Сента: Сва домаћинства добиће по пет литара једнопроцентног растовора натријум хипохлорита

Штаб за ванредне ситуације Општине Сента увео је нове мере у складу са наредбама Владе Републике Србије. У плану је дезинфекција градских пијаца, како у центру, тако и на периферији, биће дезинфиковани ограда и клупе дуж обале реке Тисе. На педесет места у граду постављени су дезинфикатори са средствима за дезинфекцију руку. У локалној самоуправи апелују на власнике приватних фирми да и они поставе такве дозаторе како би се спречили ширење инфекције вирусом Корона.


У Општини је прошле седмице отворен Кол центар и волонтери дневно имају готово шездесет позива. Јављају се старији од 65 година којима је потребна помоћ у виду набавке намирница и лекова, као и грађани који желе да се информишу о стању у вези са вирусом Корона. Уведена је и СОС линија за психолошку помоћ, а на позиве свакодневно од 12 до 14 часова одговара психолог.

"Када је реч о снабдевању, имамо информацију из фирме "Сента – Промет" да намирница има довољно", каже командант Штаба Рудолф Цегледи.

"Неће бити несташице сигурно, такву информацију имамо и људи не би требало да гомилају у кућама непотребне ресерве. Уверени смо да ће свих производа бити у довољним количинама у наредних два месеца, а дотле ће, надамо се и проћи ова епидемија", додаје он.

Све породице у Сенти добиће по пет литара једнопроцентног растовора натријум хипохлорита. Реч је средству намењеном дезинфекцији стамбеног простора. Испорука се реализује у сарадњи са професионалним управницима зграда.

"Са упутством ће сваки грађанин добити дезинфекционо средство … када се то потроши, треба само да се јаве Кол центру" додао је Чонгор Леринц из Штаба за ванредне ситуације у Сенти.

Дан касније, на њихову адресу биће испоручена ново паковање од пет литара, али празна амбалажа треба да се врати. Град чини све како би заштитио грађане, али и они морају да се придржавају прописаних мера како би се спречило ширење инфекције вирусом Корона, поручују у локалној самоуправи.

Горјана Стојковић

Извор: РТВ

23. март 2020.