Подршка пословном инкубатору

СЕНТА: Потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић посетио је Сенту где је разговарао са председником општине Рудолфом Цегледијем о инфраструктурним пројектима, плановима и програмима у 2017. години, као и подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у наредном периоду.


Ђоковић и Цегледи су са сарадницима обишли неколико туристичких локалитета и објеката од значаја за становнике и предузетнике ове потиске општине, али и за туристе. Извршен је и увид у реализоване пројекте које је локална самоуправа Сенте спроводила наменским утрошком подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

- Покрајински секретаријат за привреду и туризам жели да се активно упозна са потенцијалима и могућностима општине Сента, како би већ ове године у оквиру конкурса и подстицајних мера, могли да се имплементирају неки од пројеката који су доведени у степен извесности – рекао је Ђоковић. - Посебно је значајно да подржимо пословни инкубатор у Сенти, да се он употпуни, да привредни субјекти који ће се ту зачети, подигну своје пословање на ниво самоодрживости и оперативне самодовољности.

Састанак са општинским челницима Сенте био је прилика да се разговара о изградњи туристичке инфраструктуре и организацији туристичких и културно-историјских манифестација, као што је прослава 320. годишњице Сенћанске битке, која се припрема. У протеклих неколико година Сента је реализовала неколико значајних пројеката из области туризма, предузетништва и запошљавања, захваљујући покрајинским средствима.

Речено је да су при томе значајна средства уложена у унапређење микро и малог предузетништва, активну политику запошљавања и одређене туристичке локалитете и манифестације значајне за Сенту. У погледу саобраћајне инфраструктуре покрајинским средствима су реализоване све три фазе изградње бициклистичке стазе на Торњошком путу.


 Кооперанти за гиганте

 

Ђоковић је нагласио да, с друге стране, зна се да велики гиганти у општини Сента остварују значајне приходе у извозном и производном смислу, те да се кроз комуникацију са њима жели наћи начин да се у кооперативном ланцу увежу неке домаће фирме и да се тако оствари додатни бенефит за произвођаче.
Потпредседник Ђоковић је истакао да је за општину Сента нарочито битно да се што пре реше имовинско-правни односи у оквиру индустријске зоне, што ће, како је навео, омогућити да се привуку нови инвеститори, и да им се упути порука да се овде исплати улагати, и да ће њихов капитал бити сигуран.

М. Митровић

Дневник, 13. 01. 2017.