Дому здравља Сента предстоји знатно улагање

СЕНТА: Комплетно реновирање централне зграде Дома здравља Сента у вредности око 38 милиона динара, требало би да започне чим се у марту заврши поступак јавне набавке. Средства су обезбеђена из Канцеларије за инвестиције и развој Републике Србије. И док се најављује улагање у обнову објеката, Дом здравља Сента све више муче кадровски проблеми, јер је за неколико година видно смањен број запослених.


Члан Општинског већа Сенте Саболч Леринц каже да је ово улагање у унапређење услова за примарну здравствену заштиту, подсећајући да улагања у зграду није било већ три и по деценије, од отварања садашњег здања Дома здравља.

- Ово значајно улагање ће допринети побољшању услова и унапређењу здравствене заштите. Поред великог улагања из државне касе, из буџета сенћанске општине планирају се радови на обнови објеката сеоских амбуланти у Горњем Брегу, Торњошу, Богарашу и Кевију, а такође и здравствене станице на Торњошком путу у Сенти – рекао је Леринц.

Директор Дома здравља Сента др Густав Шурјан наглашава да је ово капитално улагање у зграду Дома здравља на на неки начин „улагање века”, имајући у виду да до сада није било тако великог захвата. Предстоји комплетно реновирање, од промене столарије, изолације, до кречења и замене подова.

- Конкурс за средства за ову инвестицију био је отворен прошле године и након подробног сагледавања ситуације, планирања и предаје докумената, уз консултацију са ресорним министарством, одобрен је пројекат. Сада смо у фази јавне набавке, која се завршава у марту, а потом у што скорије време ће почети радови на адаптацији, који ће трајати неколико месеци – објашњава директор Шурјан.

У Дому здравља Сента указују да кадровска ситуација није баш најбоља, па је велики проблем како зауставити одлив медицинара.

- Имамо мањак кадрова свих профила, почев од стоматологије па све до хитне службе и у општој служби. Пре четири и по године када сам преузео руковођење установом имали смо 120 запослених, а сада је тај број сведен на 95. Нажалост, посао је све тежи, јер многи одлазе, не само због малих плата, него и због тога што се услед недостатка радне снаге знатно повећава обим посла – предочава Шурјан. 

По протезу у Чоку

Већ дуже време поставља се питање проблематике стоматолошке службе, где према речима директора Шурјана ситуација неће бити боља, јер то није у приоритетима на државном нивоу, него се обезбеђује само основна стоматолошка заштита за одрасле.

- Деца су збринута у погледу стоматолошке заштите, али одрасли, старији од 65 година због протеза морају у Чоку, Кикинду или друга местима Севернобанатског округа где за то има стручњака – каже Шурјан.

М. Митровић

Дневник, 27. фебруар 2017.