Зона и Мане под снажним утиском љубави

Прва претпремијера филма “Врати се, Зоне”, илити “Зона Замфирова – други део”, приређена је прексиноћ у Дому културе у Сенти.

Филм је, иначе, наставак култног остварења Здравка Шотре “Зона Замфирова”, који је пре 15 година снимљен по делу Стевана Сремца, а видело га је преко милион биоскопских посетилаца.


Филм „Врати се Зоне” режирао је Југ Радивојевић по сценарију Иване и Мирослава Митића, написаном по мотивима књиге “Зона Замфирова, шта је било после” Душице Милановић Марике. Сниман је у околини Врања, Нишу, Пироту, Ваљеву, Сурдулици, Новом Пазару, Београду, као и Сенти, те ће, судећи по искуствима на реализацији овог остварења, домаћа филмска продукција здушно и убудуће рачунати на то да у реализацији важну улогу играју локалне самоуправе.

Уочи претпремијере актере филма у холу Градске куће Сенте и представнике медија поздравила је председница Скупштине општине Сента Татјана Бало. Она је потсетила на то да је Стеван Сремац за живота волео да се потписује као Стеван Сремац – Сенћанин, што недвосмислено показује његову љубав према родног граду.

Редитељ Југ Радивојевић је навео да су практично снимање филма крају привели у Градској кући Сенте, која је „глумила” део двора краља Петра Карађорђевића, те да су овај град изабрали као први у којем ће филм бити приказан.

– Ово је наша прва премијера у низу оних које ћемо имати и није случајно изабрана Сента и као родно место Стевана Сремца и као град који нам је изишао у сусрет, у којем смо снимили финалну сцену филма уз изузетну креативну помоћ чланова овдашње Камерне сцене “Мирослав Антић” – рекао је Радивојевић.

Он је навео да је филм рађен практично у протеклих шест месеци, али да су припреме трајале четири године.

– То је филм епохе, у којем игра преко 50 глумаца уз замашан број статиста, сниман је у великом броју објеката, са мноштвом костима, те је, могу да кажем, чак преамбициозан за наше услове. Али надамо се дугом и изузетно успешном његовом животу и једва смо чекали прве сусрете са публиком – навео је редитељ.

Носиоци главних улога су Милан Васић као Мане, коме је као Зоне партнерка Бранкица Себастијановић. Поред њих у филму глуме и Љиљана Стјепановић, Љиљана Драгутиновић, Тања Бошковић, Милан Лане Гутовић, Иван Бекјарев, Горан Јевтић, Нела Михајловић, Бранко Ђурић, Драган Вујић Вујке, Мики Крстовић, Југослава Драшковић, Милан Калинић, као и гост из Македоније глумац Никола Ристановски који тумачи Хаyи Замфира.

Бранкица Себастијановић је најавила да публику очекује лепа љубавна прича, „баш као што ју је и она доживела”, напомињући јој је ово досад најозбиљнија и најсложенија улога у каријери. Под снажним утиском љубавне саге је и Милан Васић:

– Овде у Сенти смо снимили можда једну од најлепших сцена, уживали смо током рада, тако да је Сенћанима припала част да буквално први погледају филм, заједно са глумачком екипом. Нисам веровао да ћу имати трему, да будем искрен. Када је позориште у питању, оно је жива ствар, па је трема нормална, а сада и уочи прве пројекције имам  озбиљну фрку, јер чекам да видим како ће публика да реагује. Занимају ме пре свега реакције у Сенти и Врању, јер та два града су ми посебно упечатљива, Сента на крајњем северу у Војводини, а Врање скроз доле на југу Србије. А што се нас тиче, ми смо сигурни да смо напрвили добар филм – каже Васић.

После Сенте претпремијере се приређују у још неким градовима, а званична премијера “Зона Замфирова – дрги део”  заказана је за 24. јануара у Београду, а сутрадан и у Новом Саду, када почиње и приказивање у домаћим биоскопима. Иначе, продуценти су најавили да ће филм од 26. јануара моћи да се види и у биоскопима у Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Холандији, Великој Британији, Италији, Шведској и Француској.

М. Митровић

20. јануар 2017., Дневник