyzők elsődleges célja nem az, megküzdjenek az első, a második és a harmadik helyezésért, hanem az, hogy együtt emlékezzenek Soltis Máriára, ezzel is tisztelegve emléke, valamint sportolói és emberi nagysága előtt.

Bővebben >>

Megkezdődött!

Bőven volt szabad parkolóhely hétfőn Zenta központjában

Hétfőn, június 3-án lépett életbe hivatalosan a fizetőparkolás Zenta központjában. Habár egyes értesülések szerint az SMS-ben való bérlés a reggeli órákban még akadozott, délutánra már gond nélkül lehetett használni ezt a szolgáltatást. Az első napon a zentaiak igen alkalmazkodónak és találékonynak bizonyultak: üres utcák és gépkocsikkal teli udvarok jellemezték a várost hétfőn.

Bővebben >>

Második esély

Zentán véget ért a felnőttoktatási mintaprogram

Szerbia több városában, köztük Zentán is ma tartották meg a Második esély elnevezésű funkcionális általános iskolai felnőttoktatási mintaprogramban résztvevő személyek számára az évzáró ünnepséget. A program iránt ugyan nagy az érdeklődés, a folytatása azonban egyelőre bizonytalan, ahogyan a szerbiai felnőttoktatás helyzete is.

Az illetékesek elmondása szerint Zentán a hetedik-nyolcadik osztályos program iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, amit az ősszel több mint kétszeres túljelentkezés jellemzett, így annak következtében, hogy a 25 meghirdetett helyre 63-an jelentkeztek, sok érdeklődőt el is kellett utasítani.

Bővebben >>

Vita a számok körül

Az előző időszak költségvetése szerepelt a zentai képviselő-testület tegnapi ülésének napirendjén – Zenta is génmódosított technológiától mentes övezetté lett

A tavaly elvégzett költségvetési ellenőrzésekről szóló jelentés megvitatása kavarta fel a képviselők kedélyét a zentai képviselő-testület tegnapi, sorrendben 13. ülésén . A 2011 januárjától tavalyi év július 15-ig terjedő időszakot feldolgozó jelentésben ugyanis a községi idegenforgalmi szervezeten, a Centar-–Tópart, a Tiszapart, a bogarasi és a tornyosi helyi közösségeken, a Zentai Gimnáziumon, a szociális központon és a zeneiskolán kívül a községi közigazgatás tevékenységét is górcső alá vették – és persze a legkirívóbb törvénytelenségeket és szabálytalanságokat többen is itt vélték felfedezni. 

Bővebben >>

Zentán hétfőtől fizetni kell a parkolásért

Próbaüzem nem lesz, ha a pók elviszi az autónkat, ötezer dinárért válthatjuk ki

Zenta központjában június 3-tól már fizetni kell, amennyiben személygépkocsinkkal igénybe szeretnénk venni valamelyik kijelölt parkolóhelyet. Az elmúlt napokban azokat a jelzőtáblákat is kihelyezték, amelyeken a parkolási zóna megjelölésén kívül feltüntették azt a mobilszámot is, amelyen keresztül SMS-ben kifizethetjük a parkolási díjat. A napokban külön jelzéssel látják el azokat az üzleteket, amelyekben a parkolócédulákat meg lehet vásárolni. 
Zentán a parkolásért hétköznapokon reggel héttől este hétig, szombaton pedig délig kell majd fizetni. Vasárnap, állami ünnepeken, a katolikus karácsony és a húsvét alkalmával díjmentesen hagyhatjuk ott személygépkocsijainkat a kijelölt parkolóhelyeken.

Bővebben >>

KÁLMÁNY LAJOS NÉPMESEMONDÓ VERSENY

A legjobb mesemondók versengtek Zentán

Összesen hetvenhat óvodás, kisiskolás, felsős, középiskolás és felnőtt mesemondó mérettette meg magát a XIX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny Délvidéki döntőjén, amelyet szombaton tartottak meg Zentán. A népmesemondó verseny megnyitóünnepségén átadták a meseillusztráló pályázat díjait is, amelyre kétszázhuszonhét rajz érkezett.

Bővebben >>

Átadták a második Újszülöttek rózsakertjét

Zentán ma adták át a 2012-ben a község területén világra jött gyermekek tiszteletére létrehozott rózsakertet. A Népfront téren található második Újszülöttek rózsakertjében elhelyezett táblát, amely a született gyermekek neveit tartalmazza, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere leplezte le. Az ebből az alkalomból szervezett ünnepségen felléptek a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében működő Ispiláng gyermeknéptánccsoport és a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány néptánccsoportjának tagjai, valamint a Flamenco táncklub táncosai is.

Bővebben >>

Biomasszával működő erőmű

Pénteken a zentai önkormányzat a helybéli cukorgyár, illetve a belga és holland kezekben levő WindVision Biomass Operation cég között aláírták a kogenerációs erőmű kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot. A tervek szerint a jövőben ez a biomasszával működő erőmű biztosítaná a város hőellátását.

Bővebben >>

Októbertől saját társulat

Az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős magyar színészosztálya egyelőre tiszteletdíjasként fog dolgozni a zentai színházban

Szerdán Zentán az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa és László Sándor, az Újvidéki Művészeti Akadémia színésznövendékeinek osztályvezető tanára jelenlétében bejelentették, hogy október elsejétől a Zentai Magyar Kamaraszínházhoz szerződik az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős magyar színészosztálya, vagyis saját társulata lesz a színháznak.

Bővebben >>

A helyi termelőknek össze kell fogniuk

Zentán ezen a hétvégén szervezik meg a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének mezőgazdasági előadássorozatát

Bácskossuthfalva után csütörtökön Zentán folytatódott a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett Felkészülés az európai uniós tagságra a mezőgazdaság területén elnevezésű előadássorozat. A rendezvény megnyitóján elsőként Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja, majd pedig Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözölte a zentai Royal szállodában összegyűlt mezőgazdasági termelőket és az előadások vezetőit. Ezt követően dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartotta meg bevezető előadását.

Bővebben >>

Napóra ajándékba

A Niš városához tartozó Medijana község, amely 2006 óta Zenta község testvértelepülése, számos projektummal, akcióval és rendezvénnyel emlékezik a Milánói ediktum megkötésének 1700-adik évfordulójára.

 Mint ismeretes, a Milánói ediktum, amelyet Constantinus I. Nagy Konstanin nyugati és uralkodótársa, Licinius keleti császár adott ki 313-ban Milánóban, engedélyezi minden ember, így a keresztények számára is a szabad vallásgyakorlást. A rendelet hatására a bebörtönzött keresztények kiszabadultak, a száműzöttek visszatérhettek otthonaikba, az elkobzott javak pedig visszakerültek eredeti tulajdonosukhoz.

Bővebben >>

Új digitális röntgengéppel gazdagodott a Zentai Közkórház

Zentán ma délután adták át rendeltetésének a Zentai Közkórház által a tartományi kormány finanszírozásával vásárolt új digitális röntgengépet, amely az első ilyen típusú berendezés Vajdaságban. Az eseményen a helyi önkormányzat illetékesei mellett jelen volt a tartományi kormány elnöke, a tartományi egészségügyi titkár, valamint a tartományi szervek több tisztségviselője is.

Az új berendezés jelenleg az egyetlen ilyen típusú röntgengép Vajdaságban, de egész Európában mindössze öt hasonló létezik – hangsúlyozta dr. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke, aki elmondta, a tartományi kormány az elmúlt négy évben több mint 8,5 milliárd dinárt fordított a vajdasági egészségügyi intézmények fejlesztésére.

Bővebben >>

Énekelt Versek Zentai Fesztiválja

Az újvidéki Perišić Diana nyerte a fődíjat

 A rendkívül magas színvonalú versengést követően az újvidéki Perišić Diana diadalával ért véget pénteken éjszaka a zentai Művelődési Házban az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának idei versenyprogramja, amely minden eddiginél népesebb volt, ráadásul a megmérettetésre a Kárpát-medence csaknem minden részéről érkeztek versenyzők.

Perišić Diana a zentai önkormányzat és a budapesti Égtájak Egyesület fődíját kapta meg, amely 12 000 dináros pénzjutalomból, egy üveg Szent István-óriáspezsgőből és egy ajándékcsomagból állt.

Bővebben >>

Ballagók Parádéja háromszázhatvan résztvevővel

Országunk több városa mellett Zentán is ma délben szervezték meg a Ballagók Parádéja elnevezésű rendezvényt, amelynek résztvevői más európai országokbeli táncolókkal együtt ezúttal is a világ legnagyobb szimultán tánca kategóriájában szerették volna megdönteni a Guinness-rekordot.

Bővebben >>

Kiváló hangulatú majális Zentán

Kiváló hangulatban telt el a majális Zentán, ahol a hagyományoktól eltérően idén nem a Népkert, hanem a vásártér adott otthont a rendezvénynek, amelyet immár tizedik alkalommal szervezett meg az Önálló Szakszervezetek Szövetsége. Az illetékesek ezúttal is igen sokszínű programokkal várták az érdeklődőket, minden korosztály képviselői találhattak kedvükre való szórakozási lehetőséget.

Bővebben >>

Górcső alatt a zentai távfűtés

Belga, holland, köztársasági és tartományi képviselők a tanácskozáson

Április 15-én a város távfűtésének megoldási lehetőségeit és az ezzel kapcsolatos problémákat vitatják meg a zentai városházán egy nagyszabású tanácskozás keretében...

Bővebben >>

Nem csökken az elsősök száma Zentán

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolához tartozó három zentai, valamint a bogarasi, felsőhegyi, kevi és a tornyosi iskolában az előzetes számítások szerint idén összességében nem csökken majd az első osztályba indulók száma...

Bővebben >>

Hatmillió dinár a termelők megsegítésére

Tegnap a zentai községi képviselő-testület rendkívüli ülésén szavazattöbbséggel elfogadták a Zenta községi mezőgazdasági terület védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó 2013. évi programot. Csupán az egyetlen ellenzéki képviselő tartózkodott. A képviselők közül többen azt kifogásolták, hogy a program keretszámokat tartalmaz, és nincs részletesen kidolgozva.

Bővebben >>

KÖZÉRDEKŰ FELHÍVÁS A NYILVÁNOS ELISMERÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRÓL

Zenta község nyilvános elismerései adományozásában illetékes bizottság felhívja a község polgárainak,  illetve civil szervezeteinek és intézményeinek figyelmét, hogy  javaslatokat tehetnek Zenta község Pro Urbe-díjának (emlékplakett), és Zenta község elismerése a fiatalok alkotótevékenysége díjának (Juventus pro Urbe) odaítélésére.

A javaslatokat a megfelelő indoklással legkésőbb 2013. június 30-ig kell eljuttatni a Községi Közigazgatási Hivatal általános közigazgatási és társadalmi tevékenységek osztályára (Városháza, 25. sz. iroda).

A fenti elismerésekről és díjakról Zenta község hivatalos honlapján (Zenta Község Hivatalos lapja 7/2009) lehet bővebben tájékozódni.

 

Zenta KKT szakszolgálata

Bővebben >>

Alapítás – a vállalkozások bejegyzése

A vállalkozások bejegyzését a gazdasági cégbejegyzési ügynökség végzi. A jelentkezési lapokat minden munkanapon 7.30 és 13.30 között lehet átvenni a cégbejegyzési ügynökség községi irodájában – a zentai önkormányzat fogadóirodájában –, a Fő tér 1. szám alatt, illetve letölthetők a cégbejegyzési ügynökség honlapjáról:www.apr.gov.rs

Bővebben >>