Друга зграда за старачки дом

СЕНТА: У једном од објеката бивше касарне у Сенти настављају се радови на обнови, захваљујући средствима Управе за капитална улагања АП Војводине и локалне самоуправе општине Сента. 


За трећу фазу радова Управа за капитална улагања је обезбедила нешто више од 14 милиона динара, што покрива 80 одсто предвиђеног улагања у овој години у износу од 18 милиона динара, а како су саопштили председник сенћанске општине Рудолф Цегледи и члан Општинског већа за образовање и културу Атила Перпаџер, преостали део обезбедиће се из општинског буџета.

Цегледи се нада да ће се у истом обиму обезбедити средства и у наредној години, како би ова зграда бивше касарне била у потпуности обновљена до краја 2018. У ту згради треба да се пресели Историјски архив Сенте, а поред обезбеђења услова за несметан рад ова установе, обезбедиће се и простор за архиву Завода за културу војвођанских Мађара.

Историјски архив Сенте сада делатност обавља у објектима на више локација у граду, а пресељењем ће се омогућити да се ти објекти искористе за економску делатност или за потребе културе.
Још три објеката касарне је Војска Србије пре неколико година вратила граду без накнаде, јер је тако било предвиђено уговором када је касарна уступана војци некадашње Краљевине Југославије, треба да се обнове и добију другу намену. Председник општине Рудолф Цегледи каже да је урађена пројектна документација за реновирање све три зграде.

Две зграде намењене су за будући Геронтолошки центар, за шта је сачињен пројекат и добијена грађевинска дозвола за радове, па се у току ове године очекује обезбеђење средстава из покрајинске и државне касе за почетак радова. За реновирање треће зграде, која је намењена за ђачки интернат и смештај туриста, за добијање средстава припремљен је пројекат у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.
Општинско руководство Сенте је започело и активности да локална самоуправа купи преостали део комплекса бивше касарне, који би се искористио за развојне потребе града.

М. Митровић

Дневник, 03. 03. 2017.