Радијатори под притиском дуга и гласина

СЕНТА: Општински челници Сенте реаговали су на дезинформације које су присутне у овом потиском граду у вези даљинског грејања, још пре почетка грејне сезоне, од тога да га неће бити, па до проблематике алокатора и најновијег позива да се не плаћају рачуни. Заменик председника општине Иштван Ђери и члан Општинског већа Виктор Варга предочили су ситуацију у којој се налази овдашњи ЈП „Елгас“, произвођач и дистрибутер топлотне енргије.


За јануар из „Србијагаса” је стигао рачун за утрошак гаса од 32,86 милиона динара, а из ЕПС-а за електричну енергију 5,8 милиона динара, док рачуни испостављени корисницима за грејање прошли месец износе за правна лица 29 и за физичка лица 35 милиона динара, укупно 64 милиона динара. Општински челници су навели да је до уторка, од тих 64 милиона динара, уплаћено 10 милиона динара тако да потрошачи дугују 54 милиона динара, од чега 27,2 динара отпада на правна лица, а остатак дугују грађани. Они су апеловали на грађане да се потруде да се рачуни плаћају, да се не дође до ситуације да „Србијагас“ због дуговања блокира „Елгас“.

Ђери и Варга су нагласили да правна лица за које се трошкови подмирују из општинског буџета као што су школе, предшколска установа и друге чији оснивач је локална самоуправа Сенте, немају ни динара дуговања за грејање.- Апелујемо на грађане да плаћају рачуне, јер не може нико да их избегне. Грађани не треба да слушају оне који им причају да грејање не треба платити. Грејање треба платити, да се не долази до тога да се дуговања наплаћују преко суда, јер то доводи до непријатне ситуације. И овог момента има око 1.000 судских поступака због дуговања за грејање – указао је Варга.

Болница неће остати дужна

Међу правним лицима највећи дужник је Општа болница Сента чији дуг за грејање износи око 13 милиона динара, али општина ту не може ништа да уради, јер је оснивач Покрајина. Дуговања те установе, према уверавању члана Општинског већа за здравство Чонгора Леринца, неће угрозити грејање Сенте. Леринц је појаснио да ова установа новац за грејање добија током свих 12 месеци у години, да је таква пракса била и до сада, те да ће Болница измирити своје обавезе и неће остати дужна.

М. Митровић

Дневник, 23. 02. 2017.